Izloga suvremenog zvuka: Performans Sergeja Vutuca i Danny O’Really memorijal

Ovog četvrtka, 3. svibnja, bili smo u SC-u gdje smo uhvatili dio događanja koji se odvijaju u sklopu 5. Izloga suvremenog zvuka.

Video zapis s nastupa.

 

U dvorani SEK prisustvovali smo audio-vizualnom performansu Sergeja Vutuca.

Da ne bi puno mudrovao, ovako je to lijepo opisao Rich Jacobs (Move Zines):

Sergej Vutuc zna ponešto o tome kako održati stvari sirovima. Njegova glazba i nastupi produžetak su njegove umjetnosti i umijeća vožnje skateboarda. U oba se slučaja daje do kraja. Fizički je na tlu, spojen sa zemljom, proizvodeći droneu sličan zvuk koji podsjeća na buku industrijskog razdoblja, ugađa instrument koji je sam konstruirao od pronađenog drveta i magneta za pickup. Crno-bijele slike koje stvaraju mutan atmosferski ugođaj, a koje je snimio svojom kamerom, trebaju prikladan soundtrack. Svojim glazbenim radom im to i pruža. Savršeno usklađivanje vizualne i zvučne stvarnosti. Drago mi je da je našao načina izraziti se u oba područja. Moćno je. 

Nakon performansa produžili smo korak do Teatra &TD gdje se održao memorijal za Dannya O’Reallya pod nazivom An Evening With Danny O’Really. Tko je točno bio Danny O’Really i kako je došlo do suradnje i prijateljstva između njega i naših glazbenika možete pročitati u tekstu iz najave:

Suradnja i prijateljstvo nekolicine hrvatskih eksperimentalnih glazbenika i improvizatora s izuzetnim čovjekom, vrsnim poznavateljem i ljubiteljem glazbe, glazbenikom, majstorom tona, snimateljem i producentom Dannyjem O’Reallyjem seže u početak 90-ih. Priča počinje u Amsterdamu u Aluni – prostoru u kojem su bile vježbaonice za bendove i profesionalni studio u kojem je Danny radio kao tonski snimatelj. U to vrijeme, zagrebački band Gone Bald u kojem svira i Ivica Košavić, ima probe u Aluni i započinje suradnju s Dannyjem. Godine 1996. Andreja i Ivica Košavić (Razorblade Jr.), Ivan Bilosnić (Bic) i Damir P. Kafka (Capri) osnivaju Pink Noise Quartet. Probe također imaju u Aluni. Danny se sve češće priključuje ekipi PNQ-a kao tonmajstor na koncertima. 1998. snima i producira njihov CD, a prijateljstvo i suradnja sve su intenzivniji i dublji. U isto vrijeme, u Amsterdamu djeluje i zagrebačka grupa Cul-de-Sac,tada kao trio (Dragan Pajić Pajo, Andreja Košavić i Capri), a Danny povremeno organizira sessione na kojima osim njega na gitari sviraju Pajo (gitara), Andreja (truba), Bic (gitara), Razorblade Jr. (gitara) i Capri (saksofon, klavir). Dio snimki nalazi se na Pajinim samizdat CD-ima Noise Tapes.

Danny i Pajo dijelili su interes i strast za eksperimentalnu i improviziranu glazbu, imali u mnogočemu sličan pristup sviranju gitare te zajedno nastupali na Kraakgeluiden improvizatorskim sesijama u Entrepotdoku, kao i kasnije u OT301. I te se snimke također nalaze na Pajinim samizdat CD-ima Noise Tapes. Na Kraakgeluiden večerima sudjeluje i trombonist i skladatelj Hillary Jeffery, član današnje grupe Zinc & Copper, a 1998. Razorblade Jr. (gitara, vokal), Danny O’Really (gitara) i Marc Hurkmans (bubnjevi) osnivaju hrvatsko-nizozemsko-britanski noise/post-wave/swamp/rock trio Blisters.

20.11.2016. Hilary Jeffery je u berlinskom klubu AUXXX organizirao koncert grupe Cul-de-Sac AEO na kojem im se, unatoč teškom zdravstvenom stanju, pridružio i Danny. Bio je to njegov zadnji nastup. Izniman glazbenik, veliki čovjek i prijatelj, Danny O’Really, preminuo je 21.1.2017.

Memorijal su jednom skladbom otvorili Hilary Jeffrey i Elena Kakaliagou, članovi berlinskog puhačkog ansambla Zinc & Copper, nakon njih pozornicu zauzima CUL-DE-SAC Accelerated Evolution Orchestra koji su svojim četrdesetak minutnim impro jazz nastupom odali počast Dannyu i prepustili Razorblade Jr.-u da svojim deset minutnim gitarskim noise solom učini isto. Na kraju večeri su se Razorblade-u pridružili i članovi CUL-DE-SAC-a i Zinc & Coppera i uz impro jazz noise session završili prvi od tri memorijala posvećenih O’Really-u. 

Izlog traje još dva dana, pa provjerite što bi još mogli poslušati uživo http://www.izlogfestival.com/.

 

Joža

 

https://sergejvutuc.wordpress.com/

https://www.facebook.com/CUL-de-SAC-Orkestar-za-ubrzanu-evoluciju-304665109725433/

https://www.facebook.com/razorbladejr

https://www.facebook.com/Zinc-Copper-169374053073143/

Leave a Reply