Bombino u Vintage Industrial Baru

Ovog četvrtka, 20. prosinca, u organizaciji Raw Syndicate Bookinga u Vintage Industrial Baru svirao je Bombino.

Video zapis s koncerta.

 

Omar “Bombino“ Moctar je glazbenik iz sjevernog Nigera poznat po svojoj gitarskoj virtuoznosti. Prije desetak godina izdao je prvi album i njegov bend se zvao Group Bombino, ubrzo ga je preimenovao u Bombino i u ovoj je kombinaciji u posljednjih sedam godina izdao još pet dugosvirajućih albuma, a na ovoj europskoj turneji predstavlja nedavno izdan album “Deran“. Iako je hrvatska publika imala priliku vidjeti Bombina i to ove godine na InMusic festivalu, ove večeri dobili smo još jednu priliku da ga vidimo uživo u intimnijoj klupskoj atmosferi.

Bombino inače pripada nomadskom plemenu Tuareg čije smo glazbenike već imali priliku gledati u Zagrebu u vidu bendova kao što su Tinariwen i Tamikrest, pa nije neko čudo da je na početku glazbene karijere poput imenovanih bendova svirao uglavnom saharski blues i rock koji je s vremenom pomiješao s raznim glazbenim pravcima, među ostalim i s reggae-om, pa ga se smatra rodonačelnikom novog muzičkog pravca tuareggae-a.

Malo prije pola jedanaest upadam u klub i dočekuje me dupkom ispunjena koncertna dvorana i bend je naravno već na pozornici, jedva se probijam u prve redove, atmosfera je već prilično užarena, leća od fotoaparata mi se magli, a ekipa oko mene pleše uz ritmove Afrike. Bend reda pjesme sa svih svojih albuma, a publika uz njihov world music u kojem su ukombinirali rock, blues i reggae pomalo pada u trans. U jednom trenu uz svoje hipnotičke ritmove i đemanje uspijevaju uljuljati pola publike, dok su u drugom trenu spremni divljim afričkim grooveom dići i mrtve iz groba, a sve to rade prilično sa stilom. A za dodatno dizanje atmosfere i komunikaciju s publikom ponajviše je bio zadužen basist koji je između pjesama uglavnom zbijao šale, ali se i pohvalio s time da je njihov album “Deran“ ove godine nominirani za nagradu Grammy, te joj se itekako nadaju.

Večerašnji nastup im je trajao oko dva sata što publici naravno nije bilo dosta, pa je tražen i bis, nakon kojeg su nas zamolili da odemo doma jer moramo ujutro na posao. Sve u svemu, bila je ovo jedna kvalitetna glazbena večer ispunjena pozitivnim vibracijama, petstotinjak nasmiješenih lica ne mogu biti u krivu, ili možda mogu?

Joža

https://www.facebook.com/bombino.official/

Leave a Reply