Dirtmusic u Močvari!

Ovaj ponedjeljak, 23. svibnja, Vrelo zvuka i Začarana Močvara ugostili su bend Dirtmusic.

Video zapis s koncerta.

 

Dirtmusic su započeli karijeru kao akustični country blues trio i nakon što su prije desetak godina na jednom festivalu odgledali nastup tuareškog benda Tamikrest odlučuju u svoju glazbu ukomponirati zvuk tradicionalne afričke muzike. Tijekom desetogodišnje karijere Chris Eckman (The Walkabouts) i Hugo Race (Nick Cave & The Bad Seeds), koji čine srž ovoga benda, na svojem glazbenom putovanju surađivali su s mnogim glazbenicima s world music scene, a trenutnu postavu uz njih dvojicu čine Milan Cimfe (Krucipüsk) i Murat Ertel (Baba Zula).

Oko pola deset iz zvučnika kreću prvi zvuci njihove svirke, publika, ne pretjerano brojna, pomalo puni klub i započinje psihodelična vožnja pejzažima afričke pustinje. Tijekom svog nastupa svirali su ponešto starih stvari, ali je naglasak uglavnom bio na pjesme s njihovog posljednjeg albuma “Bu Bir Ruya“. Da su uvijek spremni na eksperimentiranje i suradnju s glazbenicima iz raznih krajeva dokazali su i ove večeri ugostivši u drugoj polovini koncerta zagrebačkog glazbenika Nenada Kovačića (domaćoj publici među ostalim poznatog kao člana bendova Antenat i Sevdah Takht) koji se savršeno uklopio u svirku i mogli bi ga slobodno povest na ostatak njihove turneje, siguran sam da nitko ne bi ni pomislio da mu je ovaj večerašnji nastup bio prvi s bendom Dirtmusic. Kombinacijom hipnotičkih ritmova tuareškog bluesa i turskog psych rocka s angažiranim i prilično mračnim tekstovima izdominirali su Močvarom, uspjeli su u tome da dio publike bace u trans, iz kojeg su ih nakon nešto više od sat vremena svirke izvadili kaotičnom repetitivnom bukom, a to je predstavilo kraj njihovog službenog dijela nastupa, poklonili su nam se i napustili su pozornicu, ali to naravno nije bilo sve.

Naravno, publici to nije bilo dovoljno, pa je nakon kraja službenog dijela nastupa prilično glasno tražila još, želja nam je bila uslišena i dobili smo još jednu pjesmu na bisu. Sve u svemu, izvrstan nastup psihodelične world music atrakcije.

Joža

https://www.facebook.com/DIRTMUSICBAND/

Leave a Reply