Radionica “Slikovne kondenzacije”

vrijeme održavanja:
Sub 21.10. + Ned 22.10.2017., s početkom u 16:00h

mjesto održavanja:
hacklab01, Pierottijeva 11, Zagreb (https://hacklab01.org)

 

Slikovne kondenzacije su interdisciplinarna radionica kojoj je cilj podijeliti znanje o besplatnim softverima kao što su import.io (za web scraping i strukturiranje podataka), ili ImageJ (za obradu i analizu slika) i ImagePlot. Pomoću softvera import.io, wget i sl. prikupljamo podatke/objekte, koje zatim sažimamo u jedinstvene prikaze pomoću ImageJ i ImagePlota (softver za vizualizaciju i istraživanje uzoraka u velikim kolekcijama slika).

Prikupljanjem većeg broja slikovnih datoteka, te njihovim organiziranjem u jedinstvenom formatu (npr. vizualizacija od 16,000×12,000 sa 776 Van Goghovih slika) generiramo hibridni presjek između subjektivne/autorske djelatnosti i egzaktne analitike i organizacije. Rezultat eksperimenata biti će 2D vizualizacije koje objektivnim/programskim kategoriziranjem podataka omogućuju uvid u uzorke kulturnih strujanja i procesa, s naglaskom na vizualnoj kulturi.

U praktičnoj uporabi ovakvo znanje može se upotrijebiti za samostalna (no budget) istraživanja i analize postojećih (aktualnih i povijesnih) trendova, kao i za kreiranje (kolažiranje) novog, autorskog sadržaja.

Radionica je namijenjena dizajnerima/cama i studentima/cama dizajna, umjetnicima/cama i povjesničarima/kama (umjetnosti), te svima zainteresiranima za utilitarne prakse, istraživanja i estetske eksperimente. Nakon kratkog uvoda u temu, instaliranja potrebnih programa i upoznavanja s kontekstom (takvog tipa istraživanja), biramo teme i click click away!

Polaznici/polaznice rade samostalno (uz vodstvo), te biraju teme za analizu prema vlastitom izboru. Radionica je besplatna; za sudjelovanje se nije potrebno prijavljivati, a polaznici/polaznice trebaju ponijeti vlastito prijenostno računalo i moderan USB stick od min 4 gb (bez podataka).

Voditeljica i voditelj:

Dina Karadžić – diplomirala Malu plastiku i medaljerstvo (BFA+MFA) na ALU Zg 2012. Od 2011. članica HDLU-a; od 2017. članica HZSU-a; od 2014. suosnivačica i umjetnička voditeljica umjetničke organizacije Format C [formatc.hr], organizacije s fokusom na umjetničkom istraživanju, eksperimentalnom multimedijskom djelovanju i suradničkom stvaralaštvu.
Aktivno (su)djeluje u području suvremenih transmedijskih edukativnih praksi; inicira i izlaže u području vizualne | digitalne | internetske umjetnosti; radi u poljima stop-animacije i autorskog oblikovanja likova, te kao projektna asistentica AKC [attack.hr].

Vedran Gligo – voditelj projekta hacklab01 u AKC Attack, GNU / Linux entuzijast, freelance content manager i web developer. Suradnik na raznim umjetničkim projektima kao što su net.cube i fu:bar expo. Ima poster Richarda Stallmana u sobi i misli da bi sve trebalo biti pod GPLom.

***

hacklab01 projekt je Autonomnog Kulturnog Centra (Attack), a financijski ga podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, te Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Leave a Reply