Rixe, PMS 84, Eke Buba i U.B.T. u Attacku!

Ove večeri, 16. travnja, u Doomtown records organiziji bili smo u Attacku na koncertu bendova PMS 84, Rixe, Eke Buba i U.B.T.

Video zapis s koncerta.

 

Za početak zahvaljujem Doomtown ekipi što već drugu godinu za redom organizira koncert baš na uskrs i samim time se brine za moje i vaše kardiovaskularno stanje. Naime, u mojem užem krugu taj dan je poznat po tome da ćemo se svi tradicionalno prežderat i jedva preživjet ovaj dan, a ovakvi događaji me ipak natjeraju na izlazak iz kuće, šetnju i najvjerojatnije cupkanje u mjestu na samom gigu, a tu i tamo, sve rjeđe i sudjelovanju u samim punk vratolomijama, pa samim time srce i svi ostali organi opterećeni pretjeranim konzumiranjem hrane i pića se ipak malo dovedu u red, još jednom hvala Doomtown.

Da bi nas pomalo zagrijali poslužio je novi zagrebačko/čakovečki bend U.B.T.. Oni za sad imaju samo demo snimku i u chaos punk điru su iliti kako bi oni sami rekli: “sviramo overdrive HC thrash”. Brzo, kratko i jasno, desetak minuta sirovog i prljavog hardcorea.

Uslijedio je bend Eke Buba. Pošto u prosjeku jednom mjesečno idem na njihove nastupe i pisao sam u više navrata o njima nemam stvarno više što za dodat osim da i dalje jebu mamu, dvadesetak minuta brzog, energičnog i žestokog garage punk hella, simple as that.

Nakon Buba pozornicu zauzimaju ameri, PMS 84. Ovaj bend iz Portlanda postoji tri godine, do sada su izdali dvije demo kazete, jedan EP i uoči svoje prve europske turneje, na kojoj su zajedno s bendom Rixe, izdali su prvi LP pod imenom „Easy Way Out“. Ovaj bend njeguje UK82 punk zvuk kombiniran s amerčkim hardcore zvukom, bendovi The Partisans, Crucifix i Urban Waste teško da nisu utjecali na ovo što radi bend PMS 84. Ove večeri predstavili su se u najboljem svjetlu, od njih smo dobili pola sata brze rasturačine, a publika se uz taj zvuk jednostavno raspametila, pivo, znoj, miris mladog luka, singalong i pogo, znači bilo je sve po ps-u, jednostavno imali su odličan nastup.

I za kraj ostaju francuzi Rixe. Ovaj pariški bend postoji tek dvije godine, oformio ga je gitarist hardcore benda Youth Avoiders, koji je ovdje u ulozi bubnjara, iza sebe imaju tri 7“ i pozamašan broj koncerata, a na ovoj europskoj turneji su napokon došli i u Zagreb. Uz bend Syndrome 81 predstavljaju novi val francuskog skinhead zvuka nastalog na ostavštini bendova kao što su Camera Silens (čiju su stvar i obradili ove večeri) i Komintern Sect, s tim da je zvuk benda Rixe nešto više hardcore, a manje oi!, a pošto su im stvari prožete himničnim višeglasnim pijevnim dijelovima se naravno uz ovaj trojac veže i oi! punk naziv. Oni su nam priuštili oko pola sata punokrvne kombinacije oi-a i skinhead hardcore zvuka, ne moram ni reći da su bili odlični, al evo reći ću, bili su odlični, a to je potvrdila i publika koja se pošteno izdivljala za vrijeme njihovog nastupa.

Sve u svemu, Ujače Stanley ;) bio je ovo još jedan od onih koncerata kojeg uredno možemo staviti u folder za pamćenje.

 

Joža

 

https://www.facebook.com/ekebubapage/

https://lavidaesunmus.bandcamp.com/album/coups-blessures-7

https://ubtnoise.bandcamp.com/releases

https://pmseightyfour.bandcamp.com/

Leave a Reply