Erotic Biljan and His Heretics proslavili svoju 20. godišnjicu

Ovog četvrtka, 24. siječnja, bili smo u Vintage Industrial Baru na 20. godišnjici benda Erotic Biljan and His Heretics.

Video zapis s koncerta.

 

Kao što to i priliči, Heretici su na svoju proslavu pozvali i jedan prijateljski bend da otvori večer, a to je za ovu priliku bio Sloming Moops. Zagrebački bend Sloming Moops je izdavački prilično aktivan, u nešto više od tri godine postojanja izdali su čak dva albuma i kompilacijsku kazetu, a nedavno im je na Triple Zed Records-u izdan i EP “Jellybomb“ s kojeg su neki dan objavili i video za pjesmu “Saigon Girl“. S nastupom su krenuli malo prije deset i kroz polusatni garage rock lo-fi punk set predstavili su petnaestak pjesama, na jednoj im se stvari na usnoj harmonici pridružio i Žalac gitarist iz benda Erotic Biljan and His Heretics. Publika ih je prihvatila objeručke tako da smo na kraju dobili čak i bis. Prilično kvalitetan nastup za bend koji postoji tek nešto više od tri godine.

Nakon kraće pauze red je došao i na bend Erotic Biljan and His Heretics. Ovaj zagrebački bend nastao je 1998. te su od 2004. do danas izdali četiri albuma “Electrocuted By…“, “Supersticky“, “H Is For Heretics“ i “The Devil Stole My Record“ i naravno, u tom su razdoblju uzduž i poprijeko domaćeg terena i po Europi širili svoj screamadelic garage rock’n’roll gospel. Nije im bilo strano svirati u malim klubovima s ajmo ih nazvati opskurnim bendovima, a niti dijeliti pozornice s velikim rock zvijezdama kao što su MC5 i Queens Of The Stone Age. I tako, proletjelo je dvadeset godina kao treptaj oka i došlo je vrijeme za proslavu 20. rođendana.

Za ovu priliku, umjesto da pušu u dvadeset svjećica na torti oni su odlučili otpuhati publiku s dvadeset svojih pjesama. U nešto više od sat vremena svirke odsvirali su najdraže im pjesme, 60’s garage punk zvuk pomiješan s garage rock, soul i blues utjecajima protutnjao je kroz naše uši i tjelesa poput munje. Bend je večeras stvarno zablistao punim sjajem, itekako se moglo osjetiti da stvarno sviraju s guštom, službeni dio nastupa završili su s pjesmom “Burnside Blues“ i naravno to nije bilo sve. Publika si ipak nije dala zamazati oči njihovim napuštanjem pozornice nakon dvadesete pjesme i uz raznorazne povike dozvani su i na bis na kojem smo dobili još dvije pjesme “You Make Me Bad“  i “Street Survivor“ obradu benda The Flaming Sideburns.

Sve u svemu, bio je ovo jedan pošteno odrađen rođendanski koncert, sve najbolje i samo tako naprijed još barem toliko.

Joža

https://www.facebook.com/sloming.moops/

https://www.facebook.com/eroticbiljanandhisheretics/

Leave a Reply