Riistetyt, Disbaja i Aligrindtor u Reciklaonici

Ove srijede, 22. ožujka, bili smo u Reciklaonici na koncertu bendova Disbaja i Riistetyt.

Video zapis s koncerta.

 

Čast da otvore večer pripala je zagrebačkom bendu Aligrindtor. Njihov nastup uletio je iznenada, bez najave. Pošto sam ih gledao večer prije nemam što puno za dodati što već nisam napisao u izvještaju iz Močvare, „drum & bass“ duo koji svira kratke, brze i brutalne grindcore punk stvari. Priuštili su nam kvalitetno 15-minutno mljevenje bubnjića nakon čega su štafetu prepustili Disbaji.

Nakon što je bend Disbaja za vikend svirao u Puli i Kopru, došao je red i na Zagreb. Ekipa je do sada izdala jedan EP pod imenom „Realm Of Absurd“ koji je uglavnom bio d-beat hardcore usmjerenja, a večeras su nam u nešto više od pola sata svirke predstavili dosta novih stvari s nadolazećeg im novog albuma. Na novim stvarima su još malo podebljali metal prizvuk, ali su našli baš finu sredinu ne bi li se njihov zvuk podjednako svidio ljubiteljima punka koliko i ljubiteljima metala. Sve u svemu, imali su baš dobar nastup, a to je potvrdila i publika koja se propisno izdivljala za vrijeme njihovog koncerta.

Uslijedio je finski bend, još jedan od onih uz koji se veže epitet legendarni, a to je Riistetyt. Uz Teervet Kädet, Rattus, Kaaos i Appendix jedno su od vodećih imena finske hardcore punk scene s početka osamdesetih. Bend je nastao 1981., iza sebe imaju brdo izdanja i bog te pitaj koliko koncerata, bili su u hibernaciji između ’85. i ’99. i naravno da su do današnjeg dana promijenili većinu članova.

Prošlo je već sedam godina od kada su zajedno s bendom Sotatila nastupali u Pogonu Jedinstvo, a sada povodom jedanaestodnevne istočnoeuropske turneje ponovo posjećuju Zagreb. Kada su se večeras pojavili ispred pozornice zabrijao sam: „gle Mike Muir iz Suicidal Tendencies po novom pjeva u Riistetyt-u“. Naravno, to je šala, bio je to Lasse, jedini konstantni član Riistetyta od začetka benda, ali pošto na isti način poput Muira fura „bandanu“, moglo bi ga se na prvu bez pol frke zamijeniti. Kao što su s vremenom zamijenili irokeze i spajkse dugim čupama, tako je i njihov zvuk s vremenom dobio dosta jak metal prizvuk, ali na koncertu se uglavnom okupila ekipa sklonija punku nego metalu, pa je nastao tajac. Na kraju su svirali prilično kratko, publika je očito očekivala da će uživo zvučati više pankerskije kao na početku njihove karijere, a dobili smo oko pola sata furijoznog metaliziranog hardcorea, pa je tako vidno razočaran pankerski dio publike u više navrata negodovao i većinu koncerta proveo manje-više stojeći. Tek je na zadnje dvije stvari došlo do prilično žestokog poga, nakon kojeg se bend pokupio s pozornice. Publika je ostala zbunjena njihovom kratkom svirkom, ali to nije rezultiralo nekim većim pozivanjem benda na bis, a mišljenja sam da se ni njima više nije dalo svirati, čini mi se da je čak i bubnjar nešto dobacio publici, al’ pošto ga nisam dobro razumio nećemo o tome. Sve u svemu, ove večeri nažalost Riistetyt i publika baš i nisu kliknuli.

Da je ovo bilo neko natjecanje teško da bi bendu Riistetyt dao najbolju ocjenu, al’ pošto je ovo bio samo još jedan njihov posjet Zagrebu, bit će vjerojatno još prilika da Finci poprave dojam, večeras su definitivno domaći bendovi dominirali Reciklaonicom.

 

Joža

 

https://www.facebook.com/disbaja

https://www.facebook.com/Riistetyt

 https://www.facebook.com/aligrindtor/

Leave a Reply