Zimoun: Zid od zvuka u Galeriji Močvara

Ove subote, 14. aprila, bili smo na otvaranju instalacije švicarskog umjetnika Zimouna. Njegovu site specific zvučnu instalaciju možete pogledati sve do 27.4. u galeriji Močvara koja se nalazi u Pogonu Jedinstvo.

Video zapis.

 

“Više od dvadeset metara zvučnog zida u pokretu, niz osmometarskih struna i milijuni mikrotonova u 400 m2 crne dvorane Pogona Jedinstvo. Tako će otprilike izgledati i zvučati nova Zimounova instalacija dizajnirana i producirana samo za taj prostor.

Švicarski umjetnik Zimoun doista je veliko ime svjetske sound art scene, a najpoznatiji je po svojim site specific zvučnim instalacijama impresivnih dimenzija. Ovo je njegovo prvo predstavljanje u Hrvatskoj, i to upravo s jednom takvom velikom kinetičko-zvučnom instalacijom. Instalacija je inspirirana prostorom Jedinstva i poviješću zgrade, industrijskim karakterom dvorane i njezinim složenim akustičkim obilježjima. Promišljajući prostor i njegov identitet, Zimoun u Zagrebu sa svojim zidom od zvuka ostaje vjeran nizanju i kontrastima između monumentalnog i fragilnog, kompleksnog i jednostavnog. 

Zimoun kaže da su njegovi sustavi kao ovce na ograđenoj livadi – kreću se u zadanom okviru, ali je njihovo ponašanje svejedno uvijek nepredvidivo. Iako veličinom dramatična i monumentalna, i ova instalacija nas zvukom i pokretom prvenstveno šarmira i zavodi, otimajući se kontroli, ponašajući se vitalno i zaigrano, poput nekog živog organizma.”

http://www.zimoun.net/

Leave a Reply