Predstavljen 2nd FUSE – Film Under Severe Experiment

DRUGO IZDANJE FUSE-a TRAJE ČAK TRI DANA!

Na jutros održanom predstavljanju za medije najavljeno je drugo izdanje filmskog festivala FUSE – Film Under Severe Experiment u organizaciji Kinokluba Karlovac, koje će biti održano u Karlovcu od 9. do 11. svibnja, s ciljem popularizacije svijeta igrano – eksperimentalnog, tj. takozvanog hibridnog filma. Glavna festivalska lokacija je Mala scena Hrvatskog doma.

Koordinatorica festivala Lucija Ćeškić izjavila je da su prijave autora u dobi od 18 do 29 godina pristigle iz svih krajeva svijeta te je selekcijska komisija koju čine filmski kritičar Stipe Radić, knjižničar i filmofil Bogdan Bošnjak i student smjera snimanja na Akademiji dramske umjetnosti i poznati karlovački filmaš Pavle Kocanjer odabrala 17 filmova koji će biti prikazani u natjecateljskom programu FUSE festivala.

Natjecatelji mogu osvojiti nagrade za najboljeg redatelja, montažera, snimatelja te Grand Prix. Osim nagrada koje dodijeli žiri i publika ima priliku izraziti svoje mišljenje te dodijeliti vlastitu nagradu – nagradu publike.

Osim natjecateljskih projekcija, posjetitelje očekuje bogat popratni program.

Kao uvod u festival bit će otvorena izložba “Joyceova Marilyn Monroe”, koja otkriva veo književno-filmske tajne najveće ikone glumišta 20. stoljeća prema intimnim zapisima dokumentiranih u knjizi Fragments: Poems, Intimate Notes, Letter, koja dokazuje da je Monroe živjela tajni intelektualni i pjesnički život. Ovu gostujuću izložbu pripremio je Bloomsday Croatia, festival u Puli posvećen Jamesu Joyceu, a svečano otvaranje bit će održano 6. svibnja u 19 sati u ULAK-u. Zainteresirani će moći pogledati izložbu do 12. svibnja.

Ovo nije jedina izložba na ovogodišnjem FUSE-u te je koordinatorica volontera Anđela Žapčić predstavila i izložbu QR kodova. Njih će posjetitelji moći skenirati i tako otkriti GIF-ove. Izložba će biti otvorena tijekom trajanja festivala 9. – 11. svibnja na MSHD.  Već je održan javni poziv za prikupljanje sadržaja u GIF formatu te će, osim kroz QR kodove, svi zaprimljeni GIF-ovi biti montirani u video-instalaciju koja će biti projicirana u večernjem terminu na samu zgradu Hrvatskog doma. Ovu izložbu u sklopu FUSE-a organiza F12 platforma.

Prvi festivalski dan – četvrtak, 9. svibnja, započinje radionicom eksperimentalnog filma, a službeno otvaranje festivala bit će održano na Maloj sceni Hrvatskog doma s početkom u 20 sati. Nakon otvaranja uslijedit će projekcija pobjedničkih filmova prvog izdanja festivala te filmsko druženje.

U petak, 10. svibnja na redu je najbitniji dio festivala, a to su natjecateljske projekcije. Bit će održane dvije natjecateljske projekcije koje će uključivati moderirani razgovor s mladim autorima i članovima žirija.

Navečer će uslijediti projekcija dugometražnog igranog filma “Ljetnikovac” redatelja Damira Čučića kojega je karlovačka publika imala prilike upoznati u ulozi člana žirija na prvom izdanju festivala.

Film prati slijepog snimatelja dokumentarnih radiodrama, Vojina, koji protagoniste svojih audio radova prima u praznom hotelu izvan sezone. S njima snima nekoliko razgovora u kojima arheološki precizno prolaze ruinama traumativnih djetinjstava. 

Svoju svjetsku premijeru imao na 29. Međunarodnom filmskom festivalu u Marseilleu – FIDMarseille 2018. Kamerom je upravljao Boris Poljak, a film je montirao Slaven Zečević. Dizajner zvuka je Ranko Pauković, autor glazbe je Goran Štrbac, dok je za scenografiju bila zadužena Jana Piacun, a Morana Cerovec za kostimografiju. Uloge u filmu tumače Vojin Perić, Marina Redžepović, Damir Radić I Krunoslav Heidler.

Posljednji festivalski dan subota, 11. svibnja bit će obilježen u opuštenom tonu. Posjetitelje očekuje projekcija filmova koji nisu ušli u natjecateljski program, ali su izrazito vrijedni za pogledati.

Ostatak dana autori će uz volontere provesti u druženju i razgledavanju Karlovca, a navečer zatvaranje FUSE-a seli na trg Aquatike – Slatkovodnog akvarija Karlovac, gdje će biti održana dodjela nagrada.

Ulaz na cijeli festivalski program je besplatan!

Kinoklub Karlovac organizira FUSE festival u partnerstvu sa Savezom udruga KAOPERATIVA koji upravlja prostorom Male scene Hrvatskog doma, a pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Zajednica tehničke kulture Karlovac te Vodovod i kanalizacija d.o.o.

četvrtak 9. 5. 2019. petak   10. 5. 2019. subota   11. 5. 2019.
 

·       11:00 – 16:00

Radionica – eksperimentalni film

[Hrvatski dom u centru]
(MSHD)

 

·       20:00 otvaranje festivala
uz prikazivanje prošlogodišnjih pobjedničkih filmova
te filmsko druženje
(MSHD)

 

·       11:00 – 12:30

1. projekcija natjecateljskog programa + razgovor s autorima

(MSHD)

 

·       13:00 – 14:30

2. projekcija natjecateljskog programa + razgovor s autorima

(MSHD)

 

·       Okrugli stol: Eksperimentalni filmovi danas
16:00 – 18:00 (MSHD)

 

·       Projekcija dugometražnog filma u 20:00 i filmsko druženje

LJETNIKOVAC
(MSHD)

 

·       12:30 -13:30

projekcija filmova izvan natjecateljskog programa
(MSHD)

 

·       21:00 Zatvaranje festivala i dodjela nagrada uz komentare selekcijske komisije i članova žirija te glazbeni program
(Aquatika – Slatkovodni akvarij)

Leave a Reply