Fatso Jetson, Greenleaf, Godsleep i Lost Lucid u Attacku!

img_3279

 

Ulazim u Attack, sve naizgled normalno – gig ko gig, kreće bend, uzimam pivkana, stajem pred binu, ide stvar, pogledam oko sebe i skužim da su na gig došli samo fotografi… 200 fotografa, a ja jedan. Što sad? Polako se primam za džep i vadim mobitel, pravim se da sam i sam fotograf. U tom (najgorem mogućem) trenutku staje stvar. Svi spuštaju svoje aparate… vidim im nosnice kako se miču lijevo desno – namirisali su me! Okreću se k meni, ide im pjena na usta. Ja se upuštam u Loganski bijeg, dotrčavam do vrata… zaključano! Trčim na šank, kad tamo Tralićka oko vrata ima fotoaparat – i nju su zarazili, trčim do mix pulta razvaljujem rešetke, međutim, eto ih s druge strane šanka… opkoljen sam unutar kaveza! Predvode ih Joža i Marenić! Ja pitam „Zar me ne poznajete?“ Ništa. Idu im sline, samo misle kako da me što prije preobrate u jednog od njih. Kažem „Samo me pustite, mogu vam reći gdje se krije zeleni sojlent.“ Baš ih je briga. Marenić mi kaže: „Nemoj se opirati, brzo će proći.“ Joža kaže: „Ne boj se, podarit ćemo ti život vječnog fotografa!“ I svih dvjesto me krenu fotografirati… blicevi me probadaju kao strijele. Osjećam neku promjenu, ja više nisam ja, postao sam jedan od njih… vadim iz džepa Pentax k hiljadarku, krećem fotkat poput njih… i fotkam, fotkam, fotkam, fotkam, fotkam i odjednom mi pukne film i probudim se sav u znoju. „Uh, ovo je samo san“ kažem sebi… No da li je? Dan poslije Dopethrone-a, ‘ko živ ‘ko mrtav.

 

Video zapis s koncerta.

 

Stigao sam nešto pred početak giga pričekati šefa, tamo sam zatekao ekipu od prethodne noći, pokušali smo malo sredit utiske, ali nam nije baš pošlo za rukom, no dobro, neke je stvari dobro prepustiti zaboravu… Bitno je da smo se svi sjećali giga i da je gig bio fenomenalan. Prvi su nastupili Lost Lucid iz Rijeke. Na gitari je Prah La Play – tak piše na netu (epi lp standard u randal rt50 u or or ppc 412), bass Poppy (p bass u ampeg b2r u 810e) i na bubnju je Igor Domijan. Dobra je bila svirka, ima tu svega… Grungea, stonera, psihodelije, post rocka, krauta, folka malo…. Možda je to malo predugo trajalo, ali ok je bilo… malo sam se gubio jedino u tim raznim žanrovima što su se smjenjivali kroz stvari. Brijem da bi bilo mnogo efektivnije kad bi se držali 2-3 od 6 koja sam spomenuo, jer npr. ide neki brzi kraut i totalno me digne, a onda sljedeće neki post rock tralalala… Mene takve stvari unervoze. Mijenjaju mi se raspoloženja. Ovo je samo onako subjektivno. Mlad je bend, ima vremena. Rijeka!

img_3109img_3052 img_3062 img_3069 img_3072 img_3107 img_3116

 

Drugi su nastupili Godsleep iz Atene. Pobrkao sam ih sa Brotherhood of Sleep i očekivao nešto potpuno drugo, no čim je krenula prva stvar sjetio sam se ‘ko je ‘ko. Dakle momci sviraju stoner rock. Na gitari je Johnny (sg u messu rectifier I betu lead u or 412 I acoustica 215), na basu je Fed (precission u or ad200 u svt 810), a na bubnju je Dennis. Postoje par godina, lani im je izašao prvi album pa su pošli to promovirati malo. Počela se zagrijavati atmosfera. Publika je fino reagirala. Na vokalu je Kostas koji je odlično otpjevao, trudio se imati kontakt s publikom i dobro mu je išlo jer je dobivao odličan feedback. Poslje giga sam malo izblejao s njima jer znamo neke iste ljude i tak. Nije baš moj đir, ali fora.

img_3128 img_3165 img_3166 img_3169 img_3177 img_3188img_3132 img_3195

 

Sljedeći su bili Greenleaf. Vrući južnjački rock s hladnog sjevera. Gitara Tommi Holappa (Thunderbird u slo100 u v4 412 I simms watts 412), na basu je Hans Fröhlich (ibanez atk 300 u acoustic u ampeg 810), bubanj Sebastian Olsson i vokal Arvid Jonsson. Na turneji promoviraju novi album, poslušao sam to malo poslije i po meni su zvučali mnogo bolje uživo. Na njihovom gigu je bila najbolja atmosfera večeri. Svi su plesali. Neki i previše, ako se to može. Ispred mene su stajala dva lika koja su moshala cijeli koncert, nestvarna scena, tak su bili i odjeveni, bilo je ko na Madball-u jebote… zakon! Moram priznati da su mi i ovaj i prethodni bend bili malo pregenerični, no svejedno sam uživao… Brijem da je to zato što sam s juga pa mi je vjerojatno u krvi da budem južnjak seljak :).

img_3336img_3280 img_3291 img_3294 img_3313 img_3318 img_3257 img_3260 img_3277 img_3293 img_3360img_3283 img_3363img_3271 img_3367

 

Zadnji su nastupili Fatso Jetson! Legendarni dinosauri iz Coachella doline. Ti ljudi su, uz još par bendova, praktički izmislili ovu muziku koju su ostali bendovi večeri svirali, a ipak su bili gosti (ili bolje reći predgrupa) na turneji Greenleaf-u. Ne znam što je tomu tako…? Fatso su se nekako najmanje uspjeli probiti od svih bendova desert scene, valjda nije muzika otišla na tu stranu, svi bendovi iz ’90., pa i ’80. koji su brijali na BF i Ginn-a su ostali u sjeni. To je respekt, jer su ostali beskompromisni. Mogu mislit kako je njima čudno i smiješno vidjeti bendove poput QOTSA na MTV-ju… Takoreći su promašili fudbal :). Iskreno se nadam da je namjerno. Gitara i vokal Mario Lalli (tele u v4 u 412 simms watts), druga gitara i vokal Dino Lalli (jazzmaster u palmer fat 50 u or 412), a na basu Mattius Schneeberger (ibanez sdgr u acoustic u ampeg 810). Jednostavno fenomenalan gig. Nažalost, do njihovog nastupa većina publike i fotografa je otpalila doma. Stajao sam s Jožom u prvom redu, u jednom trenutku smo se okrenuli, no nije bilo drugog reda, ni trećeg, ni četvrtog… ostalo je svega 20ak ljudi. Malo je bilo tužno šta su svi otišli ća, ali sam baš uživao. Zapravo sam jako sretan da sam ih odgledao, nekako sam mislio da ih nikada neću vidjeti uživo. Mislim da je bend bio malo smoren šta nema ljudi, ali su ga svejedno pokidali.

img_3392img_3369img_3379 img_3406img_3440 img_3426 img_3445 img_3448 img_3462 img_3471 img_3482 img_3483

 

Nisam pisao ‘ko je šta svirao jer bi report bio na pet strana, a ionako kasnim već tjedan dana – dat će mi šef otkaz. :) I to je to, super gig! Super svi! Meni najbolji Fatso. Svaka čast organizatorima giga. Svaka čast ekipi iz Attacka. Super je bio zvuk. Posle giga smo Joža i ja zapalili na tramvaj. A sutra na Acid Mothers Temple!

 

Čovjek Omega

 

photos & video by Joža

 

https://www.facebook.com/fatsojetson/

https://www.facebook.com/greenleafrocks/?fref=ts

https://www.facebook.com/Godsleepband/?fref=ts

https://www.facebook.com/lostlucid/?fref=ts

Leave a Reply