Fuzz Orchestra u KSET-u

Ove nedelje, 23. travnja, bili smo na ZEZ-u u KSET-u.

Video zapis s koncerta.

 

Iako je bila nedjelja, večeras je u gradu bilo stvarno dosta događanja, u Močvari su svirali New Candys i Discohernia, u Spunku Voodoo Healers i Thee Melomen, u Attacku Burnpilot, a u Vintageu The Exploited i The Casulties, pa sam htio ne htio morao zaigrati igre eliminacije, hrvatske tragedije. Većinu sam ovih bendova već gledao, a neki su mi manje napeti, pa sam na kraju odlučio otići na Fuzz Orchestra u KSET-u i drago mi je zbog te odluke.

Fuzz Orchestra je talijanski bend koji postoji desetak godina i do sad su izdali četiri albuma i upravo u Zagrebu su odlučili završiti svoju europsku turneju. Koncert je bio najavljen za 21 sat, dolazim petnaestak minuta kasnije, a u KSET-u je tek desetak posjetitelja, DJ pušta electropunk/EBM, mi čekamo početak koncerta, a bend nestrpljivo čeka još ljudi, vječni sukob između publike i bendova. Nakon jedno četrdeset i pet minuta odmjeravanja tri lika u crnim odjelima izlaze na pozornicu te stavljaju lubanju na zvučnik, jedan uzima gitaru u ruke, drugi zaposjeda bubanj, a treći cijeli splet „instrumenata“; miksetu, mini klavijaturu, gramofon, walkman i sampler, napokon kreće svirka.

Ovaj trojac kombinira teške metal rifove, fuzz gitarski zvuk, noise i prog rock i sve je to fino spojeno sa samplovima iz euro crime/exploitation/giallo/mondo/spaghetti western filmova, ali prilično smisleno i angažirano, naime oni se kroz svoju glazbu bave s istraživanjem raznih društveno političkih, socioloških, povijesnih i duhovnih tema. Pošto u bendu za bubnjevima sjedi lik kojeg smo već imali priliku vidjeti u KSET-u s bendom Zeus!, kojeg je član i čovjek koji svira u bendu Calibro 35, ne čudi me tolika opsesija za zvukom starih filmova, ali način na koji Fuzz Orchestra miješa sve te muzičke stilove sa samplovima i melodijama s raznih nosača zvuka stvarno je impresivan. 

I da ne zaboravim, do početka njihovog nastupa se ipak okupilo nešto više od dvadesetak posjetitelja, znači da se čekanje isplatilo, ali je to i dalje prilično mala brojka, no siguran sam da nikog od prisutnih na kraju cijele priče to nije nimalo omelo jer nas je bend jednostavno otpuhao svojom prilično moćnom svirkom koja je trajala oko sat vremena i završila melodijom iz filma Django, pa smo u skladu s atmosferom pjesme zajahali konje i otišli u suton.

 

Joža

 

https://www.facebook.com/FUZZORCHESTRA/

Leave a Reply