Izložba Marka Krojača „Ovde je metak ludovao” i Fijuk sajam!

IMG_2490

 

Razmišljajući o putovanju, ponukani dolaskom sunčanijeg vremena i željom da razbijemo svakodnevnu rutinu, odlučili smo se zaputiti (a gdje drugdje nego) u Beograd. Činjenica da je relativno blizu nije jedini razlog, već i želja da posjetimo naše drage prijatelje i suradnike. Tako smo imali sreću da smo stigli u pravi čas kako bi prisustvovali izložbi Marca Schneidera u Uličnoj galeriji te Fijuk sajmu u Imagu. U petak, 6. svibnja dogodilo se otvorenje izložbe pod imenom „Ovde je metak ludovao“ nakon čega je uslijedio Kamiondžijskobajkerski koncert i tulum na otvorenom u prostoru Ulične galerije u Čavketovom pasažu.

Video zapis s događaja.

 

Marc Schneider, na ovim prostorima poznatiji kao Marko Krojač, njemački je umjetnik, fotograf i aktivist koji je već dugi niz godina prisutan na nezavisnoj umjetničkoj sceni u rodnoj mu Njemačkoj, no također i na području bivše Jugoslavije. Početkom 2000-ih Krojač je stigao na ove prostore te se brzo povezao sa akterima domaćeg undergrounda. Prepoznatljiv je široj publici po dugogodišnjem fotografskom projektu koji se bavi spomeničkom baštinom socijalističke Jugoslavije. Fotografski radovi iz tog projekta, koji prikazuju spomenike u raznim krajevima bivše države i u raznim stanjima očuvanosti, prikazivani su i reproducirani na izložbama, u raznim publikacijama i fanzinima, a na ovoj su izložbi prikazani i u novom mediju kojem se Krojač odnedavno posvetio – sitotisku. Uz njegove nomadske ekspedicije po čitavoj bivšoj Jugoslaviji u potrazi za već pomalo zaboravljenim i svakako zapostavljenim spomenicima, najčešće se zaustavljao u Beogradu i Pančevu gdje je blisko surađivao s ljudima okupljenim u pančevačkoj Elektrici i s bendom Klopka za pionira, ali je također i član berlinskog multidisciplinarnog umjetničkog kolektiva Czentrifuga koji svoje raznovrsne i brojne aktivnosti bazira na anarhičnom i spontanom kolektivnom radu.

IMG_2491

IMG_2496

IMG_2498

Osim Markove upečatljive izložbe, na samom otvorenju mogli smo premijerno prolistati njegovu novu knjigu „Zalud graditelj“ koja je nastala kao rezultat njegove travanjske rezidencije u Zemunu u Matrijaršiji. Knjiga rađena u sitotisku, u svojih 40 stranica prikazuje fotografije spomenika Bogdana Bogdanovića popraćene tekstom autora Milete Mijatovića. Ovaj komadić zaboravljene povijesti ovjekovječen u Markovoj knjizi možete pogledati na blogu umjetnika: http://markokrojac.blogspot.hr/2016/05/zalud-graditelj.html

IMG_2731

IMG_2595

IMG_2607

IMG_2597

 

Nakon otvorenja dobra se zabava nastavila koncertom benda Konvoj Bonton Bajkera. U Čavketovom pasažu dve konjske snage, dve barabe, dva motora, sviraju i turiraju, kao što sami kažu – gas do daske. Ovaj synth/punk duo osim svog već standardnog repertoara ludila predstavio nam je i par novih stvari te zahvaljujući tome u glavama posjetitelja posljedično uzrokovao perpetuiranje stiha novog hita: „tužit ću te mami“. DJ Jahvo je nastavio zabavljati već sad respektabilan broj okupljenih svojim kratkim mutant disco post punk setom.

IMG_2599

IMG_2652

IMG_2660

IMG_2640

IMG_2669

IMG_2674

IMG_2714

IMG_2712

IMG_2617

 

U isto vrijeme u CUK-Imago centru urbane kulture održavao se FIJUK sajam malih izdavača, sad već uhodana mjesečna manifestacija gdje osim kupovine plakata, knjiga, fanzina i ostalih rukotvorina kreativnih izlagača možete naći i upoznati te porazgovarati s junacima underground scene kao što su: Novo doba, Fijuk, Studiostrip, To bi ti volela print, Jo’s angels, Marko Krojač, Omča, Krpelj, Asterian, Miloš Petrović, Avakari Dreamass, Vuk Palibrk, Elektrika, Shlitz comics, Aleksandar Denić, Kosmogina, Tamam Art, LOM, Beopolis, Fabrika knjiga, Znak Sagite, Fotosinteza, Ultimatum, Alexandria press, Belgrade raw, Boris Stanić, Sirius production, Nacionalna Asocijacija za Umetnost i Kulturu, Centar za liberterske studije, Baraba – Književno – izdavačka zadruga, Anarhija – Blok 45, Burevesnik, ARGH!, Undergrad, Krajnji Program, Kabrionela Crafts, Nezavisna izdanja Knjižuljak, Milica Jovanović, Poezin, No border, Beogradski grafiti, Marina Milev.

Sajam je otvoren izložbom Damira Pavića Septika pod imenom “Sekvence Estetskog Horrora”. Njegove grafička intervencija inspirirana vizualnim manipulacijama, ugnjetavanjem monotonije, teorijom kaosa i fraktalnom šizofrenijom ovdje je predstavljena kroz remake starih radova i novokomponirane radove seciranih 2013 – 2016. godine. Za sitotisak uživo bio je zadužen Miroslav Lazendić poznatiji pod imenom Greed Graphics, na strip sceni prisutan od sredine 90-ih u isto vrijeme kada je počela djelovati i subotička strip formacija Entropija, osim stripa, bavi se i street artom i sitotisak produkcijom, ovoga je puta štampao radove Damira Pavića Septika.

IMG_2559

IMG_2517

IMG_2528

IMG_2539

IMG_2541

IMG_2566

IMG_2555

IMG_2561

 

Nakon sajma zabava se nastavila u prostoru Imaga gdje nam je strastveni kolekcionar ploča, DJ Marko Krojač, puštao muziku s ploča iz svoje kolekcije. Od old school industriala, preko njemačkog proto tehna, pa do suvremene progresivne glazbe, Krojač nas je lagano pripremao za nastavak večeri, koncert Karawana glavobolje koji prvi dio svoje turneje (na koju su krenuli početkom svibnja) zaključuju koncertom na Fijuk sajmu.

IMG_2762

IMG_2773

 

Za sjajan završetak ovog popodnevno/večernjeg događaja zaslužni su bendovi Kutschog Abendrot i Bokrijk. Prvi je zasvirao belgijsko/austrijsko/srpski bend Kutschog Abendrot. Idejni začetnik ovog benda je Bart „Sloow“ De Paepe koji vodi kazetni “impro-folk” lable pod imenom Sloow Tapes, a i član je bendova poput Innercity, Amanita Vulva, Panashiba. Ovom „turnejskom“ prilikom Sloow je udružio snage sa Ulrichom Roisom (Bird People) na basu i Tihomirom Živkovićem (Klopka Za Pionira) na bubnjevima i priuštili su nam jedan prilično impresivan kraut rock/psych rock set.IMG_2781

IMG_2809

IMG_2775

 

Uslijedio je bend Bokrijk, belgijsko/srpska kolaboracija sada basista Ignacea De Bruyna iz No Basement Is Deep Enough, multimedijskog umjetnika Jorisa de Ryckea na gitari te Barta „Sloow-a“ na bubnjevima. Njima su se ovoga puta na vokalima pridružili i članovi benda Za pokolj duše i tom kolaboracijom stvoren je pakleni repetativni noise psych zvuk koji nam još i dan danas odzvanja u glavama.IMG_2841

IMG_2827

IMG_2877

IMG_2887

IMG_2871

IMG_2896

 

Zabava se odselila na novu adresu i nastavila do dugo u noć, nek’ bude žao onom tko nije bio, svatko će vam reći isto, a mi ćemo doći ponovo.  Do ponovnog susreta, svu sreću u daljnjem radu želimo Fijuk sajmu i Uličnoj galeriji.

 

Text by S.

 

photos & video by Joža

 

 

 

https://www.facebook.com/UlicnaGalerija/?fref=ts

 

https://www.facebook.com/FIJUKPRODAVNICA/?fref=ts

 

https://www.facebook.com/NOVODOBAFESTIVAL/?fref=ts

 

https://spielzeugmuzak.bandcamp.com/track/a3-konvoj-bonton-bajkera-tranzicijska-paradigma

Leave a Reply