Novo izdanje na Moonlee Records – Iamdisease “Praznina”

hmrl036-iamdisease-praznina-800

 

Nezavisna izdavačka kuća je 16.12.2014. izdala novi album slovenačkih hardkoraša IAMDISEASE “Praznina”, koji je izašao u CD formatu te kao free download.

 

https://moonleerecords.bandcamp.com/album/praznina

 

Razlog zbog kojeg Iamdisease ne slavi dvadesetu obljetnicu postojanja ne leži u tome što se radi o mladom, neotkrivenom bendu s neke scene koja je tek u nastanku. Iamdisease je bend koji je doživio, iživio i preživio posljednjih 20 godina na lokalnoj alternativnoj sceni. Ovaj bend, ukorijenjen u hardcore scenu slovenskih gradova Nove Gorice i Ajdovščine iz sredine 90-ih, održava istinsku vjeru u moć glazbe kao medija koji opušta tijelo i potiče misaone procese. Danas, kada je i glazba postala samo šarena kulisa u proizvodnji i održavanju kapitalističkog sustava, Iamdisease su jedni od rijetkih bendova koji i dalje čvrsto vjeruju da glazba mora razbijati linearnost prevladavajućeg društvenog poretka.

 
Iamdisease je četverac kojeg sačinjavaju pjevač Marko Rusjan, gitarist Ivo Lozej, basist Jan T. Černic i bubnjar Tomaž Ušaj, svi već i više nego poznati zahvaljujući svojim dosadašnjim aktivnostima na lokalnoj sceni i članstvu u bendovima kao što su Man In The Shadow, Low Punch, The Hoax Problem, Elodea, Kennyball Smith i A Murder Theory. Vukući osobne utjecaje iz takvog mnoštva raznolikih bendova, Iamdisease su stvorili vlastitu mješavinu mračnog i žestokog hardcorea s učestalim izletima u metal, crust i sludge vode, začinjenu tekstovima koji tematiziraju tamniju stranu ljudske prirode i sve negativne pojave informacijskog društva današnjice. Do sada je bend izdao demo (2010.) i istoimeni debi album (2012.), oba na lokalnoj DIY etiketi Storm Inside Records koju vodi gitarist Ivo Lozej.

 
S novim izdanjem naslovljenim “Praznina”, Iamdisease su nastavili ploviti pravcem kojeg su postavili na svojem albumu prvijencu. Nastavljanjem tradicije metaliziranog hardcorea ranih 90-ih i njegovim kombiniranjem s proto-sludgeom Black Flaga uz hibridnu primjenu raznih ekstremnih podžanrova metala, ponajviše blacka i deatha, dobili smo 25 minuta raspoređenih u 7 pjesama prepunih precizno odsviranih ritmova i bas linija, bučnih, mračnih gitarskih rifova s disonantnim melodijskim prijelazima i grubog, ljutitog vokalnog izričaja koji slušatelju prenosi poruke direktno u korteks. Poetika albuma dobrim dijelom se oslanja na filozofijske motive, prvenstveno iz Nietscheovog opusa (praznina, besmisao, ponavljanje, vječno vraćanje istoga), kao i na slične, introspektivne teme proširene društvenom notom. Ipak, očajavanje nije lirski ton koji prevladava, nego nada u promjene nabolje. Pošto se bend koristi svojim materinjim jezikom, knjižica uz izdanje donosi objašnjenja na engleskom, pa je razumijevanje tekstova uvelike olakšano. Sve u svemu, ovaj album je zanimljiva mješavina zvukova koje danas sve rjeđe možemo čuti od regionalnih bendova, i predstavlja dobrodošao novitet na rastućoj hardcore sceni.

 
“Prazninu” je snimio i miksao Aljoša Todorović (Real Life Version) tijekom listopada i studenog 2014. u Tonguechainsaw studiju u Ajdovščini. Mastering albuma potpisuje Carl Saff, a za crtež i dizajn omota bio je zadužen gitarist Ivo Lozej. Album izlazi na Moonlee Recordsu 16. decembra 2014. na CD-u, i kao besplatan download preko Bandcampa.

 
Zahvaljujući šarolikom glazbenom zaleđu koje su članovi stekli tijekom vremena, Iamdisease su uspjeli napraviti još jedan album progresivnog i transžanrovskog zvuka koji će zasigurno ostaviti traga na svima koji teže nekonvencionalnom glazbenog izričaju. Nalazeći se na braniku modernih trendova u hardcoreu, Iamdisease nudi izvrsno iskustvo slušanja svakom ljubitelju teške glazbe bez obzira na žanrovske preferencije – “Prazninu” ima ono nešto za svakoga, smiješano na vrlo ukusan, intelektualan i izražajan način.

 
Popis pjesama:
1. Praznina
2. Žival, ne človek
3. Večno vračanje istega
4. Kako bi bilo, če bi Slovenija imela kolonije
5. Skupaj
6. Prag tolerance
7. Druga narava
iamdisease.bandcamp.co 

 

distributed by:
Moonlee – Slovenija, Croatia
Stickfigure – USA
The Orchard – digital
Krizevniska 5, 1000 Ljubljana, Slovenia
moonlee@moonleerecords.com
www.moonleerecords.com

Leave a Reply