9. Trash & Burn Festival

Ovog vikenda, 23. i 24. lipnja, zaputili smo se u Sv. Martin na Muri gdje se održao deveti po redu Trash & Burn Festival.

Video zapis s festivala.

 

Oboružani šatorima, vrećama za spavanje i ponekim pićem oko 17 sati krenuli smo lagano iz sparnog Zagreba prema Međimurju da bi oko 19 sati, zajedno s oblacima, stigli na mjesto zločina gdje u zadnji čas postavljamo šatore prije olujnog nevremena popraćenog obilnom kišom. Kažemo si – ma nema veze, bar ćemo se malo osvježiti i stanemo ispod obližnjeg bungalova, složimo si gemište (da ne bi slučajno zakinuli unutarnje organe) i pomalo kreće zabava i šala. Pošto kiša baš i ne prestaje, nešto kasnije smo se preselili među ljude i neko vrijeme provodimo ispod festivalske tende te nam sve nešto miriše da zbog kiše od koncertnog dijela programa ove večeri neće biti ništa. Nešto poslije 23 sata dobivamo dojavu da će ipak jedan od tri navedena benda, a to su The New Attention, svirati večeras. Pošto je vani bilo mokro i blatno, njihov nastup se preselio u restoran/birtiju i publika željna muzike uživo je ipak došla na svoje. Ovaj četveročlani austrijski bend priuštio nam je vrtoglavu sat vremensku šetnju kroz garage surf r’n’b punk zvuk šezdesetih. Kao što su tijekom nastupa mijenjali muzičke žanrove, tako su i mijenjali svoj vizualni identitet pa su malo svirali s lucha libre mexican wrestling maskama, a malo s majmunskim maskama, dok su većinu nastupa bili pristojno odjeveni u sakoe i odjela, a da bi njihov nastup bio začinjeniji, u nekoliko navrata pridružila im se i Kalinka Kalaschnikow koja nam je priredila burlesque show. Sve u svemu, stvorili su jedan prilično razuzdani „private party“ ugođaj i priuštili nam i tog prvog dana festivala barem malo svirke uživo. Prije i poslije koncerta za muziku su bili zaduženi DJ Wanderer, DJ Miss Stray Cat, DJ Wild Evel i DJ Mrs. Lovett.

Drugi dan ujutro budimo se s „laganim“ mamurlukom, kiše više nema, zemlja se osušila, sunce je na nebu i odlazimo u turistički obilazak, a pošto smo prilično potrgani i sunce prži ‘ko blesavo, ubrzo se dijelimo na dva klana, jedan odlazi u terme, a drugi na divljaka u Muru na kupanac. U međuvremenu smo otkrili da bendovi koji nisu svirali prve večeri sviraju popodne i nešto poslije 15 sati vraćamo se na fest. Ispod glavne tende uzimamo pivo i gledamo kraj nastupa prvog benda, a to je Tha Black Cactus Two, britanski country, gothabilly duo nastao na ostavštini benda Nero Burns. Podne prolazi uz pinup photo contest, izložbu američkih automobila, motora, custom bicikla i hot rodova, te uz natjecanje u paljenju guma, i sve je to naravno bilo popraćeno glazbom koju su puštali DJ-i.

Negdje oko pola sedam zasvirao je još jedan bend koji je trebao svirati i prve večeri, a to su bili Howlin’ Lou and His Whip Lovers. Ovaj talijanski bend otvorio je glavnu pozornicu i pomalo zagrijao publiku (što nije bilo toliko teško pošto je vani bilo 32 stupnja) koja je uz njihov divlji rockabilly zvuk pomalo počela plesati. Ubrzo nakon njih pozornicu zauzima jedan od najdugovječnijih zagrebačkih rockabilly sastava, a to je Mississippi Queen.  Uz njihov rockabilly i country publika se dodatno opustila i krenuli su razni oblici 50’s rock’n’roll plesova, boogie woogie, jive i line dance su samo neki koje smo mogli vidjeti u prvim redovima. Nakon njihovog nastupa smo na otvorenom mogli gledati dokumentarac Garage Rockin’ Craze o japanskoj rock’n’roll sceni, dok su na glavnoj pozornici muziku puštali DJ Wild Evel i DJ Mrs. Lovett.

 

Ubrzo je na red došao i bend King Salami and The Cumberland 3. Ne znam koja je priča s bendovima koji u svom imenu imaju King, poput King Khana i King Automatica, ali im to očito daje neki mojo i većina scenski jebe mamu. Uz mješavinu soula, rockabillya, r’n’b-a, surfa i garage punka doveli su publiku do ekstaze, bilo je poganja, wreckanja, penjanja na pozornicu i raznih rock’n’roll egzibicija, a za to je naravno zaslužan prilično moćan i energičan bend, a vraga mi i pjevač koji je totalni showman i ima tu kraljevsku moć manipuliranja s publikom. Ovaj londonski bend je po meni bio highlight cijelog festivala. Uspjeli su u nešto više od sat vremena svirke napravit dernek za pamćenje.

U pauzi između dva benda bio je kratak cabaret show od strane Miss Stacy iz Slovenije, nakon kojeg je uslijedio talijanski psychobilly bend Evil Devil. Ovaj bend je u startu imao dosta tehničkih problema pa se do početka njihovog koncerta publika ispred pozornice malo razrijedila. No bez obzira na razne tehničke probleme, dečki su se ipak nekako poravnali, privukli nazad publiku koja je bila spremna za još malo wreckanja, pa je na kraju nastup odrađen skroz solidno. Da prije njih nisam gledao bend King Salami and The Cumberland 3, možda bi bio i više zadovoljan nastupom Evil Devila, ali su ovako ostali u njihovoj sjeni.

I za kraj festivala ostao nam je bend koji je uletio u zadnji tren, a to je The Giraffe Men feat. Marietta’s Sisters. Ovaj caveman style bend iz njemačke je bio idealan za zatvaranje ovog festivala. Njihov 60’s garage punk iliti kako bi oni rekli the animal side of 60’s punk iz nas je izbacio posljednje atome snage, prljava, divlja, vesela i plesna završnica, baš onako kako treba. A za nas nekolicinu nezasitnih poslužio je i prastari jukebox uz čiju selekciju 50’s hitova smo se provodili do ranojutarnjih sati, sve dok nas nisu izbacili iz festivalske birtije, bolje nismo ni zaslužili.  

 

Trač rubrike kažu da iduće godine festivala možda neće biti, nadamo se da to nije istina, vidimo se na 10. jubilarnom Trash & Burn Festivalu.  

Joža

https://www.facebook.com/trashnburn.mitingamerickihautomobila/

 https://www.facebook.com/giraffemenband/

https://www.facebook.com/KingSalamiandtheCumberland3/

https://www.facebook.com/rockabillymississippiqueen/

https://www.facebook.com/EvilDevilBand/

https://www.facebook.com/howlinlouandhiswhiplovers/

https://www.facebook.com/NewAttention/

 

 

Leave a Reply