Nastup benda Qui u Mediki

Ovog četvrtka, 23. studenog, bili smo u Mediki na koncertu benda Qui.

Video zapis s koncerta.

 

Prvotno se koncert benda Qui trebao održati u Tvornici kulture, njihov je nastup trebao zatvoriti Reflektor festival. Ne znam što se točno dogodilo, ali se da naslutiti da je nešto krenulo po zlu i da su za to pretpostavljam krivi organizatori festivala, pošto se bend svakako nacrtao u Zagrebu i na našu sreću organizaciju su preuzele djevojke iz Živ Žar Žura. U zadnju su sekundu sklepale koncert u prostoru kojeg većina posjetitelja AKC Medike zna pod imenom Chakka’s Room (u kojem se trenutno kuha jedna skroz nova priča i još nije dobio novo ime), a pošto je taj prostor dosta slabo izoliran od buke, nastup benda Qui započeo je već oko 21 sat ne bi li završio u neko pristojno vrijeme.

Losanđeleški bend Qui postoji preko petnaest godina, Ipecac Recordings i Three One G su samo neke od izdavačkih kuća za koje su dosad izdali nosače zvuka. Iza sebe imaju već podužu listu nastupa pa su tako već u više navrata posjetili Zagreb, jednom čak i s Davidom Yowom, pjevačem benda Jesus Lizard. Naravno, ni nama ovo nije bio prvi put da gledamo ovaj dvojac uživo, posljednji put bilo je to prije godinu i pol dana u sklopu ZEZ-a u KSET-u. http://subsite.hr/2016/04/qui-na-zez-u-u-kset-u/  

U međuvremenu su izdali album s Trevorom Dunnom (Mr. Bungle, Tomahawk, Secret Chiefs 3….), pa im se tako na jednom dijelu ove europske turneje i on pridružio. Nažalost, mi nismo imali tu sreću da dođe i Trevor, no na kraju krajeva to i nije niti bilo toliko bitno, dovoljno je bilo i samo njih dvoje da nam svojim glazbenim umijećem ispune žedne uši. U cirka sat vremena svirke proveli su nas kroz šaroliki glazbeni lunapark, bilo je tu svega pomalo; noise rocka, jazza, dvoglasnog pjevanja i eksperimentiranja s raznim muzičkim pravcima. Teško ih se može strpati „u ladicu“, što svakako zaslužuje moje poštovanje.

Sve u svemu, njihov neuobičajeni muzički izričaj i zanimljiv nastup, na neki način teatralan, zasigurno bi se mogao svidjeti i publici koja nije sklona noise rocku i raznim varijantama eksperimentalne glazbe, pa ako vam je to možda bio razlog izostanka s ovog događaja, toplo vam preporučam gledanje benda Qui kada ponovno svrate u Zagrebu.

Joža

https://www.facebook.com/quiband/?ref=br_rs

Leave a Reply