Tortoise i Sam Prekop u Močvari!

IMG_2215

 

U četvrtak 18.2. bili smo u Močvari na koncertu Sama Prekopa i benda Tortoise.

 

Prvi se ove večeri na pozornicu popeo Sam Prekop, poznatiji kao pjevač i gitarist benda The Sea and Cake. Večeras je došao u Močvaru u sklopu turneje na kojoj promovira svoj četvrti samostalni album „The Republic“. Pošto Tortoise i Sam Prekop dijele sličan glazbeni izričaj, a k tome su još i na istoj izdavačkoj kući Thrill Jockey, njegov instrumentalno ambijentalni polusatni nastup bio je savršena uvertira za nastup benda Tortoise.

IMG_2154

 

Nakon petnaestak minuta pauze na pozornicu se popeo glavni bend večeri, Tortoise. Ovaj peteročlani bend iz Chicaga postoji još od 1990-e, među začetnicima su glazbenog žanra kojeg je novinar časopisa Mojo 1994-e nazvao post-rock. U međuvremenu bend je izdao sedam službenih, nekoliko remixiranih i par kompilacijskih albuma, te nekoliko EP-a i singlica.

IMG_2161

IMG_2162

IMG_2276

 

U Zagrebu su zadnji puta bili 2004. godine u Močvari, a ponovno su na mjesto zločina došli povodom turneje na kojoj promoviraju svoj nedavno izašli album „The Catastrophist“. Do početka nastupa Tortoise-a Močvara se poprilično napunila gostima, ne kao na nedavnom rasprodanom nastupu benda The Residents, ali vrlo blizu toga.

IMG_2220

IMG_2230

IMG_2260

 

Bend je na pozornici dočekao cijeli niz instrumenata, dva seta klasičnih bubnjeva, dvije bas gitare, dvije gitare, vibrafon, analogni sintisajzeri, digitalni bubanj (ako sam uspješno identificirao taj instrument) i razno razni efekti. Tortoise se sastoji od pet multiinstrumentalista koji se tijekom cijelog nastupa izmjenjuju na instrumentima i realno teško je uhvatiti kome je koji od navedenih instrumenata primarni, lakoćom baratanja instrumentima jednostavno nas ostavljaju bez daha.

IMG_2290

IMG_2232

IMG_2209

 

Provozali su nas kroz bespuća krautrocka, free jazza, metala, indie rocka, karipskih ritmova, duba, noisea, soula i tko bi ga znao čega sve ne, te nakon cirka sat vremena svirke, odsviravši stvari „Ten Day Interval“ i „Salt The Skies“, odlaskom s pozornice završavaju svoj službeni dio koncerta. Publika taj odlazak ne doživljava ozbiljno i bez micanja s mjesta glasno ih poziva na bis nakon čega se bend vraća na pozornicu i svira još dvije stvari, još otprilike petnaestak minuta. Naravno da to publici nije bilo dovoljno i gromoglasno ih se poziva i na drugi bis na kojem Tortoise svira još jednu pjesmu i završavaju svoj nastup ritmičkim pljeskanjem i klanjanjem prema publici.

IMG_2292

 

Sve u svemu, jedan impresivan nastup ovih post-rock prvoboraca.

 

 

Joža

 

https://www.facebook.com/pages/Sam-Prekop/103102686396412

https://www.facebook.com/TRTSband/

Leave a Reply