Birds In Row, Lack Of Soul i Black Sails u Močvari!

biar 1

 

Lack of Soul, Black Sails i francuski bend Birds in Row, kao glavne zvijezde večeri, nastupili su u petak 20. studenog 2015. u Močvari.

Video zapis s koncerta.

 

Prvi su nastupili zagrebački  četveročlani bend Lack of Soul, a njihova glazba se može opisati primarno kao screamo hardcore, sa primjesama black metala i sludgea. 2014. su izbacili EP ‘Lack Of Soul’ na kojem se nalaze četiri starije pjesme, ali tek sada dostupne javnosti. U svom 20-minutnom nastupu bend je ostavio prilično dobar dojam. U početku nastupa vokal se nije najbolje čuo što se u nastavku večeri popravilo, dok je ostatak benda bio malo preglasan.  Primjetan je utjecaj bluesa na zvuk ovog sastava, uz ne toliko dominantan utjecaj black metala. Pjevač je odradio koncert među publikom, leđima okrenut od većine, no ne mislim da je to naškodilo njihovom nastupu jer je njegovo spuštanje među publiku osiguralo maksimalnu koncentraciju svakog posjetioca. Energičan pristup cijelog benda, a pogotovo pjevača, rezultirao je kraćim pauzama između svake pjesme kako bi pjevač prvenstveno došao do zraka. Pauze su popračene kraćim anegdotama iz povijesti benda. Možda je falio onaj moment stapanja publike i benda u smislu reakcije na prezentiranu glazbu, ali siguran sam da bi i do toga došlo da je bend odsvirao još koju pjesmu. Nadam se da ću ubuduće imati prilike poslušati malo duži set ovog sastava.

los 1 - Copy

los 2 - Copy

los 3 - Copy

los 4 - Copy

los 5 - Copy

 

Nakon kratke pauze svoj nastup započinje zagrebački hardcore sastav Black Sails, koji je ove godine izbacio album ‘What belongs to the gallows’. Bend od prve sekunde započinje furiozan nastup ostavljajući dojam savršene uvježbanosti što je i logično s obzirom da su nedavno završili europsku turneju. Manji problemi s pretihim vokalom ubrzo su ispravljeni i bend je potom pokazao za što je sposoban. Možda i najveći forte ovog benda leži u energičnosti kojom jednostavno melju sve pred sobom, i po tome ih možemo usporediti sa glazbeno donekle sličnim bendom Converge koji kao i oni eksperimentiraju sa metal žanrom, ali su ipak više bliski klasičnom hardcore punku. Predvodi ih karizmatični vokal  koji u svom nastupu ne štedi glasnice ostavljajući posljednji atom snage na stageu pri čemu je u žaru nastupa raskrvario lice. Basist i gitarist su svoj nastup odradili bez pogreške, a valja istaknuti bubnjara koji svojom sigurnošću i energičnošću doprinosi ukupnom dojmu. Iako ih prvi put slušam, Black Sails je ostavio prilično snažan dojam na mene te jedva čekam idući koncert. Nekome bi nedostatak interakcije pjevača s publikom mogao biti slabija strana ovog nastupa, ali smatram da je to dalo određenu mističnost nastupu, i usprkos tome, reakcija publike nije izostala, te su mnoge glave kimale gore-dolje. Završetkom njihovog nastupa sve je bilo spremno za headlinere Birds in Row.

bs 1

bs 2

bs 3

bs 7

bs 5

bs 4

bs 6

 

Nakon kraće pauze na stage se penju Birds in Row. Bend je izdao dva albuma, debut ‘You, Me and The Violence’ (2012.) i ‘Personal War’ iz ove godine,  a najranija izdanja su dva EP-a, ‘Rise of the Phoenix’ iz 2009. i ‘Cottbus’ iz 2010. godine. Dolaze iz francuskog gradića Laval, a 2011. su potpisali za Deathwish Inc., label koji potpisuje moderne hardcore bendove. Istražujući bend dojmila me se količina odrađenih nastupa u proteklih šest godina: 2012. godine su odradili tour  sa Convergeom, a ove godine odsvirali čak osam koncerata po Japanu. Njihov stil mogao bi se opisati kao moderniji hardcore screamo sa blues utjecajem. Pjevač/gitarist požalio se na tehničke probleme (probušena guma) pri dolasku iz Srbije. Ovaj uvježbani trio odsvirao je presjek starih i novih stvari, zvuče uistinu energično i inpirirano. Ono što mi se najviše svidjelo su izmjene brzine (sporo-brzo), kao i pjevačko višeglasje, točnije ono gitariste i basista čije nagle ekspolozije energije daju bendu toliko potrebni stage presence. Highlight večeri je pjesma Cages koju je, čini mi se, i publika tako doživjela, a nakon nje pjevač je ispričao anegdotu o teškoj životnoj odluci odlaska iz male sredine i ostavljanja prijatelja iza sebe, te je pozvao sve prisutne na druženje nakon koncerta. Kraj večeri bila je rezervirana za ‘You, Me and The Violence‘ prilikom koje dolazi do manjeg stage divea, nakon toga slijedi bis s jednom pjesmom i završava koncert.

biar 2

biar 5

biar 6

biar 4

biar 8

biar 7 - Copy

biar 3

 

Sva tri benda sam gledao po prvi put uživo, ali po onome što sam vidio sigurno ne i zadnji. Sve u svemu, mislim da su svi u publici, kao i bendovi mogli biti zadovoljni ukupnim dojmom ove večeri. Pristojan broj okupljenih, kao i reakcija publike na bendove dovoljan je razlog da isčekujemo ponovni susret s jednim od ovih bendova.

 

Ivan Bolonić

 

video & photos by Joža

 

https://www.facebook.com/lackofsoul666/?fref=ts

https://www.facebook.com/birdsinrow/?fref=ts

https://www.facebook.com/blacksailshc/?fref=ts

Leave a Reply