Filmski tjedan u Vinkovcima 19-24.8.

Vinkovci, 18. travnja 2019.  

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca i treću godinu zaredom pripremila je bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 7.Antičkih filmskih večeri i 13.Festivala dokumentarnog rock filma slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u tjednu od 19. do 24.kolovoza uživati će u projekcijama recentne filmske produkcije uz popratni program.

Ovogodišnji DORF otvara regionalna premijera – projekcija filma o kultnom sastavu iz Seattlea „ Boom! A Film about the Sonics“ (2018.), autora Jordana Albertsena (SAD)!!

Dugo očekivana priča o bandu koji je utjecao na cijeli žanr, svirao uzbudljivi rock and roll i postavio temelje punk rock eksplozije prikazana je u emotivnoj posveti autora, koji ih je pratio 10 godina. U filmu su prikazani impresivni materijali, izjave nadahnutih sugovornika (Mudhoney, Pearl Jam, Jack Endino…) uz kronološki prikaz vrlo kratke karijere ovog utjecajnog sastava. Dobili smo dokumentarni film koji odlično pokazuje zašto su Sonics toliko važan band, film koji završava sa (neočekivanom) reunion svjetskom turnejom, novim studijskim albumom i – davno zasluženim jednoglasnim priznanjem za njihovu neobuzdanu i divlju glazbu, koja i danas zvuči svježe i opasno.

O najboljem DORF filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Miroslav Sikavica (redatelj i autor prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednik žirija), Matej Meštrović (glazbenik) i Marina Paulenka (fotografkinja, umjetnička direktorica festivala Organ Vida).

Podsjećamo, natječaj za prijave je otvoren do 1.5., a prijavnica i više detalja nalaze se na festivalskoj stranici www.filmfestivaldorf.com .

U okviru OFF DORF programa, u Vinkovcima će biti predstavljen nagrađivani fotograf Igor Čoko iz Srbije, a osim izložbe fotografija pripremljene su promocije knjiga. U suradnji sa Austrijskim kulturnim forumom iz Beča ponovo na DORF dolaze sjajni DJ dvojac Stefan Skorepa i Dieter Pfeiler. U sjećanju su njihovi uzbudljivi nastupi u Rijeci i Zagrebu od prije nekoliko godina, kada su ovi članovi bečkog kolektiva Beatzentrale svojim raspojasanim setom vintage soul i funk plesnih bisera puštanih sa singlica napravili  DORF tulum za pamćenje. Ovom prigodom će premijerno predstaviti i svoj dokumentarni glazbeni film o bečkoj soul sceni „45 Revolutions per Minute“.

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu i ove godine zadužen je genijalni splitski kipar&strip autor Miro Župa.

Autor ovogodišnjeg DORF designa je nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka.

Leave a Reply