Eke Buba, Rules, Midnight Climax i Trophy Jump na prvom punk koncertu u Beku

Ovog petka, 25. svibnja, bili smo na prvom punk koncert u Bek-u.

Video zapis s koncerta.

 

Prije nešto više od mjesec dana za javnost su otvorena vrata novog zagrebačkog skvota Bek. Taj prostor se nalazi u Nazorovoj 53 na mjestu bivšeg Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek“ i služit će kao platforma za raznovrsne društvene i kulturno – umjetničke sadržaje, sa ciljem generiranja inovativne sociokulturne klime u svrhu sveobuhvatnog razvoja zajednice. Do sada su tamo bile organizirane razne socijalne aktivnosti poput dijeljenja besplatne hrane, izložba, projekcije filmova i jam sessiona, a večeras je došao red na prvi punk koncert. Nešto poslije devet sati prvi je zasvirao bend Midnight Climax. Ovaj relativno mladi bend nastanjen u Zagrebu u međuvremenu je snimio novi EP koji samo što nije ugledao svijetlo dana, tako da smo uz njihove stare stvari s prve demo snimke večeras dobili priliku da čujemo i što imaju novo za reći. Dečki se i dalje drže hardcore punk zvuka s laganim utjecajem thrash metala, a da im to ide od ruke pokazali su nam svojim prilično moćnim polusatnim setom.

Na red je došao zagrebačko/karlovački bend Rules. Iako je u najavi pisalo da se neki žale da im je zadnji zagrebački nastup bio uobičajen i da nam obećavaju da će ovaj biti sve samo ne uobičajen mišljenja sam da je ipak bio uobičajen, (a sad ću još par puta napisat riječ uobičajen ako slučajno neko do sada nije vidio tu riječ u ovoj rečenici…..uobičajen, uobičajen, uobičajen) ali nikako ne mislim da je to loše, nego da su i dalje pošteno žestoki i energični i nastupi su im odlični, a to što publika ne zna kako bi reagirala na hardcore zvuke očaja i beznađa svakako nije njihova krivica.

Oko pola jedanaest red je došao i na zagrebački bend Eke Buba. Oni su se neki dan vratili sa svoje sjeverno europske/britanske turneje na kojoj su bili s bendom The Celetoids i naravno zvuče još bolje i brži su nego ikad. Ne znam da li su u stanju svirati brže od ovoga, mislim da ne, a ako i uspiju u tome bojim se da bi mogli pregorjet, ma neće, šalim se. Sve u svemu, sabili su i izuli su nas iz cipelica, znoj, pakao, divljanje, speed punk as fuck.

I za kraj je ostao zagrebački bend Trophy Jump, jedan od bendova koji pripada Jeboton kolektivu. Pošto nisam neki veliki ljubitelj melodičnog punk zvuka ovog tipa neću previše trkeljat, ali mogu primijetiti da dečki skroz kvalitetno rade to što rade, a i publika ih je dobrano prigrlila tako da nije falilo općenarodnog veselja i za vrijeme njihovog nastupa.

U Beku je skinuto koncertno djevičanstvo, barem što se punk zvuka tiče, nadam se da ovo nije prvi i zadnji koncert ovoga tipa, samo tako naprijed.

Joža

https://www.facebook.com/midnightclimaxhc/

https://www.facebook.com/trophyjump

https://fyourules.bandcamp.com/releases

https://doomtownrecords.bandcamp.com/album/s-t-cs

Leave a Reply