Započelo deveto izdanje Novo doba festivala

 
Devet godina je dosta vremena za festival nesvrstanog stripa. Oni koji nas znaju kažu da ulazimo u srednje doba, novo doba. Previše smo stari da bismo bili zaustavljeni, isuviše iskusni da bismo bili naivni, isuviše uporni da bismo usporili. Zbog toga je ritam Novog Doba intenzivan, čak do nekoliko izložbi i više koncerata dnevno. Festival tradicionalno pruža publici, učesnicima i gostima festivala veoma bogat program dešavanja koji uključuje izložbe, radionice, koncerte, prezentacije i sajam unutar festivala na kojem će biti predstavljena i ponuđena izdanja nezavisnih izdavača, izdanja i grafike autora okupljenih oko festivala kao i retka izdanja i originalna dela domaćih i stranih autora i izdavača. Prvi put u okviru festivala biće predstavljena i prodajna izložba u organizaciji Kulturforuma. 
 
PROGRAM
 
Autor muzičkih najava je Aleksandar Denić, za pravoverne informacije o bendovima, proverite linkove!
 
9. OKTOBAR – zagrevanje za Novo Doba
 
Dom kulture Studentski grad
 
Futurografija
Bojan Milojević Asterian
Izložba Futurografija predstavlja trideset novih grafika velikog formata Bojana Milojevića – Asteriana, ilustratora i grafičkog dizajnera koji crta i piše naučno fantastične stripove. Pored osnovne konstrukcije prizora u vidu jakih kontrasta na grafikama se mogu zapazati polja/oaze sačuvane za boju. Motivi najpre dolaze iz polja anticipacije, iz sfere naučne fantastike i šire – fantazije, ali i iz sfere buke i meteža underground estetike.
//////////////////////////////
 
10. OKTOBAR
 
Matrijaršija
 
20h
 
Abraham Diaz (Meksiko)
Od govana pita
Diaz na Novo Doba stiže iz Meksika sa sastojcima za Taco de mierda. Prikazaće svoj svet – propadanje organizma sačinjenog od svih pojedinačnih raspadanja. Napraviće svoj tako od govnjivih sastojaka, svoj krti tako rastočen kao i misli i osećanja.
 
21h
 
Bitlsti (Srbija)
Rok n rol zvezde kojima verujemo. Posle svađe na prvoj turneji seli su i snimili dva dobra albuma. Miloš je tačan bubnjar, Dušan je inventivni klavijaturista, Bata je pravi fontmen.
Hajmo curice, hajmo francuskinje.
 
Mimi Kawouin (Francuska)
Toplota parajućeg zvuka u hali i Andima. Iskustvo prikupljeno na odgledanim koncertima AC/DCa. San svakog elektroničara je da nastupa u velikom filmskom teatru ili tržnom centru.
 
23.30h
 
FCKN’BSTRDS
Pol Makartni i Džimi Hendriks su razbili gitaru u isto vreme. Ovaj mladi događaj pohađao je konvencije lamburdžinija.
 
Dedice (Srbija)
Kad su prvi put videli gitaru, zaljubili su se u bas. Višedecenijsko iskustvo i želja da se uspe u rokenrolu ostvarili su se kao san kad su prestali da budu mladi i dosadni.
//////////////////////////////
 
11. OKTOBAR
 
Stara Kapetanija
 
19h
 
Simon Häußle (Austrija)
Izložba National Haus
Strip autor, umetnik i izdavač iz Beča, osnivač edicije Haus Books a ujedno i član Tonto Comix mreže koja okuplja austrijske i nemačke strip autore neobičnije, savremene poetike koji, u procepu između klasičnog stripa i avangardističke eksperimentalnosti precizno seciraju to okorelo estetsko tkivo, umeću nedolične elemente, strana tela, obrću raspored organa u cilju nove i neočekivane, jedva vidljive narativnosti.
Simon ohlađenim, gotovo klasičnim, crno belim stripovskim crtežom prikazuje objekte, ljude, zgrade, pejsaže, pronalazi zaplete i značenja u nepokretnim, neprimećenim stvarima, gradilištima i ćorsokacima ornamentisanog secesijskog Beča i projektuje ih kroz filter neonoarovske i fragmentovane metastripske estetike.
 
Tunel
 
20.30h
 
Veljko Onjin (Srbija)
Piromanija
Gori vatra, jača vatra, stari dobri srednji vek dolazi na Novo doba. Lomače se pripremaju, oštri se koplje, giljotina radi precizno kao švajcarski sat. Sve gori, zemlja se otvorila, direktan put u pakao u jednom smeru, svi su grešni i svi će morati da plate cenu.
 
Kombinat
 
21h
 
Feberdröm (Švedska)
Mešavina Duran Durana i italijanske kancone. Posvećenost sakupljanju nosača zvuka i veliko poznavanje švedske i norveške pop kulture. Koristi svakodnevni narodni govor da bi pokazao lepotu pejzaža iz Kambodže, Australije, Indonezije i Novog Zelanda.
 
22h
 
Trrmà (Italija)
Otišao sam sa prijateljima na svirku u Kalabriji. Nismo imali benzin na kraju puta pa smo svratili u motel gde se puštala napolitanska muzika i tada smo seli sa bubnjarom motelskog benda i napravili nezaboravnu svirku.
//////////////////////////////
 
12. OKTOBAR
 
CUK Imago
 
FIJUK Sajam
 
Mont House (AU), Anne van der Linden (FR), Abraham Diaz (MX), Yvan Alagbé (FR), Partizanska štampa (MK), Ultravnr.be (BE), Fédération schlagonnie bruxelles (BE), Bichel éditions (BE), Attila Stark + Vulkan (HU), Igor Hofbauer (CRO), Cartodromo (IT), Symposion (SR/HU)…
 
Ulična galerija
 
Ivan Alagbe/Yvan Alagbé (Francuska)
 
Eros Negro
Ivan je kopile klasične vizuelne naracije, priče koja se vrti, trake koja ne prestaje, slike na traki, bande dizajna, kao i nove aristokratije savremenog stripa, novog klasičnog vizuelno narativnog izražaja, vešto skrivenog u podžanrovima, žanrovima, b produkciji, gde i f-ovima naših dijagnoza/pozdrav za f-ovce iz drajzerove/, mešanih medija, mlađi brat, nedovoljno razvijen, mentalno i starije, sestre, filma, slikovnica, literature i grafičkih disciplina u dijapazonu od apstraktnog slikarstva, antipop arta, paraarta, underground estetike koja nije estetika ali je postala nakon pregovora predstavnika zaraćenih strana.
 
Louis Minus ii (Francuska)
Veliko iskustvo na srednjoškolskim svirkama iz sredine 90ih gde su se koristili saksofoni i grandž zvuk dalo im je ideju da naprave veliki kambek i da predstave francusku u najboljem svetlu.
 
CUK Imago
 
Mangulica FM (Srbija)
Kao mali voleo je da gleda Diznijeve crtane filmove. Često je snimao svoj glas na kasetofonu. Nije voleo tamburašku muziku, ali je učio da svira tamburicu od Cigana. Kada su ga vodili na vašar, često se ljutio da bi na kraju igrao pod šatrom. Prodao je pola svoje opreme, ali je pre toga uspeo da pripremi novi materijal.
 
Lenhart Tapes (Srbija)
Još dok je bio u školskoj klupi, na stolu je ispisivao imena velikih hevi metal zvezda. Profesori koji su poznavali hevi metal su ga gledali sa nipodaštavanjem jer su oni ipak bili najveći metalci. Kada je otišao na fakultet, imao je samo jedan vokmen i bio je ponosan na svoje heroje kada ih je iznova i iznova slušao. Profesori su odavno otišli u penziju a on i dalje roka, madona porka.
//////////////////////////////
 
13. OKTOBAR
 
Podrum Magacina
 
18h
 
Art Brut Serbia (Srbija) – Retrospektiva
5 godina od osnivanja Art Brut Serbia – retrospektiva. Od zabrana, gađenja i gaženja do izložbe u svetskom muzeju. Gori vatra sad u nama, gori ljubav puna plama!
 
Tijana Stanković (Srbija/Mađarska)
Šabanu Šauliću je za snimanje albuma bilo potrebno 80 violina, a nijedna od njih nije bila violina Tijane Stanković. Kada bi neki dirigent video takvu organizaciju svirača, verovatno bi rekao – ovo je suvišno.
 
Violonbrela
 
Performans, Goran Stojčetović
 
Bitlsti – Stand up (Srbija)
Zvezde Novog Doba bez instrumenata vas vode kao profesionalci iz Ted Talka. Ne zna se ko će prvi da uhvati mikrofon ali znamo da momci prosipaju mudrost iz svojih rukava. Kome se ne svidi taj nije kul.
 
Galerija Prozor
 
20h
 
Kulturforum predstavlja : Jača vatra
Prodajna kolektivna izložba učesnika Novo Doba festivala.
Već devet godina vatra Novog Doba gori a ne sagoreva, preti a ne uništava. Pucketa u ognjištu, viri u žbunu, jača u mestu i vremenu. Pojavljuje se kao vatrica napalma, logorski plamenčić i postojana tiha vatra. Kao dobra vatra, uvek jača vatra. Je l’ mnogo jaka ta vatra? Nije, samo je jača.
Prvi put u okviru festivala u saradnji sa Kulturforumom Novo Doba predstavlja dvodnevnu prodajnu izložbu originala i printova gostiju festivala i najnovije festivalske produkcije.
 
DJ Jahvo (Hrvatska)
Ovaj odabir muzike za lagano letnje popodne neobavezno sedenje na trgovima i duge gradske setnje, prija usima a bogami i stomaku, drma kukove.
 
Kvaka 22
 
22h
 
An Van Der Linden (Francuska)
Vrt uživanja
U vrtovima uživanja baškare se ljudska komedija, bestijarijum i herbarijum, pandemonijum pa sve izmešano. Svi njeni zmajevi vampiri, bebe vampiri i muve vampiri, i tela isečena ili pojedena, usisana i progutana, orgijastička heraldika sveta životinjsko-ljudsko-demonskog malo više masakričnog nego orgijastičkog, ne bi lako prošli nadležne censure, prefekture, sinekure sinoda i zavoda. Zbog toga se Van Der Linden i drži svog vrta, em je njeno, em što je sigurno sigurno je. Slava sinodu i kuriji gde im se proteže nadležnost, u vrtovima ćemo ipak malo drugačije.
 
Murman Tsuladze (Gruzija/Belgija)
Bajalice iz Gruzije, djevi iz Holandije, sintisajzeri iz Japana, rasveta iz Turske. Ako želite da vas zapljusne ljubičasti talas osamdesetih, dođite u trihiljadite – Arapi vladaju svetom.
 
Denke Mix & DJ Peresito (Srbija/Francuska)
Duo iz purpurnih snova i jedna dama sa prstom na dugmetu. Ako slučajno neka stvar ne bude odvrnuta do kraja, znajte da je to danak entuzijaste i perfektni trileri velikih poznavalaca narodnog zvuka iz celog sveta.
//////////////////////////////
 
14. OKTOBAR
 
Matrijaršija
 
19h
 
Abraham Diaz (Meksiko)
Od govana pita
 
Moussaka (Srbija)
U rokenrol časopisima krali su tehniku od velikih majstora, gledali BBC dokumentarce o Kvinu i Bitlsima. Članovi benda često gostuju u studijima poznatih muzičara koji rade za mejnstrim folk i od njih hvataju školske fazone. Sviraju vašarski surf.
 
Kafana
Velika žurka gde se svi dobro provode, ali samo u jednom trenutku majstori izlaze na scenu i vredno rade da bi zabavili masu. Potrudiće se da budu neprimetni i da bace publiku u sevdah. Možda padne i po neko kolo, ali uglavnom će biti srceparajući disko zvuk.

Leave a Reply