DORF 2018 – Sljedeći vikend počinje program u Primoštenu

Vinkovci, 30.srpnja 2018.  

Primošten ovaj vikend postaje glazbeno-filmski centar ovog dijela Mediterana –  ovogodišnji DORF program otvara najprije 4-6.8. u Primoštenu kao zagrijavanje za glazbeni SuperUho festival 6-8.8.

U Primoštenu će posjetitelji tijekom 3 večeri moći pogledati ukupno 8 filmova, od kojih iz regionalne selekcije izdvajamo 2 hrvatske premijere: treći film u serijalu „Glasba je časovna umetnost“, o najvažnijim albumima slovenske rock glazbe, u režiji Igora Zupea bavi se prvim albumom Laibacha, objavljenog davne 1985. Druga hrvatska premijera je „Električni snovi“, dvostrukog DORF pobjednika – redatelja Dušana Moraveca, u produkciji RTV Slovenija, o Mihi Kralju.

Ovogodišnji DORF otvara premijerna regionalna projekcija filma o kultnoj funk megazvijezdi „Betty – Kažu da sam drukčija“ (2017.), autora Phila Coxa (Velika Britanija), koji će biti gost festivala.  Izdvajamo i projekciju nagrađivanog filma „Bunch of kunst“ (2017.) njemačke redateljice Christine Franz, koja je na turneji nekoliko godina pratila izvrsni britanski dvojac Sleaford Mods, još jedna hrvatska premijera.

Premijerno će hrvatskim ljubiteljima glazbenih dokumentaraca biti predstavljeni film „Nevidljive ruke“ (Invisible Hands), o projektu glazbenika Alana Bishopa iz kultnih Sun City Girls, autora Marine Gioti i Georgesa Salameha iz Grčke te izvrstan belgijski road mockumentary „Spit’n’split“ autora Jerome Vanderwattynea, sa neočekivanim završetkom i opasnim soundtrackom Experimental Tropic Blues Banda.

U OFF DORF programu, 5.8. na plaži u Primoštenu će biti predstavljena ekskluzivna „Tajna povijest DORFa“ powered by PechaKucha prezentacija. Koncept „20 slika u 20 sekundi“ u kojem će se pod voditeljskom palicom dr.sc. Marija Kovača predstaviti i ispričati svoju priču zadan je Mati Škugoru, Toniju Šariću, Philu Coxu, Voji Šindoliću, Varji Močnik, Martinu Peranoviću i dr.

Nakon projekcija, na plaži 4.8. nastupit će DJ Smeđi Šećer, dragi gost svih rasplesanih ljetnih plaža, čiji retro set fantastičnih hitova iz kataloga ex-YU funka i soula već godinama plijeni pozornost svih ljubitelja dobrog zvuka i opsesivno-kompulzivnih sakupljača vinilnih ploča. Večer poslije, 5.8. mjesto za pultom zauzet će već kultni šibenski DJ  Kike Dok, legenda alternativne scene.

Cijeli taj vikend za VJ-ing na plaži zadužena je mlada i talentirana Klara Bilić iz Zagreba.

Kao i prošlo ljeto, u Primoštenu je 5.8 organiziran filmsko-glazbeni kviz, koji uređuje i vodi dr.sc. Mario Kovač, nadaleko poznati kvizoman i garancija dobre zabave.

Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje Voji Šindoliću, prevoditelju, pjesniku, novinaru, koji nas je upoznao sa djelima brojnim važnim američkim autorima. „Vojo Šindolić je pjesnik, prevoditelj i popularizator književnosti, u prvom redu beatničke. Njegov prijatelj Allen Ginsberg, koji je s ponosom nosio titulu „veleposlanika beat pokreta“ donirao ju je Voji koji je, stvarno uspješno, postao veleposlanik beatnika za naše krajeve. Šindolić je drugovao s beatnicima, njegova kolekcija njihovih artefakata i proizvoda, koju je nekoliko puta pokazao javnosti, jedna je od respektabilnijih privatnih na svijetu. Svojom poezijom pronosio je beat beatove i ideje, a svojim prijevodima, od kojih se u mnoštvu ističu izabrane pjesme Ferlinghettija, Ginsberga i Snydera, usađivao ih u našu kulturu.“, zapisao je urednik Kruno Lokotar. Nagradu će uručiti direktor festivala Toni Šarić u Primoštenu, na otvorenju.

 

Festival DORF 2018 održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Partneri festivala su Žedno Uho i Gradski muzej Vinkovci.

 

Ulaz na DORF plažu za vikend 4.-5.8. je slobodan.

Ulaznice za SuperUho omogućit će ulaz i na sva događanja u sklopu DORF u Primoštenu.

 

Detaljnije: http://www.superuho.com

 

PRIMOŠTEN,SUPERUHO // 4-6.8.

4.8. (subota)

20:30 Otvorenje

20:35 Bunch of Kunst (HR premijera)

22:00 Električne sanje (HR premijera)

23:00 Betty: Kažu da sam drukčija (HR premijera)

24:00 DJ Smeđi Šećer vs. VJ Klara Bilic

5.8. (nedjelja)

19:30 Glazbeno-filmski kviz (powered by KlasikTV)

20:30 LP film Laibach(HR premijera)

21:30 Glasnije od oružja

23:00 Tajna povijest DORFa powered by Pecha Kucha

24:00 DJ Kike Dok vs. VJ Klara Bilic

6.8. (ponedjeljak)

20:30 Potencijal buke – Connie Plank

22:00 Nevidljive ruke (HR premijera)

23:30 Spit’n’split (HR premijera)

Leave a Reply