Podrška akciji “Daj mi kino -2”

 

Savez udruga Operacija grad i organizacije članice izražavaju podršku akciji “Daj mi kino -2”  kojom se želi ukazati na neizvjesnu budućnost Kina Tuškanac. Nakon godina maćehinskog odnosa gradskih vlasti prema održavanju tog prostora u vlasništvu grada i Hrvatskom filmskom savezu koji u njemu djeluje i organizira prikazivački program, proteklih su mjeseci gradske vlasti svojim potezima  stvorile razloge za zabrinutost u pogledu budućnosti Kina Tuškanac, ali i drugog prikazivačkog prostora za umjetnički film Kino Europa i organizaciju Zagreb film festival koji vodi taj prostor. Još 2009. godine filmska struka se izborila da ta dva kina ne budu pretvorena u komercijalne prostore. Od tada je Hrvatski filmski savez djelovao svojim aktivnostima brige o filmskom nasljeđu i prikazivačkim programom kao zamjena kinotečenom programu, a program Kina Europa postao je središnjim zagrebačkim art-kinom te je prošle godine proglašen najboljim europskim art kinom.

Međutim, izgleda da se povijest ponavlja. Iako su tada ovi prostori spašeni od mešetarenja prostorima u vlasništvu grada, gradske vlasti opet provode netransparentnu kulturnu politiku koja ugrožava namjenu tih prostora i djelovanje iskatknutih aktera koji djeluju u njima. Dok umanjuju sredstva postojećim kinima te ne produžavaju ugovor za njihovo korištenje, gradske vlasti istovremeno unajmljuju privatni prostor Crkve, već 12 godina zatvorenu bivšu Kinoteku, kako bi u njemu pokrenule prikazivački program koji već postoji u Kinu Tuškanac.  Upravljanje programom i prostorom čiji najam košta 12.000,00 kuna mjesečno, gradske vlasti su dodijelili Centru za kulturu i film August Cesarec koji nije ni ljudskim kapacitetima ni opremom opremljen za vođenje filmskog programa. O neadekvatnosti tog rješenja govori i činjenica da je Centar raspisao natječaj za voditelja programa koji nije bio na primjeren način promoviran među strukom i zainteresiranom javnošću te na koji se prijavila samo jedna osoba.

Konačno, gradske su vlasti sve navedeno poduzele bez konzultacija s relevantnim akterima te bez bez jasno argumentirane potrebe za ovim potezima.

Savez udruga Operacija grad ovime izražava podršku Hrvatskom filmskom savezu i filmskim djelatnicima u njihovoj akciji i osuđuje postupke gradskih vlasti koji potvrđuju da je trajni interes gradonačelnika i njegovih suradnika djelovati netransparentno, bez obvezujuće kulturne strategije, bez uključivanja nositelja kulture u gradu u donošenje bitnih odluka i, kao što nam je poznato iz prethodnih situacija, u svrhu prikrivenih političkih i osobnih probitaka.

 

Priopćenje potpisuju:

 

Savez udruga operacija grad

Udruga za promicanje kultura Kulturtreger

Udruženje za razvoj kulture “URK”

Plesni centar Tala

Slobodne veze

Autonomni kulturni centar Attack – Zagreb

Savez udruga Klubtura

EKS scena – eksperimentalna slobodna scena

KURZIV – Platforma za pitanja kulture, medija i društva

whw – što, kako i za koga

DOMINO

Bezimeno autorsko društvo [BADco.]

Multimedijalni institut

Mreža mladih Hrvatske

Kontejner/Biro suvremene umjetničke prakse

90-60-90/Platforma za suvremenu umjetnost

Studio za suvremeni ples

Udruga Konfuzija

BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture

Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja – UIII

UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb

Leave a Reply