ŽEN singlom „Kraj početak“ najavljuje novi album!

????????

 

ŽEN objavio spot za singl Kraj početak

Dva tjedna nakon što su singlom Kraj početak najavili izlazak drugog albuma Jantar,  audio vizualni sastav ŽEN objavio je i prateći spot.

Režiju potpisuje Toni Mijač, student Novih medija na akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu koji iza sebe ima više desetaka objavljenih spotova i drugih filmskih radova, dok je protagonistica spota Lana Helena Hulenić, akademska glumica sa filmskim i kazališnim iskustvom od čega su najzapaženije njene uloge u predstavama Picasso i Prava stvar.

Spot prati dva karaktera koja proizlaze iz jednog tijela, te kroz odnos prostora i emocija zaokružuju priču između dvije osobe. Sanjivim tonovima video naglašava atmosferu pjesme, dok se korištenjem dvostruke ekspozicije, pri čemu jedno tijelo igra dvije uloge, metaforički opisuje kompleksnost odnosa i ocrtava ciklički proces u kojem je svaki kraj ujedno i početak.

Pjesma je, kao i ostatak albuma, snimana tijekom prosinca 2014. i početkom ove godine u studijima Soundbrick i ViBRa u Zagrebu, miks je napravio Neven Marinac, a mastering Valent Samardžija.

Novi album će biti objavljen krajem kolovoza za Unrecords, queer feminističku nezavisnu izdavačku kuću iz Austrije za koju je izdan i prvi album benda ŽEN.

 

 

+++

Četveročlani audio-vizualni sastav Žen oformljen je krajem 2009. u Zagrebu, a čine ga Eva Badanjak (gitara, vokali, sintevi), Sara Ercegović (bubnjevi, sintevi, vokali), Ivona Ivković (bas, sintevi, vokali) i Tanja Minarik (live vizualizacije).

 

Žen se poigrava rodnim stereotipima, preskače i spaja granice audio-vizualne umjetnosti, priziva  putovanje  obojano dvoglasnim, a ponekad i troglasnim porukama utopljenim u progresivnu simbiozu gitare, basa, bubnjeva i sintisajzera. Ako bismo pokušali žanrovski odrediti što to točno Žen svira, najbliža definicija bi bila da sviraju kompleksan indie-rock sa mnogobrojnim stilskim i žanrovskim karakteristikama od post-rocka, kraut-rocka, post-punka, shoegazea, math-rocka sve do dream popa i eksperimentalne elektronike.

Njihov debitantski album I onda je sve počelo izdan je u svibnju 2013. godine za queer feministički label Unrecords iz Beča (Austrija). Sa singlovima su sudjelovali na kompilacijama Bistro na rubu šume vol.2, Kompot berba 2013 i !OPASNA! Ženska Muzika, dok je na kompilaciji Balkan under the radar vol.2: The Black Wave izašao remix pjesme Iskrenost je posebna (Andrea Giordani remix).

 

Žen je odsvirao brojne koncerte i stekao vjernu publiku u široj regiji. Svirali su u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BIH, Makedoniji, Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji, Danskoj i Švedskoj.

 

+++

 

iznenađenje koje će vas prikovati uz zvučnik kraj kojega ćete odslušati kompletan njihov album i te divne gitarske aranžmane u kombinaciji sa savršeno uklopljenim vokalima (…)Njihovi aranžmani bliži su Sigur Rosu sa Islanda nego regionalnoj rock sceni.“

„One imaju groove, imaju stav i imaju svoj vlastiti izraz i na tome im se treba pokloniti.“ 

(Dubravko Jagatić, tportal.hr)

 

„one rade najmoderniji progressive indie-rock natopljen svime i svačime od shoegaza do psihodelije, noisea i math-rocka“

(Vladimir Horvat, terapija.net)

 

Nastup (…) odličnih cura iz banda Žen koje su ostavile sjajan dojam svojim post-punk/post-rock zvukom i suvislim materijalom, pokazao je ono od masovnih medija i autističnih radija „skriveno“ lice neke druge i bolje hrvatske scene.“

(Zlatko Gall, Slobodna Dalmacija)

 

„odlazak na bandcamp i preslušavanje “I onda je sve počelo“ je bio neminovan. A kad sam jednom otišao tamo, povratka više nije bilo… (…) ovaj album uglavnom krasi beskompromisnost kojom Žen piči po svojem viđenju post-rocka.„

(Emir Fulurija, potlista.com)

 

 „Post rock s eksperimentalnim momentima odveo je publiku u neku drugu dimenziju i zaokupio sva osjetila.“

(Soundguardian.com)

 

+++

 

Linkovi:

www.xzen.xyz

facebook.com/xzenxzen

xzen.bandcamp.com

unrecords.me/zen/

https://www.youtube.com/user/zivzarzur

 

+++

 

Kontakt:

zivzarzur@gmail.com

00 385 99 243 90 53

Leave a Reply