Otvoren Festival Design District Zagreb 2017

Drugo izdanje festivala Design District Zagreb otvoreno je 13. lipnja u Martićevoj ulici i četvrti koja ju okružuje i trajat će sve do 18. lipnja. Uhvatili smo djelić atmosfere s prvog dana festivala.

Dunja Jankovic ––– Paste-up –––

(Prostoria)

“Kako nomadski život zahtjeva napuštanje meditativne prakse i sigurnost umjetničkog ateljea, Dunja je prilagodila svoje radne navike životu na putu i prigrlila etiku ceste koja uključuje improvizaciju, budnost i brzu reakciju.

Koristeći tehniku serigrafije, Dunja multiplicira odabrane, vrlo jednostavne forme (kao što su sfere i valjci), koje izrezivanjem pretvara u kolaž elemente, a koji zbog svoje jednostvnosti ostavljaju slobodu prilagodbe bilo kakvom okruženju.

Odabirom lokacija zbog njihovih vizualnih ili upotrebnih specifičnosti (napušteni objekti, javni prostori, ulica, arhitektonski elementi) te interakcijom sa njima kroz repetcijiu, modulaciju i varijaciju elemenata koji se na površinu lijepe tehnikom paste-up-a, otvara se mogućnost neograničenog broja kompozicija, a rad postaje permanentna igra.

Na ovoj izložbi, kroz interakciju sa ambijentom Prostorije, Dunja će predstaviti neke od paste-up kompozicija, za ovu priliku izvedene na drvu te serigrafije.”

Piece of Zagreb / Komadić Zagreba

(Bauerova 9)

“”Piece of Zagreb / Komadić Zagreba” projekt je posvećen potrazi za novim načinima mišljenja i stvaranja autentičnih zagrebačkih suvenira, u kojem sudjeluju dizajneri, primijenjeni umjetnici, obrtnici i drugi proizvođač i materijalne kulture.
Također, projekt stremi stvaranju prve sustavne kolekcije dizajniranih suvenira Zagreba, koja će kontinuirano rasti i periodično se obnavljati tijekom budućih natječaja.

Povezujući autore/ice suvenira sa stručnjacima iz različitih područja, projekt teži trajno doprinositi učvršćivanju suradnje između struka prema kojima je dizajn prirodno upućen zahvaljujući svojoj interdisciplinarnosti, a cilj je i stvaranje korpusa znanja o fenomenu suvenira u zagrebačkom kontekstu, što bi se dugoročno moglo odraziti na svrsihodnije razumijevanje uloge dizajna i dizajnera u projektiranju hrvatskih turističkih proizvoda i usluga.

Kao svježi vid turističke promocije Zagreba, projekt cilja na daljnje povećanje vidljivosti Zagreba na europskom nivou, otvarajući nove kanale komunikacije te donoseći nove posebnosti lokalnoj materijalnoj i duhovnoj kulturi.”

Pavle Pavličić & Mak Melcher

(Galerija 3.14)

“Istaknuti mladi slikari Pavle Pavlović i Mak Melcher, dobitnici Nagrade Iva Vraneković 2016. godine u sklopu zagrebačkog Salona mladih (nazvane prema pokojnoj slikarici), izlažu svoja novija djela u Galeriji 3,14. Obojica su dosad već stvorila prepoznatljive i kontinuirano evoluirajuće stilove: Pavlović na tragu suvremenog nadrealizma uz autentičan utjecaj estetike digitalnih slika i pop-kulturnog campa, a Melcher u maniri osvježenog enformela.”

Monstrance Nevena Bilića u ružičnjak Malog Vatikana

 

Zeleni Ratkaj

“U želji da grad učinimo ugodnijim i kvalitetnijim za život, Ratkajev prolaz obogatili smo zelenim sadržajem s ciljem poticanja građana na promišljanje, uključivanje i sudjelovanje u donošenju odluka o poboljšanju gradske urbanizacije i zelenih površina. Zeleni Ratkaj zamišljen je kao simulacija prikaza idealnog, održivog grada po mjeri čovjeka, koji zadovoljava sve potrebe za kvalitetnim životom — u socijalnom, ekološkom i ekonomskom smislu. Htjeli smo prikazati kako obazrivim i funkcionalnim korištenjem resursa možemo transformirati gradske prostore u mjesta za opuštanje i druženje. Središnji dio Zelenog Ratkaja čine instalacije mobilnog urbanog povrtnjaka koje upućuju na javno dostupno i održivo te ukazuju kako javni prostor osim mjesta konzumacije može postati i mjestom edukacije i produkcije. Osim povrtnjaka, tu je i pop-up šuma koja ukazuje na značaj zelenih površina u gradu (apsorbira emisije štetnih plinova, smanjuje utjecaj buke i otjecanje oborinskih voda, štiti od prašine, regulira vlažnost zraka) i potrebe ljudi za boravkom u prirodi. Održivost kao važan čimbenik zdravog grada prikazano je putem programa DIY strojeva za reciklažu plastike (stroj za usitnjavanje, izradu konopa, topljenje i prešu) nizozemskog dizajnera Dave Hakkensa i njegovog projekta Precious Plastic.

Maja Subotić Šušak je dizajnerica, voditeljica projekata i galerije Živi Atelje. Članica je HDD-a. Područja interesa su joj zeleni dizajn i edukacija mladih u vizualnoj kulturi. U slobodno vrijeme eksperimentira u kuhinji i vrtu.

Iva Peručić je arhitektica koja djeluje u sferi održivog građenja i permakulture. Svojim radom želi izražvati jednostavnost čovjekova bivanja s prirodom. Zastani, osjeti, igraj se — tu si!”

photos by Joža

https://www.facebook.com/designdistrictzagreb/

Leave a Reply