Booksa vs. Sonic Bullets Festival u Tvornici kulture!

1

 

Zagrebačka kulturna scena obilježila je prošli petak čak dva okrugla rođendana: 10. obljetnicu rada Bookse i 20. godišnjicu The Bambi Molestersa. Izvjestiteljski tim Subsite-a pio je na oba iventa. Evo kako je bilo.

4

 

Booksa, najstarija i uz Štočitaš najaktivnija zagrebačka nezavisna alternativna knjižara proslavila je prvih 10 godina rada velikim tulumom na otvorenom u parku ispred same knjižare. Rođendanske bakanalije u sjeni mrkog brka fra Grge Martića, čiji je monolitni spomenik mnoštvu okupljenih poslužio kao priručni šank, imale su za cilj uz zabavu i druženje prikupiti financijska sredstva za obnovu i modernizaciju Bookse, pa se tako osim piva za ”minimalnu donaciju” od 8 kuna – tko je htio mogao je dati i više – moglo uživati i u finom kuhanom vinu, ali i kupiti neki od suvenira s logom Bookse: bedž, naljepnicu ili platnenu torbu. Kako sam gorljivi fan jeftine pive, dok za bedževe, naljepnice ili platnene torbe ne marim (njih su, pak, okupljeni hipsteri dosta brzo razgrabili), pripomogao sam Booksinoj obnovi kupnjom nekoliko runda piva za sebe i ostatak Subsiteovog izvjestiteljskog tima (Nikolinu), plativši ih, ne sramim se to reći, čak s par kuna više od minimalne tražene cijene. Eto, veliko je srce nas Subsiteovaca!

6

 

Napojeni buksaškom pivom, uz obavezno gutljanje vlastitog vina dofuranog u plastičnoj boci od mlijeka, uživali smo u atmosferi večernjeg druženja uz mlade umjetnike, dizajnere, intelektualce i ostali kulturom prožeti soj kakav se inače vrzma po Booksi, no vrijeme nam je skoro bilo poći na našu sljedeću destinaciju – Tvornicu, gdje je sisačka grupa The Bambi Molesters te večeri slavila 20 godina svoje karijere na velikom rođendanskom koncertu nazvanom Sonic Bullets festival.

5

 

O Bambijima se već zna više-manje sve: vole ih i stari i mladi, i pankeri i šminkeri, i Peter Buck i Chris Eckman, o njima su pisali svi od Ferala i Nomada do Rolling Stonea i Uncuta, svoju karijeru uspješno i predano grade od 1994. do danas, od skromnih početaka u Sisku do turneja s R.E.M.-om i pojavljivanja u američkoj hit seriji Breaking Bad. Bambi Molesters su slika i prilika uspješnog spoja kvalitetnog kreativnog impulsa s marljivim radom na prezentaciji produkta te kreativnosti, u ovom slučaju muzike. Njihova je glazba, u početku klasični surf, danas već više ambijentalni (post) rock prožet surf uletima, uvijek bila predstavljana publici na najvišem kvalitativnom nivou, kako na koncertima uživo tako i na odlično dizajniranim nosačima zvuka, posebno vinilnim koji oduševljavaju nas nostalgičare i romantičare među glazboljupcima. Kad su na pozornici, članovi Bambija i dalje sjaje iskrenom djetinjom oduševljenošću glazbom koju stvaraju, dok u isto vrijeme svojom tjelesnošću i načinom sviranja svojih instrumenata, s kojima se doslovce stapaju kao u činu vođenja ljubavi, šalju seksualne impulse ravno nazad u srce primordijalne kaljuže iz koje je ispuzao rock’n’roll. I nakon dvadeset godina oni su i umom i tijelom predani crkvi rocka, u što smo još jednom uvjerili i na ovom slavljeničkom gigu.

2

 

Da vole rock u svim svojim oblicima Bambiji su dokazali i izborom gostiju, pa smo tako te večeri uživali u raspojasanom rockabilly-ju B & the Bopsa (novu priliku za vidjeti ih uživo imati ćemo već 13.12. u Vintage baru na Ameripolitan festivalu), hrvatskoj verziji americane riječkog benda My Buddy Moose, sanjivom glasu i akustičnoj gitari Chrisa Eckmana, te garažnoj furiji iz Finske, The Flaming Sideburns s manijakalnim argentincem Jorgeom Eduardom Martinezom, potpuno prikladno zvanim “Speedo” na vokalu. Svi su oni odradili odličan posao kako zabavljanja publike, tako i odavanja priznanja jednom od najkvalitetnijih bendova hrvatske rock povijesti. Ako je suditi po floskulama iz američkih tinejdžerskih komedija gdje se popularnost slavljenika mjeri brojem uzvanika pristiglih na njegovu ili njezinu rođendansku zabavu, onda je bjelodano da su Bambi Molestersi još uvijek vrlo popularan bend jer je velika dvorana Tvornice bila potpuno ispunjena oduševljenim uzvanicima. Neka im i za 20 godina bude ovoliko ljudi na rođendanu!

 

Nanad Lukač

 

photos by Nikolina Pernar

 

https://www.facebook.com/pages/The-Bambi-Molesters/10150106968535328

http://www.chriseckman.net/

https://www.facebook.com/pages/B-and-the-Bops/130075930375185

https://www.facebook.com/MyBuddyMoose

https://www.facebook.com/flamingsideburns

https://www.facebook.com/pages/Booksa/163143567055433

Leave a Reply