Novo Doba Fest 2015 – Šta nam rade

Kao i svakog puta do sad, kraj devetog mjeseca rezerviran je za put u susjedstvo u posjetu našim prijateljima koji u Beogradu organiziraju festival Novo doba. Ove godine od 22. do 27. rujna u sklopu festivala Novo doba na mnogim lokacijama diljem Beograda, ali i Pančeva, održalo se pregršt izložbi, koncerata, video projekcija i radionica. Pa počnimo redom..

 

Dokumentarna reportaža sa Novog Doba.

 

 

 

1. DAN (ŠTAB) 22.9.2015. BEOGRAD

Na prvi dan festivala pristigli smo u Beograd u večernjim satima te se direktno s autobusnog kolodvora uputili put Štaba gdje se održavala samostalna izložba Brune Tolića, širim masama poznatijeg pod imenom Bernharda Xilko. Popevši se uz stepenice, na ovećoj terasi kluba Štab zatekli smo mnoštvo znatiželjnika koji su se okupili na otvorenju Novo doba festivala gdje se nakon samog otvorenja izložbe održao koncert harsh noise bendova Nundata, Raven te njihovog zajedničkog projekta Bhagavad dita uz vizualnu podršku Izuzetnog Boba. Nakon koncerata, zabava se nastavila uz vinil majstora Marka Krojača koji je u posebno odabranom kimono outfitu na dva gramofona puštao svoje odabrane setove te nas rasplesao do sitnih noćnih sati.

Izložba

Bernharda Xilko

2

1

7

 

Koncerti

Nundata, Raven i Bhagavad dita + Live visuals Izuzetni Bob

5

3

4

 

DJ

Marko Krojač

6

 

 

2. DAN (MKC KOMBINAT) 23.9.2015. ZEMUN

Drugi dan festivala započeo je popodnevnim radionicama u dvorištu Matrijaršije.

Nakon sunčanog poslijepodneva, večer se nastavila Asterijanovom izložbom u Fijuk galeriji, nakon koje je u MKC Kombinat-u uslijedio još jedan bogati koncertni program Nema tog podruma/Nema tog doba V, pod uredničkom palicom Ignace De Bruyn-a gdje su svirala dva mađarska benda Ra-l-zinger (experimental dark wave) i Büdösök (dadaist electro noise punk), te dva beogradska benda Kh’lulu (ambient dark wave) i Grmeč (brzi i spori punk noise). Nakon odličnih koncerata dobro raspoloženje se nastavilo uz probrane hitove dobro nam poznatog DJ Jahvo-la.

Izložba Asterijan

11

 

Koncerti

Kh’lulu

1

 

Ra-l-zinger

2

4

5

3

9

 

Grmeč

6

7

8

 

Büdödök 

10

 

3. DAN (MATRIJARŠIJA) 24.9.2015. ZEMUN

Treći dan festivala su se nastavile popodnevne radionice u dvorištu Matrijaršije. Jednu od radionica je vodila Olivia Pils, članica sitoštamparskog kolektiva Czentrifuga iz Berlina. Izrađivala se skulptura, „planina“, od kartonskih kutija na koju su se lijepile različite unaprijed pripremljene i odštampane šablone, u radionici su učestvovala djeca iz Zavoda za obrazovanje djece i mladih, iz Prihvatilišta za djecu Beograd, djeca iz Svratišta za djecu ulice, kao i štićenici udruge „Naša kuća”. Istovremeno, u drugom djelu matrijaršijskog dvorišta odvijala se 3D radionica Mubareć kolektiva, te performans/radionica Gorana Stojčetovića iz kolektiva Art Brut Serbia koji je radio na skulpturi od otpadnog građevinskog materijala, prehrambenih namirnica i drugog smeća koje se moglo iskoristiti za njegovu veliku stonogu. Na slobodnim zidovima murale su crtali Moolinex i Aurélie William Levaux te Mattias Elftorp, a komad bijelog zida ukrasili su i pokoji dječji crteži.

Radionice

DSCF4138

DSCF4079

DSCF4096

DSCF4076

DSCF4123

DSCF4201

DSCF4191

 

Navečer je na rasporedu bila izložbeno/koncertna večer u Matrijaršiji koja je započela izložbom Anne Ehelmark te promocijom njezine nove knjige Winners, na izložbi smo mogli vidjeti originalne radove iz knjige te kupiti njezino novo malo remek djelo. U klubu je bila izložena izložba sitotisak plakata berlinskog kolektiva Czentrifuga čiji su ovogodišnji predstavnici na Novom dobu bili Marko Krojač, Olivia Pils te Vlada Trocka, a u podrumskom prostoru koji je iznimno za ovu priliku bio prenamijenjen u mali galerijski prostor svoje je radove izložio Jeff Ross, pod UV lampom njegovi su nam izlošci priuštili pravo psihodelično iskustvo. Uz pregršt izložbi, u dvorištu Matrijaršije mogli smo pogledati projekciju filma o BitlstimaAli volim!“ Wostoka i Zlate VK, dok nam se u matrijašijskom klubu spremala i bogata koncertna ponuda. Čast da otvore treću koncertnu večer festivala pripala je švedskom power electronic noise dvojcu Khmer Noir, a nakon njihovog upečatljivog i bučnog nastupa na red je došao lo-fi experimental noise bend Dve Bajage, ovoga puta u klasičnoj rock postavi, gitara, bas, bubanj i vokal, uz gosta na gitari Batu iz benda Bitlsti. Plesna se večer nastavila uz dragu nam Cicu Micu Šlagericu i njezin jugo šlager set, a privela se kraju uz impro session Milete, Ozrena, Tiće i Marjana, kojeg su neki (čitaj: ja), zbog manjka energije, nažalost propustili.

 

Izložba

Anna Ehrlemark

DSCF4185

DSCF4219

DSCF4221

 

Izložba

Czentrifuga

DSCF4071

DSCF4199

DSCF4224

 

Projekcija dokumentarnog filma: Bitlsti – Ali volim!

DSCF4237

 

 

Koncerti

Khmer Noir

kh 1

kh 2

kh 3

DSCF4271

 

Dve Bajage

2 b 3

2 b 1

2 b 2

 

DJ

Cica Mica Šlagerica

DSCF4299

DSCF4302

 

Impro Session

imp 4

imp 1

imp 2

imp 3

 

 

4. DAN (ULIČNA GALERIJA/IMAGO) 25.9.2015. BEOGRAD

Tako nam je došao i petak, dan za Fijuk sajam koji se održavao u klubu Imago te izložbu Moolinexa i Aurélie William Levaux u Uličnoj galeriji. Nažalost, tog je popodneva počela padati kiša, no to nije umanjilo naš entuzijazam te smo se uputili pravac Čavketovog pasaža gdje smo mogli razgledati izložbu pod imenom „S obe noge na zemlji“.

Izložba

S obe noge na zemlji

Moolinex & Aurélie William Levaux

DSCF4352

DSCF4349

DSCF4348

DSCF4345

 

DSCF4341

 

U samom klubu Imago već su bili postavljeni stolovi sa stripovima i ostalom distribucijom među kojima su se mogla naći izdanja Fijuka/Novog Doba, Czentrifuge, Elektrike , Moolinexa & Aurélie William Levaux, WormgodRoméa & Julie, Jeffa Rossa, Pata MoriarityaDirty editions, Komiko, Baraba, Igora Hofbauera, Mubareć kolektiva, LOM-a, Besna Kobila, Color triangle recordings, Belgrade Raw, … i mnogih drugih.

Za živahnu atmosferu tokom sajma pobrinuo se DJ Jahvo.

Fijuk sajam

DSCF4335

DSCF4334

DSCF4359

DSCF4354

DSCF4362

DSCF4363

 

Koncertni dio večeri započeo je nastupom benda Moussaka, nakon kojeg je uslijedio nastup Feberdröm-a, zatim Mangulica FM, te na kraju Mega Denke, Super Banko i DJ Brando.

Nakon doze surfa, electro noise-a, tribalističkih balkanskih i istočnjačkih ritmova, te narodnjačkih hitova, rasplesana gomilica nastavila je u istom modeu do kasno u noć.

Koncerti

Moussaka

mou 1

mou 2

mou 3

 

Feberdröm

mar 1

mar 2

mar 7

mar 6

mar 4

mar 5

 

Mangulica FM

man 3

man 2

man 1

 

Mega Denke

md 5

md 3

man 4

md 6

md 1

md 4

md 2

 

5. DAN (NOVA ELEKTRIKA/APOLO) 26.9.2015. PANČEVO 

Subota je bila rezervirana za, već tradicionalni, posjet Pančevu gdje je bila održana izložba 40 godina Radija Študent u prostoru Nove Elektrike, tu smo mogli vidjeti fotografije, plakate te video uradak o njihovom dugogodišnjem radu. Nakon izložbe smo se uputili u dvoranu Apolo gdje se održavao koncert slovenskih bendova Olfamož (eksperimentalni one-man folk noise), Žoambo Žoet Workestrao (avangardni noise rock) i NeSeBat (rock’n’roll new wave). Nakon ugodne večeri, već vidno premoreni, dočekali smo autobus koji je ovaj mali maturalac vratio u Beograd/Zemun, na zasluženi odmor.

Izložba

40 godina radia Študent

DSCF4641

DSCF4648

DSCF4650

DSCF4646

 

Koncerti

Olfamož

olf

 

Žoambo Žoet Workestrao

 

 

 

 

 

 

 

zo-1-1 zo-1-2 zo-1-3 zo-1-4 zo-1-5 zo-1-6 zo-1-7 zo-1-8

 

Ne se bat

ne 1

ne 2

ne 4

ne 3

 

6. DAN (CZKD/CASA GARCIA) 27.9.2015. BEOGRAD

Za posljednji dan festivala, odabrana lokacija bila je Centar za kulturnu dekontaminaciju. Program je započeo projekcijom filma Nepoželjni koji je nastao iz procesa tromjesečnog rada nekoliko umjetnika s djecom i mladima iz Zavoda za obrazovanje djece i mladih i Prihvatilišta Beograd, a ideja je bila „pokazati sliku njihovog kaotičnog svijeta u kojem su nasilje, oružje, mama, igra, nježnost, samoća, samo različite boje staklića jednog istog kaleidoskopa“. Također smo imali priliku pogledati izložbu Subotičkog nesvrstanog stripaVukodlaci sa severa te izložbu Hybrid realm. Audio-video program se nastavio projekcijom projekta Bitef Smrti subotičkih autora Predraga Vitnera aka Dr Fuzz i Petra Mitrića, a mogli ste i uživo odštampati majicu, ili bilo koju drugu krpicu koju ste ponijeli, motivom s potpisom Miroslava Lazendića aka Dr. Gnoj ili Greed Graphics. Za kraj poslijepodnevnog programa u CZKD-u ostao je koncert, za svirku uvijek spremnih, Bitlsta, daleko najboljeg YU rock benda za kojeg još možda ne znate, ali to je već vaš problem.

Projekcija

Nepoželjni

DSCF4824

 

Izložba

Vukodlaci sa severa

Subotički nesvrstani strip

DSCF4868

DSCF4861

DSCF4830

 

Izložba

Hybrid realm

DSCF4841

 

Sito štampa

Greed Graphics

DSCF4865

DSCF4836

 

Video program

Bitef Smrti

DSCF4855

DSCF4860

 

Koncert

Bitlsti

DSCF4908

DSCF4899

DSCF4916

DSCF4892

 

Nastavak zatvaranja ovogodišnjeg Novog doba održao se u klubu Casa Garcia uz bendove Klaus Legal i Les Spritz koji su nam svojim divljim industrial electronic noise-om i no wave noise rockom iscijedili i posljednje atome snage, a naš skoro svako-večernji ton majstor Nikola Cakić, ove večeri u ulozi Mr Caki-ja, svojim DJ setom nas je dokrajčio………..’ko nam je stavio drogu u piće?!

Koncerti

Klaus Legal

DSCF5007

DSCF5010

DSCF5003

 

Les Spritz

DSCF5019

DSCF5028

DSCF5043

DSCF5046

DSCF5086

DSCF5089

 

Les Spritz/Klaus Legal

DSCF5065

 

DJ

Mr Caki

DSCF5091

 

I tako smo, malo pomalo, priveli i 6. Novo doba festival kraju, …neki su otišli, a neki ostali, neki su se oporavili, a neki možda i neće…Šesti put za redom…Šta nam rade!

 

Zahvaljujemo organizaciji Novo doba festivala te našim domaćinima koji su, kao i uvijek, bili izvrsni, a posebne pohvale idu matrijaršijskoj kuhinji uz čije smo delicije lakše preživljavali „težak i naporan“ festivalski tempo. Vidimo se dogodine!

 

Sanja

 

video by Joža

photos by Joža

 

Moussaka photos by Milena Janošević

 

https://www.facebook.com/NOVODOBAFESTIVAL/?fref=ts

Leave a Reply