Kod kod Meštrovića

Ovog četvrtka, 18. svibnja, bili smo u Atelijeru Meštrović gdje se u sklopu međunarodnog dana muzeja održao performans Kod.

Video zapis.

 

Izvođačica: Nikolina Komljenović

Instalacija-scenografija: Vana Gaćina

Autor i programer zvuka: Mijo – Miodrag Gladović

“Projekt KOD je interdisciplinarni, multimedijalni, izvođački projekt grupe autora koji se bave istraživanjem mogućih granica percepcije, konstrukcijom iskustva te kao takav pridonosi razvoju hrvatske kulturne i novomedijske scene sa svrhom podržavanja domaće produkcije. Projektu se temelji na interaktivnosti između izvođača i audio vizualnoga materijala (svijetlo, zvuk, video itd.), pri čemu izvođač ostvaruje kontrolu nad tehničkim dijelom izvedbe. Interaktivnošću, osim tehničkog unaprjeđenja izvedbe predstavlja se i novi izvor estetike te ostvaruje tzv. human/machine interface (međusklop čovjek/mašina). Za razvoj ovoga međusklopa koristi se tehnologija kao kreativni alat, odnosno senzorski sistem koji prati izvođača i kompjuter koji procesuira vizualne promjene izazvane prisutnošću i pokretom izvođača.
Međusklop se odvija u neposrednoj blizini djela Ivana Meštrovića: svijetlo i zvuk kao protuteža čvrstoći kiparskih materijala, trenutni pokret i njegov odraz u zaustavljenoj kompoziciji djela. I jedna i druga dimenzija umjetničke kreacije vođena je pretpostavkom neizrecivosti i njezina pokušaja prevladavanja.”

Leave a Reply