Jubilarni 15. Tabor Film Festival predstavio popratne filmske programe i izložbe!

Međunarodni festival kratkometražnog filma Tabor Film Festival koji se održava od 6. do 9. srpnja u prekrasnom srednjovjekovnom dvorcu Veliki Tabor i ove će godine ponuditi obilje odličnih radova iz hrvatske i svjetske filmske produkcije. Uz dva glavna natjecateljska programa – filmove u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji, Tabor Film Festival pripremio je i niz popratnih filmskih programa s obiljem sjajnih naslova i za najzahtjevniju publiku.

Gotovo od samih početaka TFF u suradnji s Europskom filmskom akademijom priprema program Kratko je bitno!/Short matters! u kojemu gledatelji imaju prilike pogledati najbolje kratke filmove europskih redatelja nominiranih za prestižnu Akademijinu nagradu. Među petnaest najboljih u 2016. u ovogodišnjem će se programu naći i pobjednički nizozemsko-sirijski film „9 dana – s mog prozora u Aleppu“ Thomasa Vroegea, Floora van der Meulena i Issa Toume.

Posjetitelji će moći pogledati i retrospektivu filmova slovenske redateljice Špele Čadež, koju je za ovu priliku priredila slovenska filmska kritičarka i filmologinja te dugogodišnja glavna urednica vodećeg slovenskog filmskog časopisa KINO Maja Krajnc. Špela Čadež animiranim se filmom „Boles“, nagrađivanom na više od pedeset svjetskih festivala među kojima je i TFF, prometnula u jedno od najznačajnijih imena na području animacije u regiji, a upravo je svojim najnovijim filmom „Noćna ptica“, koji ćemo također gledati na Taboru, osvojila Grand Prix ovogodišnjeg zagrebačkog Animafesta.

Po četvrti put taborska će publika moći uživati u izvrsno prihvaćenom programu Sound &Vision, koji spaja vizualnu atraktivnost filmova i virtuoznost izvođenja glazbe uživo, a ove godine za zvučnu podlogu pobrinut će se post rock/eksperimentalni glazbenici STEMS iz Velike Britanije, koji će svojim elegantnim, tamnim i mantričnim zvukovima popratiti filmove Georgesa Mélièsa te nas odvesti na putovanje u svemir uz video snimljen NASA-inim teleskopom Hubble.

Na programu Tabora ponovo je i jedan od najzabavnijih festivalskih programa, interaktivna Noć žive publike koja donosi mnoštvo zabave uz pomno odabrane filmske naslove. Publika će kao i dosadašnjih godina moći aktivno sudjelovati u gledanju, komentiranju i navijanju za najbolji film, a program će ponovo moderirati duhoviti Zoran Kelava.

Kako bi razotkrili pomalo samozatajnu, ali trajnu i neraskidivu vezu između Hrvatskog zagorja i filmske umjetnosti, organizatori Tabor Film Festivala pokrenuli su program Zagorski specijal, kojim se predstavljaju filmovi s toposom Zagorja te autori koji su porijeklom ili mjestom prebivanja vezani uz zagorski kraj. U drugoj sezoni bit će prikazani radovi autora, animatora, redatelja, ilustratora, storyboard i layout artista te karikaturista Marijana Lončara, rodom iz Zaboka i adresom u Krapini. Ovaj svestrani i nagrađivani autor porijeklom iz Zagorja profesionalno se bavi animiranim filmom više od 25 godina, a u svojoj je bogatoj karijeri radio kao glavni animator na„Malim letećim medvjedićima“, „Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića“ i „Cigli“, autor je nagrađivanog „Sretnog cvrčka“, a posljednjih godina zapamćen kao autor novih nastavaka „Profesora Baltazara“.

Listu festivalskih prijateljstava Tabora upotpunit će i jedno novo – ono s festivalom poljske animacije O!PLA, koji će gostovati s izborom najboljih recentnih poljskih animiranih filmova, u programu In a Loney Planet gledat ćemo filmove po izboru člana međunarodnog žirija Michaela Pattisona. Tabor ni ove godine nije zaboravio najmlađu publiku, koja će uživati u izboru kratkih filmova za djecu s nedavno završenog šestog festivala KIKI.

Popratni festivalski program donosi i dvije zanimljive izložbe u prostorima dvorca Veliki Tabor. Dok instalacijom „Nevidljivo“ umjetnica Vanda Kreutz koristi tehničke mogućnosti digitalnih i analognih uređaja afirmirajući njihove greške, tzv. glitch-eve, istražujući fenomen digitalnog svjetla koje ljudskom oku postaje vidljivo tek putem digitalne kamere, multimedijalni umjetnici Vladimir Frelih i Dragan Matić na Taboru gostuju „Sifonijom“, performativnim videima u kojima duhovito naglašavaju apsurdnost ljudskih aktivnosti, povezujući ih s društveno–političkom stvarnošću prostora zapadnog Balkana.

Festivalske ulaznice mogu se kupiti po pretprodajnoj cijeni od 195 kuna, na ulazu će koštati 240 kuna. U prodaji su i dnevne ulaznice s cijenama 65/80 kuna za četvrtak i nedjelju odnosno 85/100 kuna za petak i subotu. Kamp koji je otvoren dan prije i nakon Festivala je uključen u cijenu. I ove  će godine posjetitelji  Tabor Film Festivalu moći uživati  u zaista bogatom glazbenom programu, a nastupit će imena kao što su Urban & 4, Let 3, My Baby, Jimmy Stanić & Sexy Boys, Kries, Matija svira Arsena, Kries, M.O.R.T., Antenat i brojna druga na čak pet pozornica. Tu su još i brojne radionice, promocije knjiga, predavanja, uz neizostavnu domaću zagorsku hranu i finu kapljicu.

PRODAJNA MJESTA:

Dirty Old Shop, Tratinska 18, Zagreb

Krčma Polanović, Matije Gupca 36, Zabok

Caffe bar Mala Ramona, Trg Ljudevita Gaja 1, Krapina

Pizzeria Ramona, Stjepana Radića 9, Pregrada

Grešna Gorica, 49216, Desinić

ONLINE: http://bit.ly/2nhm7lN

 

Facebook event: http://bit.ly/2mhEsBu

Facebook page TFF:http://bit.ly/2mwPT8X

 

Prilozi:

Trailer filma Noćna ptica Špele Čadež: https://vimeo.com/186166518

Link na band STEMS: https://www.youtube.com/watch?v=mdo_0ADt88o

 

Leave a Reply