Gotovac, Bowie i lynchovska atmosfera za početak 43. sezone MM centra

Kultni zagrebački MM centar u svoju 43. sezonu ulazi četirima vrhunskim eksperimentalnim filmovima, projektom u kojem propituje granice filmskih žanrova i radionicom 16 mm filma.

Sezona započinje 13. rujna jednim od najuspješnijih projekata MM centra, Kratkim slikama, koje donese filmski triptih i autentične autorske glasove: američku filmašicu Jesse McLean koja u filmu Čarolija za početnike (Magic for Beginners)propituje mitologije koje nalazimo u kulturi obožavatelja: od čežnje i opsjednutosti do duhovne povezanosti. Finski umjetnikMika Taanila često se bavi idejama o ergonomiji bilo u filmu, vizualnoj umjetnosti ili zvuku, a njegov Thank You for the Music – film o muzaku govori o »znanstveno istraženoj« urbanoj pozadinskoj glazbi koja ima shizofrenu funkciju – treba se čuti, a ne i slušati. Tu je i bard hrvatskog eksperimentalnog filma, Tomislav Gotovac, čiji je film Kuda idemo ne pitajte autorov prvi otvoreno političan eksperiment te prvi u kojem se poslužio glazbom Glenna Millera i „glumcem“.

Najnoviji projekt MM centra, Prezreni žanr, prošireni žanr bavi se ultimativnim holivudskim proizvodom, mjuziklom, pop-kulturnim žanrom par excellance kojeg je 60-ih i 70-ih godina 20.st. prisvojila i kontrakultura. Mjuzikl, u svoj svojoj raskoši, najdoslovnije i najdosljednije koristi elemente drugih umjetnosti. Uz projekcije nekoliko najznačajnijih predstavnika mjuzikla kao žanra i tribine s vodećim domaćim filmskim kritičarima i filmolozima, projekt Prezreni žanr, prošireni žanr bavit će se pitanjima prirode žanra mjuzikla, njegovim konvencijama i transformacijama kroz povijest, njegovom popularnošću unutar mainstream holivudske produkcije, ali i odmaku od nje putem prisvajanja žanra od strane kontrakulture, Prvi izdanje na rasporedu je 14. rujna uz projekciju kultnog fantasy mjuzikla o kralju Goblina, Labirint, tvorca Muppeta Jima Hensona sJennifer Connelly i Davidom Bowijem u glavnim ulogama. Nakon filma slijedi razgovor s vodećim domaćim filmologom Nikicom Gilićem.

20. rujna, Kratke slike i Ganz novi festival vode vas u Savršeni vrt (Perfect Garden),hipnotični art film, zajednički projekt plesača i koreografa Chrisa Haringa i filmašice i performerice Mare Mattuschke. Njihov hedonistički utopijski svijet, prepun prekrasnih idiota, originalno je stiliziran – neobičnim kutovima kamere, brzim ili usporenim kadrovima i deformiranim glasovima. Savršeni vrt film je hipnotičke lynchevske atmosfere, nadrealan i realan u isti mah.

Jedini hrvatski filmski laboratorij Klubvizija SC poziva na praktičnu radionicu, Kontaktno kopiranje 29. rujna, fokusiranu na rad sa 16 mm DIY kontaktnom kopirkom nastalom hakiranjem montažnog stola, uz mentorstvo australskih filmaša Richarda Tuohyja i Dianne Barrie.

Više informacija potražite na službenim stranicama MM centra u na Facebooku.

Leave a Reply