Otvorenje izložbe “Retrovizor: fanzini u Hrvatskoj”

Ovog petka, 15. lipnja, bili smo u Booksi na otvorenju izložbe “Retrovizor: fanzini u Hrvatskoj” koja se održala u sklopu festivala Design District Zagreb 2018.

“Fanzinska scena je u Hrvatskoj bila najživlja devedesetih i dvijetisućitih i tada je odigrala važnu ulogu kao mjesto komunikacije, kreativnog izražavanja, razmjene informacija i povezivanja ljudi, ali i formiranja mnogih kasnijih autora i umjetnika (dizajnera, novinara, glazbenika itd). Da je tome tako, svjedoči i činjenica da se fanzini još uvijek čitaju, ali i izrađuju. 

Da bismo dokazali da nije riječ o malom, nego zanimljivom i progresivnom dijelu nezavisne kulturne, medijske i društvene scene, odlučili smo oživjeti dio arhiva i baciti pogled u “retrovizor” na domaću fanzinsku scenu.

Zadatku smo pristupili najpraktičnije što smo mogli i izradili smo vlastiti fanzin, kojem je cilj dati barem mali doprinos dokumentiranju, ali i oživljavanju scene. 

U našem fanzinu, koji postavljamo i kao izložbu u izlogu Bookse, naći ćete intervju s ekipom koja je nedavno skvotirala BEK, intervju s bendom Drotpad, intervjue s fanzinašima Mašom i Gajom, tekstove o domaćoj sceni i njenoj povijesti, strip i tekst o tehnologiji izrade fanzina, recenzije nekih novijih fanzina (koje su izradili NigdjezemskaKA-MATRIXEna JurovAna DumančićKnjigozemska i ostali), distro-listu s popisom mjesta na kojima se može doći do fanzina (Infoshop Knjižnica PippilottaInfoshop KarlovacZin ZinNigdjezemska…), mapu Hrvatske s popisom od tristotinjak fanzina koji su u nekom trenutku izlazili u Hrvatskoj i još ponešto.

Izložba je dio programa DDZ 2018: Booksa u parku! u sklopu Festival Design District Zagreb 2018

Izložbu su pripremili studenti/ce i volonteri/ke Centra za dokumentiranje nezavisne kulture: Katja Orlić, Rea Drvar, Marija Rojko, Pero Kusalo, Ivana Jurčević, Sanja Tepšić, Eva Trstenjak, Vanja Vukman, Ivana Krijan, Martina Novosel i Tamara Moslavac Kos, uz pomoć dizajnera Dejana Dragosavca Rute, voditeljice Centra Dunje Kučinac, Kulturpunkt.hr-a, kolege i kolegice iz Bookse Luke Ostojića i Ivane Dražić te kolega i kolegica fanzinaša i fanzinašica Maše Borović, Ene Jurov, Ane Dumančić, Rine Barbarić, Marka Strpića, Tončija Kožula, Nikole Mokrovića i Branimira Gajčevića Gaje.

Izložba je nastala u sklopu projekta “Aktivni arhivi za aktivno znanje: mladi u Centru za dokumentiranje nezavisne kulture”, koji u akademskoj godini 2017./2018. provodi Udruga za promicanje kultura Kulturtreger u partnerstvu s Odsjekom za informacijske i
komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske. 

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture i sve aktivnosti u njemu udruga Kulturtreger od 2011. godine vodi u partnerstvu s udrugom Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva (Kulturpunkt.hr).”

Leave a Reply