Sjeverozapad – novi zagrebački bend i prvi nastup

 
Sjeverozapad je novo ime na zagrebačkoj sceni, no čine ga glazbenici koji su bili, ili još uvijek jesu, stalni ili gostujući članovi cijelog niza bendova, kao što su Svemir, Denis Katanec Okanagan Ltd, Nebo Roza, Radost! ili Drvored.

Ono po čemu je ovaj njihov bend poseban, tematika je koju obrađuju, a to je ciklus pjesama Stojana Vučićevića pod nazivom “Potpuna pomrčina Sunca na otoku Grguru petnaestog veljače 1961”, kojeg su uglazbili.
Radi se o stihovima vezanima za Vučićevićevo izdržavanje kazne na Svetom Grguru, otoku tri kilometra udaljenom od poznatijeg Golog otoka, s kojim je Grgur osim geografskog položaja dijelio i namjenu – na njemu nalazila se kaznionica za žene i mlade.

O Vučićeviću se rijetko govori, a o njegovoj teškoj no i snažnoj poeziji teško je i pričati – što reći, kada njegovi stihovi govore više i ljepše, nego što mi u ovoj maloj najavi možemo sročiti.
Zato najbolje da vas uputimo da pročitate što su o njemu imali reći drugi ljudi od riječi, Luko Paljetak povodom dvadesetgodišnjice njegove smrti još 2009-te: 
http://www.matica.hr/vijenac/412/stanovnik-plavog-salona-2635/
te nedavno Miljenko Jergović: 
https://www.jergovic.com/subotnja-matineja/pisac-koji-malo-pomalo-nestaje-iz-sjecanja-hrvatske-knjizevnosti/

Koncert u zagrebačkom Vinylu 06.12.2018 biti će premijerno izvođenje bendovskih verzija ovih pjesama.

Bend čine: Zvonka Obajdin na klaviru i vokalu, Nikola Brkljačić na gitari i vokalu, Matko Boršić na bas gitari i Hrvoje Matašin na bubnjevima.

 
FB page benda: https://www.facebook.com/Sjeverozapad-289933854958505/

Za sada nemaju snimljenog materijala, no kako zvuče možete čuti na snimci s probe koju su stavili na youtube: 
 

Ulaz: 30 kn
(sav prihod od ulaznica ide izvođačima)

Leave a Reply