Otvoreni grad – intervencije u javnom prostoru Pule

14111635_10154066548939737_1435424271_n

 

Projekt ‘Otvoreni grad’ pokrenula je arhitektica Breda Bizjak u lipnju 2015. godine kao novi program u sklopu Društva arhitekata Istre. Ovogodišnjim projektom, od 9. do 11. rujna, obuhvaćene su postojeće lokacije u povijesnoj jezgri grada: Terasa Tržnica (Robna kuća Pula),Ex kino Beograd (Giardini) te Kuća bez krova (Ul. Hermana Dalmatina 5). Tri će se lokacije tijekom trajanja programa redefinirati i aktivirati kao prostori-događaji kroz umjetničke i performativne intervencije. Četvrta lokacija, Nalazište amfora (Kandlerova ul.), izuzeta je iz programa događaja zbog aktualnih građevinskih radova koji se na njoj odvijaju te je za tu lokaciju predviđen video rad pod naslovom Dinamička ravan umjetnika Saše Pančića, a koji će premijerno biti prikazan na Danima arhitekture u Istri u novembru ove godine.

Program obuhvaća široki spektar umjetničkih aktivnosti, od glazbenih događaja i plesnog performansa, umjetničke akcije, likovne izložbe, do društvene igre, okruglog stola te literarne matineje. Koncepcija pojedinog prostora-događaja temelji na suradnji sa određenim umjetnikom odnosno umjetničkim kolektivom s kojima je osmišljen privremeni sadržaj lokacije. U projektu sudjeluje više od 20 učesnika od kojih je većina iz Pule, ali i iz Zagreba i Beograda.

Sudjeluju Dalibor Martinis (Hell Drive-in (vječna vatra gnjeva) – kino-akcija), Saša Pančić (Dinamička ravan – video rad), Audio vizualni kolektiv Palme (live performans + kino projekcija),BukaNoise (DJ set + plesni performans), Iva Milaković (Transmutations – izložba), Bojan Žižović(literarna matineja), Ivana Vratarić (Naslov nepoznat – društvena igra), Društvo arhitekata Istre – Societa architetti dell lstria (Nestajanje ili postajanje? – arhitektonska radionica), te Irena Boljunčić, Edgar Buršić, Emil Jurcan, Krešimir Krolo i moderatorica Breda Bizjak (Scenarij: javni čovjek – javni prostor – okrugli stol).

Kroz projekt “Otvorenog grada” istražuju se različiti scenariji korištenja prostora i njihove reaktivacije odnosno ponovnog ‘iščitavanja’ prostora grada. Motivirani trenutnom situacijom koja implicira stagnaciju, degradaciju i sve veću privatizaciju javnog prostora te nemogućnost formalnog učestvovanja u kvalitativnim promjenama istog, ovim se akcijama želi potaknuti razmišljanje, rasprava i rad na projektima u postojećim javnim prostorima povijesne jezgre grada Pule. Upozoriti na ‘nevidljive’, zapuštene i neiskorištene gradske prostore te istražiti i ostvariti mogućnosti za njihovo korištenje za potrebe građana i ponovnu revalorizaciju. Projektom se istražuje javni, polujavni i privatni prostor te moguće međusobne interakcije koje se mogu označiti terminima poput ‘privatni javno dostupan prostor’ i koje je njegovo značenje u urbanom kontekstu. Prostori – događaji u toku tri dana postat će privremena prizorišta javnog života, umjetnosti, druženja i razgovora, a koji će potaknuti ovim događanjima možda postati stalni javni prostori.

Detalje potražite ovdje.

Leave a Reply