Izložba plakata Igora Hofbauera u Šibeniku!

Ovog četvrtka, 18. listopada, bili smo u studiju galerije Krševan, u Šibeniku, na izložbi Igora Hofbauera.

Video zapis s izložbe.

 

Izložba plakata Igora Hofbauera održala se u sklopu programa “Animirani Šibenik – Animation Shots“, koji će u Šibeniku trajati od 18. do 22. listopada 2017., u organizaciji festivala Supertoon.

“Igor Hofbauer — za prijatelje Hof — ilustrator je, dizajner i strip autor. Rođen je u Zagrebu 1974., a studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti.

Svakome tko voli alternativnu glazbu i tko je ikada nogom kročio u zagrebački klub Močvara poznat je Hofov rad. Za Močvaru, i druge klijente i prijatelje diljem Europe i SAD-a, dizajnirao je preko 100 plakata, a autor je i najmanje 20 omota albuma hrvatskih i inozemnih bendova. Nemjerljiv je njegov utjecaj na vizualni identitet hrvatske alternativne glazbene scene, a stil instantno prepoznatljiv: bazira se na kombinaciji klasičnih američkih stripova i film noira, pop arta, njemačkog ekspresionizma i ruskog konstruktivizma, koje vješto spaja ruka izgrađenog crtača.

Radovi su mu objavljeni u knjizi The Art of Modern Rock, koja nudi izbor najboljih rock plakata zadnjih 50 godna (urednici Paul Gruschkin i Dennis King, 2004).

Zadnjih deset godina, Hof crta stripove. Inspiriracija su mu Novi Zagreb, glazba i filmovi. 2007. njegova prva knjiga “Zatvorske priče” izlazi u Zagrebu u izdanju udruge Otompotom, te u Portugalu u izdanju Chili Com Carne. Zatim mu izlazi i knjiga skica, Firma, 2009. godine. Surađivao je s piscem Edom Popovićem na nekoliko ilustriranih knjiga koje su izašle u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Njegov strip album “Mister Morgen”, koji je u Francuskoj objavio L’Association 2016. godine, a u Kanadi Conundrum 2017., inspiran je Novim Zagrebom i njegovim starijim stanovnicima nastanjenima u neboderima. Penzionerske priče iz liftova raspiruju autorovu maštu. Pritom ga ne zanima apatičan pogled na život niti stvarni svijet, nego svijet snova, u kojem nam se ljudi i pojave koje znamo iz stvarnoga svijeta doimaju potpuno drugačije, no ipak ih s lakoćom možemo identificirati.

2015. Hofbauera je bečki MuseumsQuartier pozvao da sudjeluje u rezidenciji Q21, koja je rezultirala stripom Inspektor Gurtel, objavljenom 2016.

Rad Igora Hofbauera proteže se kroz različita područja dizajna. Osim brojnih plakata, omota ploča/CD-a i naslovnica i ilustracija knjiga, surađivao je s mnogim časopisima crtajući stripove, kao i ilustracije, a radio je i kao scenograf, u kazališnim predstavama i na HRT-u, gdje je kreirao scenografiju popularne emisije za mlade Briljanteen. 

Odnedavna radi na novoj knjizi.”

Leave a Reply