XIXA u Močvari!

Ovog ponedjeljka, 27. ožujka, bili smo u Močvari na koncertu benda XIXA.

Video zapis s koncerta.

Šesteročlani bend XIXA nastao je kao projekt Briana Lopeza i Gabriela Sullivana, dugogodišnjih suradnika benda Giant Sand. Prvo ime benda bilo je Chicha Dust, ali su ga brzo preimenovali u XIXA i izdali prvi EP pod imenom „Shift And Shadow“, a 2016. objavljuju prvi LP pod imenom „Bloodline“ na kojem im gostuje i Iyad Moussa Ben Abderahmane, član desert blues bendova Tinariwen i Imarhan.

Pošto je bend iz Tuscona, grada u Arizoni okruženog pustinjom, pojmovi desert rock i blues im nisu strani, no ove smo se večeri uvjerili da to nije samo još jedan takav bend u nizu. U cirka sat i pol svirke dobili smo prilično zanimljivu kombinaciju muzičkih žanrova, u svom su zvuku spojili americanu, indie rock, hard rock, tex-mex i chichu iliti Peruansku cumbiju. Utjecaj chiche možda se i najviše ističe u njihovoj glazbi, ali u njihovom slučaju chiche s gitarskim rock momentima. Za one koji to možda ne znaju, chicha je psihodelična surf rock verzija tradicionalne kolumbijske cumbije koja postoji još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a svjetski je postala poznatija tek prije desetak godina izlaskom kompilacija pod imenom „The Roots Of Chicha – Psychedelic Cumbias From Peru 1 & 2“.

Bili su najavljeni kao bend koji je prije dva dana rasprodao koncert u Beču, no na Bandićevu žalost, ovo je još jedan dokaz u prilog tome da nismo ni blizu Beča jer se večeras u Zagrebu na njihovom koncertu nije okupilo niti pedeset posjetitelja što je daleko od rasprodanog koncerta. Možda je razlog tome to što je bio ponedjeljak, čak se i bend zahvalio što smo uopće došli u ovolikom broju u ponedjeljak, ali bez obzira na količinu posjetitelja mišljenja sam da se i ovo malo publike skroz dobro provelo uz njihovu „feel good“ glazbu.  

Klasičnog bisa nije bilo nego se u jednom trenu četvero članova povuklo s pozornice i ostala su solo dva bubnjara (jedan od njih je bio Winston Watson poznatiji kao bivši bubnjar Boba Dylana i Alicea Coopera) nakon čijeg kraćeg sessiona se ostatak benda vratio na pozornicu i za kraj su nam odsvirali dvije obrade, prvo „The Man Who Sold The WorldDavida Bowiea i „Ya Se Ha Muerto Mi Abuelo“ benda Juaneco Y Su Combo koji se i sam nalazi na već spomenutoj kompilaciji. Sve u svemu, bila je ovo jedna skroz zanimljiva koncertna večer.

 

Joža

 

https://www.facebook.com/xixamusic/?fref=ts

Leave a Reply