Lightning Bolt zapalio Močvaru!

Ove subote, 26. siječnja, Raw Syndicate i Distune Promotion u Močvari su organizirali koncert na kojem su nastupali Lightning Bolt i dj. flugvél og geimskip.

Video zapis s koncerta.

 

Pošto je ovu subotu u Močvari bila zakazana slušaona Aesthetics – Hipster Vibe koncert na koji smo mi došli je počeo dosta rano, točno u devet sati. Lightning Bolt su na ovu zimsku europsku turneju sa sobom poveli Islanđanku Steinunn Hardardottiru, pa se tako ova večer otvorila nastupom njenog one-woman benda dj. flugvél og geimskip (avioni i svemirski brodovi). Ako u blender stavite muziku koju su radili glazbeni inovatori Bruce Haack i Joe Meek, zatim dodate malo egzotičnih istočnjačkih zvukova i tomu pridodate njen osebujan scenski izgled na tragu Björk i Nine Hagen dobit ćete electronic horror music with a space twist kako ga voli nazivati dj. flugvél og geimskip. Ne znam što točno stavljaju u vodu Islanđanima, al dajte i nama malo. Od nje smo dobili oko pola sata out of space atmosfere, skroz zanimljiv početak večeri.

Malo prije deset sati red je došao na ono zbog čega smo se i okupili u tolikom broju, a to je nastup benda Lightning Bolt. Lightning Bolt je dvočlani noise bend nastao prije dvadeset i pet godina, čine ga Brian Chippendale na bubnjevima i vokalu te Brian Gibson na basu. Iza sebe imaju šest službenih albuma, nekoliko singlica i EP-a i par live albuma. Zadnji puta su u hrvatskoj svirali na SuperUho festivalu 2016., a od njihovog zadnjeg nastupa u Zagrebu prošlo je već skoro jedanaest godina, tada su nas svojom svirkom oduševili u polukružnoj dvorani Teatra &TD, gdje su u sklopu N.O. Jazz festivala svirali s domaćim bendom Tigrova Mast. Na ovoj zimskoj europskoj turneji Zagreb im se našao drugi na listi, odmah nakon Graza.

Da se ne lažemo, malo sam bio razočaran kada sam shvatio da ove večeri neće svirati na podiju okruženi publikom, nije da me to nešto pretjerano iznenadilo pošto sam negdje pročitao da zadnjih četiri, pet godina ne inzistiraju na tome, ali se ipak zbog te odluke nažalost izgubio moment zbog kojeg su njihovi nastupi u međuvremenu postali toliko nahajpani. Nema veze, zbog velikog interesa publike (znači Močvara je večeras bila dupkom puna) i veličine kluba njihov menadžer je odlučio da se gig održi na pozornici, i bi tako, što ih na kraju krajeva nije koštalo loše atmosfere, dapače, namjestili su se tik do ruba pozornice, tako da smo dobili najbliži mogući kontakt s bendom kada je koncert na pozornici u pitanju.

Uglavnom, nema se tu što puno za reći ili možda ima, ali ja neću, bend je svojom “drum & bass“ kombinacijom noise rocka, free jazza, punka, metala i bog te pitaj čega sve ne, digao atmosferu na najjače. Moglo bi ih se opisati kao kometu koja juriša prema zemlji i polagano počinje mljet sve pred sobom. Publika divlja i skače manje-više čitav nastup, buka koju stvaraju izbija čepiće i onima koji su ih stavili u uši, basist staloženo dere svoj bas i u svojem je filmu, dok maskirani bubnjar u svom kokpitu razvaljuje bubnjeve, krvari iz prstiju i od palica radi piljevinu.

Po što smo došli, to smo i dobili, skoro sat i pol bučne adrenalinske vožnje, po reakciji publike rekao bi da je većina bila i pre zadovoljna njihovim nastupom. Tražio se i bis, na koji se bend bez problema vratio i odradio ga junački, uslijedio je naklon publici i fotkanje iste, po čemu mogu zaključiti da su i oni bili više nego zadovoljni atmosferom.

Sve u svemu, odlična večer u organizaciji Raw Syndicatea i Distune Promotiona, odmorite napaćene uši, znam da trebate.

Joža

https://www.facebook.com/djflugveloggeimskip/

https://www.facebook.com/lightningboltband/

Leave a Reply