Kadavar, Death Alley i Mantar na Distune-ovoj večeri u Močvari

Video zapis s koncerta.

 

Večer su otvorili meni sasvim solidni DEATH VALLEY iz Nizozemske. Scenografija i muzika u kompletu pogođena. Stil koji na prvu govori ‘ćaća mi je slušo Sabbathe’ opravdan i tonovima koji su izlazili iz razglasa, dakle 70s r’n’r sa uplivima proto doom bendova poput Pentagrama, te čak malo ranog NWOBHM đira. Kroz set od kojih 40ak minuta, prošli su kroz manjeviše sve faze stila, vozeći od bluzastih psihodeličnih prolaza do nabijenih r’n’r traka a la rani Motorhead. Čak se i talambas desio u jednom momentu, potvrđivajući da ekipa iz Death Valleya zna točno što želi od cijele priče i kako to dostaviti publici.

Nakon kraće pauze, svjetla su se pogasila, dim mašina rasula po prostoru i svijećnjaci iznjeli, označavajući tako početak seta njemačkog MANTAR-a kojeg čine dvojica likova u formaciji gitara-bubanj. Samo ime im već objašnjava politiku muzike, što će reći, dosta mantrično, dosta mračno i poprilično glasno čineči tako sve što je potrebno za dobru nojz misu. Set se sastojao od isprepletenih uleta blekerice, sludgea, doom-a te experimentale općenito. Neloše sve skupa audiovizualno za pogledati, ali mi nije ostavilo nekog dužeg šmeka.

Iza njih su usljedile zvijezde večeri KADAVAR iz Berlina koji su odma prvim tonom pokazali zašto imaju to nešto što ih izdiže u ogromnom moru retro rock bendova današnjice. Kako većina bendova ovog kalibra nosi sa sobom obavezni spoj zvučnog i vizualnog, tako i Kadavari koriste ovu davno zapisanu formulu koja generira nadrealnu atmosferu bacajući vas daleko u 70e, stvarajući doživljaj gledanja nekog velikog benda tog razdoblja u pogonu snage i izbacuje te na kraju seta sa jednim posebnim osjećajem dobro provedene večeri.

Nijedan bend te večeri nisam prethodno slušao, osim par traka od Kadavaraca, no to me nije spriječilo da uživam u energiji koju je pružila ekipa iz bendova i ugrijala dobrim rifovljem na ovaj jesenski ponedeljak.

Igor Atlija

photos & video Joža

https://www.facebook.com/KadavarOfficial/

https://www.facebook.com/deathalleyband/

https://www.facebook.com/MantarBand/

Leave a Reply