The Sonics i Gemma Ray u Vintage Industrial Baru

Ovog utorka, 13. veljače, bio sam u Vintage Industrial Baru, Žedno uho nam je priredilo nastup bendova The Sonics i Gemma Ray.

Video zapis s koncerta.

 

Na jednom dijelu ove europske turneje bendu The Sonics priključila se i britanska kantautorica Gemma Ray uz pratnju bubnjara i klavijaturistice. Ova glazbenica iza sebe ima već sedam dugosvirajućih albuma i mnoštvo suradnji s bendovima i glazbenicima poput Alana Vegae, Jona Spencera, Calexica i Grindermana. Vožnjom mračnim folk, country, blues i pop zakutcima upravo je u Zagrebu završila dio svoje turneje s bendom The Sonics i dosta kratkim, ali kvalitetnim nastupom premijerno se predstavila i našoj publici.

Red je došao na bend The Sonics. O ovom kultnom rock’n’roll bendu dobar dio njihovih obožavatelja zna već podosta, ali evo u kratkim crticama, bend je osnovan davne 1960. u Tacomi, i sa svoja prva dva albuma „Here Are The Sonics“ iz ’65. i  „Boom“ iz ’66. postavili su standarde u rock’n’roll glazbi, naime njihov pristup rock’n’rollu bio je prilično sirov i očito je previše prštao divljom energijom za to vrijeme, što se naravno na prvu nije primilo ili kako bi to popularno rekli bili su ispred svog vremena. I tako slijedom raznih okolnosti bend se već ’67. raspao. Desetak godina kasnije započinje era punka i ispostavlja se da su upravo bendovi poput The Sonics bili uzori bendovima poput The Cramps, Ramones i Dead Boys, pa ih se na neki način osim rodonačelnicima garažnog rock zvuka počinje smatrati i proto-punk bendom. I bez obzira na to što ih je u međuvremenu hrpetina glazbenika uzdizala u nebesa prošle su godine i godine do njihovog ponovnog uskrsnuća. Okupili su se u par navrata za neke svirke, uglavnom po festivalima, a tek 2015., nakon četrdeset godina odlaze ponovo u studio i snimaju novi album „This Is The Sonics“ i tada odlučuju otići na prvu pravu turneju. U međuvremenu su otpali neki od članova (što zbog starosti ili bolesti), pa smo ih nakon pedeset i osam godina postojanja u Zagrebu imali priliku vidjeti samo s jednim preostalim originalnim članom, a to je Rob Lind na saksofonu i vokalu.

Obično sam skeptičan po pitanju odlazaka na koncerte bendova koji su mi bitni, a u Zagreb dolaze samo s jednim originalnim članom, pa najčešće takve koncerte zaobiđem, ali moram priznat da je odluka da ipak odem na ovaj koncert večeras bila pun pogodak. U pola jedanaest iz zvučnika kreće instrumental „RumbleLinka Wraya, klub se puni do vrha, bend izlazi na pozornicu i kreće prva stvar, a to je „Cinderella“. Publika već uz prvu stvar kreće skakati, plesati i stvara se prilično užarena atmosfera. Redaju razne stvari i obrade koje su standardi na njihovim nastupima poput „Have Love, Will Travel“, „Louie, Louie“, „Dirty Robber“ i „Boss Hoss“.

Uz Roba koji ima preko sedam banki bend čine njegovim godinama bliski bubnjar i basista, te „pomladak“ na gitari i klavijaturama kojima bi odokativno dao četrdesetak godina, i ekipa jednostavno žari i pali, a to najbolje može potvrditi publika koja do samog kraja službenog dijela nastupa (za kojeg su ostavili njihov klasik, pjesmu „Psycho“) nije prestala divljati. Naravno da se tražio bis, pa smo dobili još i „I Don’t Need No Doctor“ od Raya Charlesa, te njihove najveće hitove „Strychnine“ i „Witch“, za vrijeme kojih se temperatura u Vintageu dodatno podigla za još par stupnjeva. Drugačiji vrhunac nismo mogli ni očekivati, stare prdonje se i dalje ne daju, bili su OD-LIČ-NI, totalni respekt.

 

Joža

 

https://www.facebook.com/The.Original.Sonics/

https://www.facebook.com/gemmaraymusic/

Leave a Reply