IC3PEAK, bod 包家巷 i mapalma u KSET-u na ZEZ Festivalu

Ovog petka, 12. travnja, bili smo u KSET-u na ZEZ Festivalu.

Video zapis s koncerta.

 

Došlo je proljeće, pa je tako došao red i na drugo izdanje ZEZ Festivala. ZEZ (Zavod za eksperimentalan zvuk) Festival zamišljen je kao mutacija koncertnog ciklusa eksperimentalne glazbe koji se pod tim imenom održava već šest godina u KSET-u. Udružene snage ZEZ-a i Žive Muzike na trećoj večeri ovogodišnjeg izdanja festivala predstavili su nam IC3PEAK, bod [包家巷] i mapalmu. Večer je otvorila mapalma, zagrebačka producentica i dj-ica koja iza sebe ima nekoliko mikstejpova i dva EP-ija “Nightcap“ i “Crybaby“. Ovu hladnu i kišnu proljetnu večer zagrijala je setom eksperimentalne klupske glazbe i nešto poslije deset sati štafetu je prepustila bodu.

Iza projekta bod [包家巷] stoji losanđeleški audiovizualni umjetnik Nicholas Zhu, od milja nazvan kiparom elektroničkog nasilja i ljepote. Iako je bod [包家巷] nastao tek prije nekoliko godina izdavački je prilično aktivan, iza sebe ima već pet dugosvirajućih albuma. On u svojoj glazbi kombinira ambijentalni/apstraktni pop, tradicionalnu kinesku i klavirsku glazbu s bučnim industrial elementima. Večeras se zagrebačkoj publici predstavio s prilično zanimljivim polusatnim setom eksperimentalne elektroničke glazbe.

Red je došao i na main act ove večeri, a to je bio bend IC3PEAK. U igri je provokativni ruski duo, Nick Kostylev i Nastya Kreslina, koji su s IC3PEAK stvaralaštvom započeli 2013. i do sada su izdali nekolicinu singlica i EP-ija, te četiri dugosvirajuća albuma, a na ovoj europskoj turneji promoviraju zadnji od njih pod imenom “Сказка“ iliti “Bajka“. IC3PEAK svira tzv. witch house, mikro žanr koji stapa hip-hop, trap, industrial, noise i synth pop s raznim vrstama elektroničke glazbe i za rezultat daje jezivu i mračnu glazbu. Specifično za njih je to što su njihove pjesme osim što su prožete horor tematikom i politički angažirane tj. protiv ruskog autoritarnog sistema, što im je naravno otežalo život u Moskvi. Pregledavajući njihove live snimke primijetio sam da na njihovim nastupima uglavnom prevladava atmosfera slična kao što je bila u Zagrebu na koncertu Death Grips, dvorane se tresu od teških baseva, publika skače na sve strane i himnično pjeva s bendom, okej, kod nas nije bilo baš toliko divlje, ali se ipak na nekolicini pjesama ekipa u punom KSET-u propisno izdivljala i prilično glasno podržala svaku njihovu pjesmu. Sve u svemu, bio je ovo skroz kvalitetan, nešto više od sat vremena dug, audiovizualni napad na oči i uši.

Nakon nastupa IC3PEAK-a bod [包家巷] i mapalma su izvrtili i dj set, a za one kojima nije bilo dosta mogli su produžiti korak do Surogata gdje se održao Illectricity x ZEZ after party. Već danas nas očekuje nastup The Karmakumulatora i BNNT-a, vidimo se.

Joža

https://www.facebook.com/mapalmi/

https://www.facebook.com/ic3peak/

https://baojiaxiang.bandcamp.com/

Leave a Reply