Tjedan u autonomnom kulturnom centru: izložba antipod i dvije radionice

Autonomni kulturni centar za ovaj  tjedan pripremio je otvorenje izložbe ANTIPOD Doriana Trepića i Ane Šokćević, u četvrtak 23.03. od 20.00 sati u galeriji Siva i dvije radionice: Radionica izrade afričkog nakita i Radionica kazališta sjena za djecu koje će se održati u subotu 25.03. Radionica izrade afričkog nakita, voditeljice Lynder Musimbi Libese započinje u 14.00 u Infoshoppu/knjižnici Pippilotta, dok radionica kazališta sjena za djecu kreće od 18.00 u Dvorani za izvedbene umjetnosti Medika.

Izložba Antipod mladih umjetnika Doriana Trepića i Ane Šokćević, otvara se u galeriji Siva. Svojim reljefima i slikama autor i autorica prikazuju doživljaj svijeta svojim unutarnjim okom,  primjenjujući  pritom sažetu formu. Stvaraju apstraktne prostore,  Ana prikazuje prostornost kroz layere u reljefima koristeći boju kao element kojim naglašava živost organskih formi u prirodi.

Dorian u slici naglašava čistu materičnost koristeći dihotomiju crne boje. Jedna je sjajna, a druga je mat. „Trepić se u svom radu koristi dvostrukim vezivanjem – onim na mentalnoj i fizičkoj razini. Iako sam ističe da nastoji prikazati, odnosno stvoriti prostor, u njegovim se djelima uočava neopterećenost imperativom stvaranja prizorom. Simulacija prizora nije svrha. Ona je zadatak te, ako i postoji, tek je posljedica nekontroliranog vezivanja nesvjesnog osjećanja prostornosti za kojim Trepić u konačnici traga“ , piše o ovim radovima Igor Loinjak. Uz sliku izložiti će i seriju crteža koje zajedno spaja u jedinstveni konglomerat.

Dorian Trepić rođen je je 26. rujna 1990. godine u Osijeku. Nakon završene Škole za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku, upisuje Umjetničku akademiju u Osijeku. Završio je preddiplomski, te je trenutno na prvoj godini diplomskog studija na odsjeku slikarstvo/grafika pod mentorstvom Domagoja Sušca. Sudjelovao na likovnim kolonijama, land art festivalima (Krk, Beli Manastir, Erdut, Motovun..). Sudjelovao na grafičkoj rezidenciji Frans Masereel Centrum u Belgiji kao asistent umjetnici Ani Sladetić . Član je HDLU-a u Osijeku. Izlagao je na nekoliko skupnih izložbi: OLJM – Izložba u sklopu Osječkog ljeta mladih, Kulturni centar Osijekž; Crtež ++ , Maraton crtanja, Umjetnička akademija u Osijeku; BashArt – Međunarodna izložba minijatura, Pakrac, Lipik, Hrvatska; ReArt  festival – Izložba umjetničkih instalacija otvorena za javnost,( suradnja s Anom Šokčević ) Tvrđa, Osijek.

Ana Šokčević rođena je 24. prosinca 1991. godine u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomski studij (magistra) kiparstva završila je 2016. godine u klasi red. prof. Mile Blaževića. Sudjelovala na likovnim kolonijama (Rab, Beli Manastir, Našice..). Dobitnica pohvale za najbolji studentski rad tijekom akademske godine 2013./2014. Od 2015. članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu. Iza sebe ima sudjelovanje na skupnim izložbama od kojih su najznačajnije: Crno kroz prizmu, ORIS Kuća arhitekture, Zagreb (2016); 1st INTERNATIONAL MAIL ART BIENNIAL, Faculty of Fine Arts, Design and Architecture, Tekirdag, Turska (2016); Godišnja izložba članova HDLU-a, Galerija Prsten, Dom HDLU, Zagreb (2015); Pravni status žena u društvu- Dan žena“ , Kuća Europe, Zagreb (2015); Pasionska baština 2015. , galerija Kristofor Stanković , Zagreb; Biennale Mozaika Rijeka / Mosaic Biennale Rijeka (2013)

http://cargocollective.com/anasokcevic

Više o izložbi na: https://www.facebook.com/events/389163908121164/

 

Radionica izrade afričkog nakita prava je prilika ukoliko se želi upoznati  Afrika i

afrička kulturu iz prve ruke. Članovi/ce Društva Afrikanaca Hrvatske uz voditeljicu radionice Lynder Musimbi Libese upoznati će polaznike/ce afričkim običajima, a kroz zanimljivo subotnje popodne svi će imati priliku naučiti  tradicionalnu izradu afričkog nakita. Na radionici će se uz izradu  tradicionalnog afričkog nakita, posvetiti pažnja i modernom dizajnu inačice istoga.  

Broj polaznika/ca na radionici je ograničen, a prijave se primaju na mail akc.attac@gmail.com

 

Povodom svjetskog dana kazališta, kazalište sjena Tripstih započinje ciklus radionica namijenjen najmlađima. Kroz novi program – Mala kulturna scena za djecu, realizirati ćemo tokom ovog proljeća niz različitih besplatnih radionica. Prva u nizu je radionica kazališta sjena.

Radionice su besplatne, a namijenjene su djeci od 5 – 12 godina. Djeca će na radionicama biti podijeljena u dvije grupe ( uzrast 5-7 i uzrast 8-12 godina). Polaznici radionica imati će priliku upoznat se s najstarijom lutkarskom tehnikom s dalekog istoka. Kroz vježbe grupne povezanosti i povjerenja, dramske igre i rad na tehnici kazališta sjena slobodno vrijeme polaznika/ca ispunit će se vremenom u kojem imaju prostor i priliku opustiti se i kreativno izraziti. Na radionici će se izrađivati i scenografija i lutke potrebne za izvedbu kratkih etida nastalih na radionicama.

Iz kazališta sjena Ikako-Nikako, u listopadu 2013, godine, nastala je kazališna skupina Trpistih. Tripstih čine: Ives Buljan Gladović (Ikako-Nikako, Skaska, Zvuk sjene), Petra Bokić ( Ikako-Nikako, Skaska, Zvuk sjene).

Tripstih se bavi istraživanjem svjetla i sjene kroz: grafoskopske projekcije, kazalište sjena za djecu i odrasle, radionice. Kazalište Tripstih iza sebe ima niz projekata, neki od njih su likovno oblikovanje i scenografija za  monooperu u režiji Marija Kovača  Ljuski glas,  radionice kazališta sjena za odgojitelje i dramske pedagoge, Laboratorij zabave, scenografija i likovno oblikovanje za antički festival Burnumske ide u  Ivoševcima.

Broj polaznika je ograničen, a prijave su obavezne na: kazaliste.tripstih@gmail.com

 

Više o radionicama na:

https://www.facebook.com/events/414623222223589/

https://www.facebook.com/events/1397237386963156/

Izložba Antipod provodi se kroz program galerije Siva, dok su radionice realizirane kroz Program Autonomnog kulturnog centra.  Oba programa financijski su podržali Ministarstvo kulture republike Hrvatske, Grad Zagreba – Gradski ured za obrazovanje, sport i kulturu, Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklade za razvoj civilnoga društva.

Svi programi održavaju se u prostoru bivše tvornice Medika, Pierottijeva 11, Zagreb.   

Leave a Reply