Disorder, Bakterije i Disbaja u Grey Room-u!

Nakon duže ljetne pauze vratili smo se u Zagreb i kako ćemo bolje otvoriti novu koncertnu sezonu nego uz bendove Disbaja, Bakterije i Disorder koji su ove subote, 30. rujna, svirali u Grey Room-u.

Video zapis s koncerta.

 

Pošto se zna da u Grey Room stane uvrh glave stotinjak ljudi, i to ako ih se unutra nagura sa žlicom za cipele, u startu smo mogli očekivati rasprodan koncert i još barem toliko ljudi ispred samog kluba. I bez obzira na to što su pankeri u prilično velikom broju okupirali dvorište i predvorje Grey Room-a nastup prvog benda prolazi u ugodno popunjenom klubu, bez pretjerane gužve. Da se ne lažemo, Disbaju odgledao nisam, ali su mi moji doušnici rekli da je za vrijeme njihovog nastupa u klubu još bilo prilično mirno i praznjikavo.

Na dolasku u Mediku dočekuje nas miris suzavca i ekipa koja na brzinu napušta gornji kat Medike, iako nisam saznao zbog čega je suzavac bio korišten, moja slobodna pretpostavka je da je poslužio za zabavu nekoj budali. Odlučujemo se još malo proluftat do početka drugog domaćeg benda a to su Bakterije, čakovečki bend koji u dupetu ima već dvadesetak godina postojanja. Dečki su svoj set oderali propisno, no to je za publiku još uvijek bilo samo zagrijavanje za gostujuće Britance. Pao je i pokoji pogo i crowdsurfing, prilično nabrijan i žestok, ali to još uvijek nije bilo ni za usporediti s onim što nas je tek čekalo.

Oko pola dva ujutro na red dolazi i bend Disorder. Ovaj bend iz Bristola, nastao 1980. svoj premijerni nastup imao je davne ’88-e u Zagrebu te je trebalo proći dvadeset i devet godina da se ovdje ponovo pojave. Ni bog više ne zna koliko se članova u međuvremenu izmijenilo u ovom bendu, ali je tu i dalje Taf, basist i vokal benda. Do početka njihovog nastupa Grey Room je bio već neugodno popunjen, a o ostatku nastupa skoro da je nepotrebno išta napisati, ali eto, da ne bi bilo da nisam napisao niti te dvije rečenice – gužva, kaos, razularena bagra divlja na sve strane, staro i mlado, pogo, singalong, beživotna tijela po podu, prolivene pive i gemišti u potocima, drž’ ne daj, uglavnom punk divljaštvo na zavidnoj razini.

Osim njihovog standardnog repertoara pale su i neke obrade tipa „Bite It You Scum“ od G.G. Allina i na samom kraju (na ne znam ni ja sam kojem bisu) „Jolene“ od Dolly Parton. Što se same svirke Disordera tiče, po mom mišljenju u igri je bio teži raspad, ali to sam mogao i očekivati nakon razgovora s pojedincima koji su ih nedavno imali priliku gledati. Većinu prisutnih je očito boljelo dupe za kvalitetu same svirke, članovi benda su se vidno dobro zabavili, a bome isto tako i sama publika što je na kraju krajeva i najvažnije.

 

Joža

 

https://www.facebook.com/BAKTERIJE-278874735471905/?ref=br_rs

https://www.facebook.com/disbaja/

https://www.facebook.com/disorderpunkshop.co.uk/

Leave a Reply