10. Trash & Burn Festival u Sv. Martinu na Muri

Ovog vikenda, 22. i 23. lipnja, u Sv. Martinu na Muri održao se jubilarni deseti po redu Trash & Burn Festival.

Video zapis s festivala.

 

Ove godine nismo stigli na prvi dan festivala kada su nastupali bendovi Mojo Men From Mars, Billie & The Kids i Hipbone Slim One Man Band, te razni DJ-i, a bio je i burlesque show, došli smo tek drugi dan i na našu sreću neki događaji od prvog dana festivala imali su reprizu. U trenu kada smo došli započeo je burn out i pinup contest, a već od podneva trajao je miting američkih automobila, te naravno sajam vintage robe, second hand ploča, a i novih od strane Dirty Old Shopa. Custom made bicikle predstavila je Magna Rota, ekipa iz Slovenije, a i njihovi sunarodnjaci iz Rock N Roll Ambulance – Dinda Vibe-a su isto imali svoj štand. Mogli ste nabaciti i pokoju tetovažu na sebe kod Johnnyja Montane, a ako ste htjeli novu frizuru ili stiliziranu bradu i brkove u tome su vam mogli pomoć momci iz Polyboy Barbershopa, bilo je na festivalu još što šta za razgledati i kupiti, ali ko bi se sada sjetio svega. Da bi se tijekom dana, a i u pauzama između bendova, zadovoljili glazbeni apetiti glazbu su puštali Dj-i Wild Evel, Stray Cat, Tommy Tone, Mad Delinquent, Johnny i Greaseman.

Uz lagani obilazak svega što se nudilo, te langoše, pivicu i gemište ubrzo nam je stigla i večer i došlo je vrijeme za koncerte, a to je nas osobno najviše zanimalo. Oko devet sati na vanjskoj pozornici tzv. glavnoj pozornici izlazi i prvi bend drugog dana festivala, a to je Pete & The Shine Brights. Ovaj prilično mladi rockabilly bend postoji tek nešto više od godinu dana, a domaća publika ih je već mogla vidjeti uživo prošle godine u Vintage Industrial Baru. Zanimljivost kod ovog tročlanog benda je ta da nemaju bubnjara, znači u igri su jedna akustična gitara, jedna električna gitara i kontrabas. Pošto su svirali prvi njih je zapao zadatak da pomalo privuku ljude i kroz nešto više od sat vremena rockabilly svirke s primjesama countrya uspijevaju u tome, ekipica se rasplesala, plesni podij je ugodno popunjen, mission accomplished.

Nakon Talijana red je došao na austrijski bend The Tri-Gantics. Još jedan prilično novi trio, ali u ovom slučaju nešto klasičniji, u njihovom slučaju svira se gitara, kontrabas i bubanj i brije se na 50’s rock’n’ roll s primjesama bluesa i rockabillya, imaju svakako nešto siroviji zvuk od prethodnog benda. Večeras smo od njih dobili set koji je trajao nešto više od sat vremena, skroz solidno odrađen posao.

U pauzi između bendova imali smo priliku vidjeti burlesque show od Austrijanke Miss Kate De Vienne.

Nakon burlesque oko jedan sat došao je red i na jedini domaći bend ove večeri, a to su Thee Melomen. Ovaj zagrebački bend je malo razbio ovaj rockabilly niz i unio malo svježine svojim proto punk, glam rock, garage punk zvukom. Večeras su imali više gostiju, pa im je tako na nekoliko pjesama gostovao član benda Garage In July (najvjerojatnije novi član benda), na jednoj gitarista benda Erotic Biljan & His Heretics, u ovom slučaju na usnoj harmonici, te im se na jednoj pjesmi pridružio i pjevač benda Mojo Men From Mars. Za razliku od prethodnih bendova za vrijeme njihovog nastupa nije se plesao jive i ostali plesovi usko vezani uz rockabilly glazbu nego se publika uz njihov zvuk ipak malo razuzdala, baš onako kako priliči kraju večeri na glavnoj pozornici. 

Nešto poslije dva sata selimo se u birtiju gdje nas dočekuje Hipbone Slim One Man Band. Ovaj Britanac se “očito preselio“ kod nas, u nedjelju je nastupao u Zagrebu, u međuvremenu se navodno odmarao na Jadranu i evo već dva dana za redom nastupa na Trash & Burnu, da bi riječ rekao, čovjeku su ovdje sviđa, a bome ga i publika voli što se dalo zaključiti na njegovom večerašnjem stomping blues’n’rhythm nastupu. Hipbone Slim je večeras svirao jedno sat vremena i tek nakon nekoliko biseva nam je ipak uspio pobjeći uz izliku da bi trebao nakon njega biti i jam session, istina bog jam je bio najavljen, ali se na našu žalost ipak nije dogodio, Hipbounže, Hipbounže da smo znali ne bi te samo tako olako pustili da odeš.

Sve u svemu, ovo, okruglo, deseto po redu izdanje Trash & Burn Festivala još jednom je zadovoljilo naše rock’n’roll apetite, proveli smo se prilično dobro, idemo dalje s festivalom, nema predaje!

Joža

https://www.facebook.com/trashnburn.mitingamerickihautomobila/

https://www.facebook.com/thetrigantics/

https://www.facebook.com/peteandtheshinebrights/

https://www.facebook.com/Katedevienne/?ref=br_rs

https://www.facebook.com/TheeMelomen/

https://www.facebook.com/Hipbone-Slim-One-Man-Band-1929103527367027/

Leave a Reply