Gutalax, Frozen Forest, Krlja, Vulvathrone i Polarity Of Life na Valhalla festivalu!

Ovog petka, 11. svibnja, u Močvari se održao prvi dan Valhalla Festivala 2018. Ove večeri svirali su bendovi Polarity Of Life, Krlja, Vulvathrone, Frozen Forest i Gutalax.

Video zapis s koncerta.

 

Oko pola deset na pozornicu izlazi zagrebački bend Polarity Of Life. Ovaj bend postoji nešto više od deset godina i do sada iza sebe imaju dva izdanja. Njima je pripala čast da otvore ovaj dvodnevni festival, predstavili su nam se sa svojom verzijom old school metala, znači melodic death thrash koji je publika uglavnom odobravala glasnim ovacijama i tu i tamo headbanganjem. Bend se čak okuražio i zatražio publiku da sudjeluje u wall of death-u, ali je naravno bilo još prerano za takve ekshibicije, pa je nastao lagani tajac kojeg su pojedinci razbili grljenjem i bečkim valcerom, sve u svemu, solidan početak večeri.  

Po rasporedu je sljedeći trebao nastupati bend Krlja, ali su se (iz ne znam točno kojeg razloga) zamijenili s bendom Vulvathrone tako da je red došao na naše susjede Slovence. Ovaj bend postoji već petnaest godina i do sada imaju tri izdanja. Od Vulvathronea smo već uobičajeno dobili četrdesetak minuta prilično moćnog zvuka uz naravno pregršt neukusnih šala koje su sastavni dio ovog benda, znači kurac, pička, govno, sisa razina humora uz grindcore/porngrind krljačinu. Publika se za vrijeme njihovog nastupa pomalo počela opuštati i ipak se na nagovor benda malo približila pozornici, ali je još uvijek izostala malo žešća reakcija.

Na red je došao i bend Krlja. Ovaj bend čiji članovi žive na relaciji Samobor-Zagreb postoji devet godina i iza sebe imaju dva izdanja, treće se čeka već neko vrijeme, ali nikako da ugleda svjetlo dana, no priča se da će navodno uskoro izaći. Njima je prvima ove večeri uspjelo to da im publika podivlja, tako da je praktički tek za vrijeme njihovog polusatnog nastupa krenula prava fešta, death grind pržiona na najjače, tako se to radi.

Oko jedan sat na pozornicu izlazi bend Gutalax. Vjerujem da je većina prisutnih ove večeri u Močvaru došla upravo zbog ovog Češkog porngrind benda. Svi koji su ih ikada uspjeli uhvatiti na nekom od festivala imali su samo riječi hvale o njihovim nastupima, a oni koji ih nisu gledali uživo mogli su se uvjeriti u te priče gledajući razne snimke po youtube-u, posebno onu s Obscene Extreme festivala. I eto, večeras se ukazala prilika da i publika u Zagrebu posvjedoči uživo njihovom šou programu.

Teško da ću moći u potpunosti opisati atmosferu koja je za vrijeme njihove svirke zavladala Močvarom ove večeri, ali će vam zato video i fotke pomoći u dočaravanju iste. U najkraćim crtama, klub se do početka njihovog nastupa u potpunosti ispunio publikom, s razglasa je krenula pjesma “Ghostbusters“, na pozornicu u bijelim zaštitnim odjelima izlazi Gutalax i odmah kreće opće ludilo. Pogo, mosh, stage diving, četke za čišćenje wc-a po svuda, role wc papira, lopte i razna pića lete svuda po zraku, wall of death, kaos nad kaosima i tako ne prestaje sve do kraja njihovog nastupa. Ako ste ljubitelji bilo kojeg punk i metal podžanra, voljeli ili ne voljeli glazbu koju stvara ovaj peteročlani bend, mislim da bi svakako trebali otići barem jednom na njihov koncert da vidite kakvo su ludilo od atmosfere u stanju napraviti, čista petica od giga.

I za kraj koncertnog dijela večeri ostao je zagrebački bend Frozen Forest. Kao što je bendu Polarity Of Life zapala uloga da zagrije publiku, bendu Frozen Forest zapala je uloga da ih malo rashladi nakon pre divljeg nastupa benda Gutalax. Do njihovog black metal seta većina je manje-više ostala bez energije, tako da je njihov četrdeset i pet minutni nastup prošao uglavnom uz glasno bodrenje, pljesak i lagano klimanje u mjestu, ali posebno moram pohvaliti i zahvaliti se dvojici metalaca koji su smogli još toliko snage da vitlaju svojim dugim kosama i osvježavaju nas u prvim redovima, jer nema tog ventilatora koji će stvoriti tako osvježavajući efekt poput mašućih dugih čupa.

Prva večer ovog festivala prošla je i više nego zadovoljavajuće, a za ljubitelje heavy zvuka ostala je još jedna večer, pa tako večeras možete vidjeti bendove Flesh, Flamethrower, Metalsteel, Undercode i Nadimać.

Joža

https://www.facebook.com/krljagrind/

https://www.facebook.com/polarityoflife/

https://www.facebook.com/FrozenForestBM/

https://www.facebook.com/GUTALAX-cz-gore-grind–116773548349011/

https://www.facebook.com/vulvathrone/

Leave a Reply