Both shadow and light obuhvatio scenski program i večer poezije na Maloj sceni HD

Mala scena Hrvatskog doma i plato iza Hrvatskog doma protekli vikend ugostili su neuobičajeni program za subotnju večer: program Both Shadow and Light obuhvatio je inovativnu scenografiju nastalu na radionici udruge KA-MATRIX, nastup lokalnih performera i večer poezije Otvoreni mikrofon / Open Mike!.

Kao i kod dosadašnjih aktivnosti u okviru programa Nova kultura _ Hibridni grad .017 fokus je stavljen na otvaranje prostora mogućnosti i inspiracije za organiziranje i aktivno sudjelovanje građana u kulturnim događanjima na javnim gradskim prostorima. Postavljanjem Both Shadow and Light na ulicu kod Hrvatskog doma javni prostor reinterpretiran je u “pozornicu” i poligon za novi kulturni i društveni sadržaj. Performans je postavljen kao rezultat zajedničkog rada više umjetnika i aktivista iz područja plesa, performansa, videa, glazbe, likovne umjetnosti, poezije. Zajednički organiziran večernji program – interaktivni performans i večer poezije – može se uzeti kao završni rad, ali i dio višemjesečnog procesa započetog još 2016. godine.

Performans je svojim spoken wordom otvorio sjajni Eamonn Shanahan što je bio odličan uvod u dvadesetominutni plesno – žonglerski nastup domaće umjetnice Magmatikke.
Vješto kombinirajući scenografiju, mijenjajući kostime, te kombinirajući žonglerske rekvizite Magmatikka se novim programu pokazala kao poznavateljica različitih tehnika od kojih je posebno dojmljiv bio rad s vatrenim lepezama. Sam izlazak na scenu, teatralnost i kombiniranje glume i žongliranja korak su naprijed u njezinom radu.

Gabrijela Brletić koja nastupa pod imenom Magmatikka svoj nastup u performansu BOTH SHADOW AND LIGHT opisuje kao umjetnost pokreta kroz svijet geometrije, manipulaciju objekata i vizualno stvaralaštvo: – Eksperimentalni improvizirani performans gledatelje vodi na putovanje kroz istraživanje sfere pokreta, igru svjetla i sjene i osobnog razvoja. Naša tamna strana (Shadow self) arhetip je koji čini dio nesvjesnog uma i sastoji se od potisnutih ideja, instinkta, impulsa, slabosti, želja, strahova. Ona predstavlja divljinu, kaos i nepoznato prisutno u svima nama, a vrlo često čini snažan dio kreativne energije.
Gabrijela je od svog dolaska na lokalnu scenu kronično gladnu novih lica, autentičnih kreativaca koji izlaze “van okvira” postala uobičajeni gost različitih događanja pa je dobrodošao ovaj korak, kojim iz svijeta žongliranja odlazi dalje, u kolaborativni proces kombinirajući različite discipline i žanrove.

Instalacija / scenografska kulisa za performance nastala je na temelju ideje Tally Rayne Adams koja je ujedno i bila voditeljica radionice izrade scene održane u centru MUZA. Scena je predviđena za privremeno postavljanje u javnom prostoru u svrhu omogućavanja mikrouvjeta za ulične performanse: – Dvostrana monokromatska silueta grada dobiva dinamiku kao objekt putem digitalnih medija i videoprojekcije pa zapravo podsjeća publiku na mogućnosti korištenja i revitalizacije napuštenih javnih prostora. Uz to pokazali smo i moć lako dostupnih novomedijskih alata koji omogućavaju suvremeni pristup u jednostavnoj fizičkoj izvedbi projekta. Smještanjem objekta odnosno instalacije na ulicu prolaznike se podsjeća da je javni prostor i mjesto života i zbivanja ali njegov opstanak upravo ovisi o programu i publici.

Večernji program nastavljen je na samoj maloj sceni koje se još jednom pokazala kao izuzetan prostor i za manja i hermetičnija kulturna događanja. Večer autorskog čitanja poezije pod naslovom Otvoreni mikrofon / OPEN MIKE! dio je programa ReaWL pokrenutog od zagrebačkog Attacka! koji se u Karlovcu provodi u suradnji s KA-MATRIX-om. Prema riječima voditeljice projekta, Sunčice Remenar Open Mike je i zamišljen tako da u čitanju mogu sudjelovati svi koji žele ili se pojave s izvedbom autorskih materijala: – U Autonomnom kulturnom centru se već otprilike šest godina održavaju Open mike / otvoreni mikrofon večeri poezije. Na takvim događanjima pokazao se kao dobar pristup stvoriti neki “safe space” za zauzimanje verbalnog prostora za autore i autorice koji s izvedbom vlastite poezije tek počinju, kao i za one koji već u tome imaju iskustva. Pokazalo se da su ovakvi programi potrebni za razvoj nezavisne kulture, pogotovo u urbanoj sredini. Programi za mlade u gradovima obično se koncentriraju na glazbenu umjetnost, dok je književno stvaralaštvo ponešto na margini društvenih zbivanja.

Attackovci u svom info-shopu Pippilota redovno organiziraju ovakva čitanja poezije, a svoje pisane radove objedinjavaju i u poetry fanzinu kakav je nastao i na radionici 10. studenog u karlovačkom Infoshopu (MUZA, 1.kat) gdje se može i pronaći. Sudeći po interesu Karlovčana svih generacija za fanzine uskoro možemo očekivati i nastanak novih izdanja.

Program Nova kultura _ Hibridni grad .017 provodi udruga KA-MATRIX uz potporu zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Karlovca i Karlovačke županije.
ReaWL Tour 2017. provodi Autonomni kulturni centar u suradnji s platformom Clubture i udrugom KA-MATRIX iz Karlovca.

Foto: Alenka Mance

Leave a Reply