DORF nagrade 2019 – Šijan, Rambo Amadeus, Dević

FILMSKI TJEDAN U VINKOVCIMA 19. – 24.8.2019. – nagrade

Vinkovci, 8.svibnja 2019.  

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca i treću godinu zaredom pripremila je bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 7.Antičkih filmskih večeri i 13.Festivala dokumentarnog rock filma slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u tjednu od 19. do 24.kolovoza uživati će u projekcijama recentne filmske produkcije uz popratni program.

O najboljem DORF filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Miroslav Sikavica (redatelj i autor prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednik žirija), Matej Meštrović (glazbenik) i Marina Paulenka (fotografkinja, umjetnička direktorica festivala Organ Vida).

Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje Slobodanu Šijanu, srpskom filmskom redatelju, vizuelnom umjetniku i publicisti i piscu, čiji su kultni filmovi („Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“, „Davitelj protiv davitelja“…) obilježili živote (i tulume) nekoliko generacija i – naravno – cijelu DORF ekipu. U Beogradu je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Njegovi umjetnički radovi dio su kolekcija Muzeja moderne umetnosti u New Yorku, Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, Moderne Galerije u Ljubljani, Muzeja Savremene umetnosti u Beogradu i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Kao redatelj, bavio se eksperimentalnim filmom, radio je televizijske emisije i filmove, da bi se početkom 1980-tih uključio i u profesionalnu kinematografiju. Tijekom 1990-1991. bio je direktor Jugoslavenske kinoteke u Beogradu. Objavljivao je tekstove o filmu u domaćim i stranim filmskim časopisima, a priredio je i napisao niz knjiga i publikacija o filmu kao i o domaćim i stranim filmskim redateljima. Bio je redovni profesor filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i višegodišnji profesor na filmskoj školi sveučilišta Loyola Marymount u Los Angelesu.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus. Glazbenik, pjesnik i medijski manipulator jedinstvenu glazbenu karijeru započeo je u rodnom Herceg Novom 1979. godine u jazz-punk bendu “Radioaktivni otpad”. Debi albumom „O tugo jesenja“ 1988. počinje jedinstvena glazbena avantura pod pseudonimom Rambo Amadeus, u koju je stalo 15 izvrsnih albuma, brojni koncerti i kolaboracije, uvijek iznova originalno i uzbudljivo. Impresivan popis genijalnih rješenja i visoka kvaliteta najraznovrsnijih formi u kojima se okušava sve ove godine, mnogima služe kao svjetionik i putokaz. DORF festival svakako bi bio drukčiji da u našim životima nije bilo toliko Ramba Amadeusa.

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu i ove godine zadužen je genijalni splitski kipar&strip autor Miro Župa.

U okviru OFF DORF programa, u Vinkovcima će biti predstavljen nagrađivani fotograf Igor Čoko iz Srbije, a osim izložbe fotografija pripremljene su promocije knjiga, u suradnji s knjižarom Rockmark. Ponovo na DORF iz Beča dolaze sjajni DJ dvojac Stefan Skorepa i Dieter Pfeiler. Ovom prigodom će premijerno predstaviti i svoj dokumentarni glazbeni film o bečkoj soul sceni „45 Revolutions per Minute“. Njihovo gostovanje realiziramo u suradnji sa Austrijskim kulturnim forumom.

Autor ovogodišnjeg DORF designa je nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka.

Novost na ovogodišnjim 7.Antičkim filmskim večerima je nagrada nazvana po pokojnom vinkovačkom intelektualcu i arheologu prof.dr. Stojanu Dimitrijeviću, inače velikom filmofilu. Prvi dobitnik nagrade za doprinos filmu i arheologiji „Stojan Dimitrijević“ je hrvatski autor dokumentarnih filmova Goran Dević, iz Siska.

Studirao je arheologiju i pravo. Godine 2008. diplomirao je filmsku i TV režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, gdje danas radi kao docent na Diplomskom studiju režije dokumentarnog filma. Autor je dokumentarnih filmova ( “Uvozne vrane”, “Nemam ti šta reć’ lijepo”, “Sretna zemlja”, “Poplava“, “Dvije peći za udarnika Josipa Trojka”, „Buffet Željezara“, „U ime RH“, „Na vodi“…)nagrađivanih na festivalima u Puli, Cottbusu, Prizrenu, Pragu, Sarajevu, Oberhausenu, Neubrandenburgu, Mariboru, Motovunu i Zagrebu. Film “Crnci” (2009) koji je surežirao sa Zvonimirom Jurićem i za koji je nagrađen Zlatnom Arenom za režiju, njegov je prvi dugometražni igrani film. 

13.Festival dokumentarnog rock filma organizira Udruga ljubitelja filma RARE uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovci i Vukovarsko-srijemske županije. Partneri su Gradski muzej Vinkovci, Austrijski kulturni forum i NEXE grupa.

Program 7.Antičkih filmskih večeri organizira Udruga ljubitelja filma RARE uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Vinkovci.

 

www.filmfestivaldorf.com

Leave a Reply