Agnostic Front i Stronghold u Vintageu!

Ovog četvrtka, 29. lipnja, uputili smo se na hardcore feštu u Vintage Industrial Bar gdje su nastupali bendovi Stronghold i Agnostic Front.

Video zapis s koncerta.

 

Za predgrupu ove večeri odabran je zagrebački bend Stronghold. Nekako sam i pretpostavljao da će oni ili Deafness By Noise otvoriti večer, a pošto su Deafness By Noise na turneju s bendom D.R.I., a Stronghold su trenutno jedan od rijetkih domaćih bendova koji se još uvijek fura na njujoršku školu hard corea, svojim polusatnim nastupom potpalili su hard core plamičak i sjeli su taman ‘ko uvertira za nastup benda Agnostic Front.

Nakon kraće pauze red je došao na glavni bend. O povijesti Agnostic Fronta smatram da se ne treba previše drobiti, fanovi New York hard core zvuka znaju manje-više sve o njima, postoje od ’82. i na ovoj europskoj turneji slave 35 godina postojanja, a od originalnih članova u bendu su još uvijek pjevač Roger Miret i gitarist Vinnie Stigma. U Zagrebu su zadnji put bili prije jedanaest godina, i to u Močvari, a od onda su održali samo još jedan koncert kod nas, i to u Puli prije dvije godine na Viva La Pola Festivalu.

Kao što to obično biva kada nam u posjetu dolaze bendovi s tolikim stažem, u publici bude ekipe od 15 do 55 godina, a pošto su tijekom godina dosta mijenjali zvuk – od klasičnog hardcore punka, preko himničnog oi-a, pa sve do trash metala i crossovera, u klubu su se okupili pripadnici raznih supkultura, a ponajviše koraši, metalci, skinsi i pankeri. Oko pola jedanaest iz zvučnika čujemo jedan od Morriconeovih spaghetti western instrumentala i bend izlazi na pozornicu, odmah „drito u glavu“ uz tekst Killing’s my business and business is fine pjesme „The Eliminator“ započinje rokačina. Prvih par pjesama se dosta slabo čuo vokal, a i nešto općenito nije valjalo s ozvučenjem, pa je i publika ostala prilično mirna, al’ se ubrzo sve to promijenilo. Iako se temperatura nakon sinoćnje oluje koliko-toliko smanjila, bezvremenski hard core hitovi kao što su „Victim In Pain“, „United And Strong“ „Your Mistake“ i „Gotta Go“ ili obrade *Friend Or Foe“ i „CrucifiedNegative Approacha i Iron Crossa (standardi na njihovim nastupima) su natjerali krv u žilama da proključa i brijem da su samo rijetki pojedinci proveli koncert na miru u mjestu dok je većina prisutnih jednostavno pomahnitala.

Baš kao što sam i očekivao, bila je to jedna „animal house, all hell breaks loose“ zabava, mosh, pogo, pivo, znoj, circle pit, natezanje s redarima oko stage divinga, singalong, za svakog po nešto. Ako se mene pita (a ne pita me se) mogli su odsvirati malo više stvari s njihova prva dva, po meni i najbolja izdanja „United Blood“ i „Victim In Pain“, ali nećemo sad cjepidlačiti, bilo je jedno pet, šest stvari iz tog razdoblja, a morali su pokriti i ostale albume. Ipak je u igri 35 godina duga karijera, pa ćemo im to oprostiti. I druga stvar koja vjerojatno nema veze s bendom, a nije se svidjela većini prisutnih je bila zabrana stage divinga, ne sjećam se da je tako bilo na Sick Of It All-u ili Madball-u (bliskim im bendovima). ‘Alo ljudi, ipak je ovo hard core koncert i takvi nastupi bez dajvanja su k’o da naručiš ćevape i ne dobiješ luk uz njih. No nema veze, neukrotiva publika se nije dala omesti pa je bilo više crowdsurfinga, ali se ipak nekolicina prisutnih odvažila i na stage diving, dovoljno da se osjeti i taj dio rituala.

Pred kraj smo čuli „Iron Chin“, obradu benda The Bruisers, a za sam kraj svog jednosatnog nastupa ostavili su punk rock himnu „Blitzkrieg Bop“ benda Ramones. Pozdravili su se s nama, vuk sit, ovce na broju, sve u svemu, jedan skroz solidan nastup.

  • ispravak netočnog navoda “Friend Or Foe” je originalno od Agnostic Fronta, a ne od Negative Approacha

 

Joža

 

https://www.facebook.com/agnosticfront/

https://www.facebook.com/StrongholdZGHC/

 

Leave a Reply