5. Škver-Art Festival!

dunja

 

Peti po redu Škver-Art Festival ove se godine održao u periodu od 4. do 14. lipnja u Malom Lošinju.

Dokumentarna reportaža s festivala.

 

Kao što sami za sebe kažu, Škver! je međunarodni umjetnički projekt iz eksperimentalne i rubne umjetnosti koji se zbiva unutar brodogradilišta i na drugim lokacijama na otoku Lošinju. Glavna organizatorica festivala, Dunja Janković, svake si godine zadaje još više posla, pa je tako ove godine pozvala čak 34 umjetnika iz raznih krajeva svijeta (Francuske, Slovenije, Srbije, Austrije, Švedske, SAD……i naravno Hrvatske), no uz pomoć Domagoja Buljana, Vane Gović i sveprisutnih volontera, uspijeva u potpunosti ostvariti svoju ideju. Povezivanje i kolaboracija umjetnika iz raznih područja umjetničkog stvaralaštva sa škverskim radnicima i lokalnim stanovništvom i ove je godine bila uspješna.

ema i bor

anna i emelie

kniga 1

radionica

 

Tijekom festivala održavale su se razne besplatne radionice, tako da smo mogli prisustvovati radionici animacije od strane Alexandrea Stewarta i Lilli Carré, fotografskoj radionici od strane Luke Kneževića-Strike, radionici vježbanja kritičkog pogleda i kreativnog pisanja o umjetničkim praksama Škvera od strane Petje Grafenauer, radionici fanzina od strane Barbare Živković, Brune Tolića i Vladimira Lenharta, te mukotrpnoj izradi knjige o Škveru u sitotisak tehnici od strane Mathieua Desjardinsa i Johanne Marcadé u kojoj su korišteni crteži, kolaži i fotografije umjetnika koji su sudjelovali na festivalu u proteklih 5 godina (Bernharda Xilko, Igor Hofbauer, Anna Ehrlemark, Delphine Chauvet, Sretan Bor, Ema Ema Ema, Mathieu Desjardins, Goran Škofić, Igor Bezinović, Luka Knežević Strika, Marko Krojač, Vladimir Lenhart i Johanna Marcadé).

kni radionica

hof

radionica 3

radionica 2

 

U subotu, 7. lipnja, u luci Sv.Martin održala se ribarska fešta, gdje smo mogli uživati uz friško pećene plodove mora, vino i zvukove harmonike do sitnih noćnih sati. Kad je pao prvi mrak započeo je umjetnički dio večeri uz video projekcije na brodovima, moru i lukobranima koje su nam priredili Boštjan Čadež (FŠK) i Lina Rica i Željko Bašković, te uz instalaciju punog mjeseca na hridu blizu svetomartinske luke od strane Davora Sanvincentija, pri čijoj su izradi pripomogli i radnici škvera. Večer se nastavila u plesnom raspoloženju uz mile zvuke moje malenkosti DJ Jahvo-a.

sv martin

sv.mart 1

sv martin 2

sv.martin 3

 

U nedjelju, 8. lipnja, imali smo priliku vidjeti projekcije eksperimentalnih videa labela Undervolt & Co. iz Amerike. Floating Cinema večer zamišljena je, kao što i sama riječ govori, kao plutajuće kino, no zbog jakog vjetra na kraju ipak nije bilo moguće isploviti što nije zasmetalo ugodnoj atmosferi gledanja kratkih filmova na brodu privezanom uz mol. Moram pohvaliti zanimljiv izbor trailera koji su se emitirali nakon završetka projekcija Undervolt & Co.-a, među kojima su bili traileri iz filmova Jaws i Piranha, savršeni izbor za gledanje ljeti dok sjediš na brodu uz more.

float cinema 1

floating cinema 2

 

U utorak, 10. lipnja, održao se turnir u boćanju, a timovi su bili sastavljeni od profesionalnih igrača, škverana i umjetnika. Tim u kojem je bio umjetnik Sretan Bor osvojio je 3. mjesto, na 2. mjestu bio je tim Johanne Marcadé, dok je 1. mjesto zauzeo tim Davora Sanvincentija, koji je ujedno proglašen i igračem turnira. Nakon turnira bili smo počašćeni roštiljem od strane lošinjskog boćarskog kluba.

bocanje 1

bocanje 2

bocanje 3

 

U srijedu, 11. lipnja, u prijepodnevnim satima mogli smo prisustvovati besplatnoj radionici animacije od strane Alexandra Stewarta i Lilli Carré. Navečer je u lokalnoj ribarnici organiziran sajam umjetničkih knjiga i postera, nakon kojeg su bile projekcije animacija s festivala Eyeworks iz Chicaga te projekcije radova nastalih na radionici animacija tog dana.

ribarnica 1 ribarnica 0

ribarnica 1

ribarnica 2

 

U petak, 13. lipnja, na ljetnoj pozornici lošinjske gradske knjižnice i čitaonice, prisustvovali smo predstavljanju umjetničkih festivala, projekata i kolektiva, pa nam je tako Marijan Crtalić prezentirao Festival Željezara (Sisak), Marko Golub festival Dan D (Zagreb), Johanna Marcadé Novo doba Festival i Fijuk mrežu (Beograd/Pančevo) te Luka Knežević Strika Belgrade Raw kolektiv (Beograd).

predstavljanje

 

Za posljednji dan festivala, u subotu 14. lipnja, preostalo je otvaranje vrata škverskog brodogradilišta te predstavljanje radova sudionika ovogodišnjeg Škvera. Na parkiralištu ispred ulaza, škverski radnici su nam upriličili, sad već tradicionalni, roštilj (na kojem smo itekako omastili brk) i ponudili vino. Pri ulasku u brodogradilište, uz radove koji su nastali u posljednje četiri godine, mogli smo vidjeti novonastale murale od strane Mirona Milića, Eme Eme Eme i Sretnog Bora te Alexandra Stewarta i Lilli Carré, videoinstalacije od strane Davora Sanvincentija i Gorana Škofića, video projekcije Boštjana Čadeža (FŠK-a) i Line Rice te Željka Baškovića (koji je pripomogao i Delphine Chauvet ne bi li se i njezine ručno izrađene maske projecirale na stijene), instalacije Marka Salapure, Emelie Pamele Röndahl i Anne Ehrlemark, projekciju kratkog filma Igora Bezinovića te izložbu fotografija nastalih na radionici Luke Kneževića Strike.

ot vrata 1

miron

ot vrata 2

ot vrata 9

ot vrata 6

ot vrata 8

ot vrata 4

ot vrata 12

ot vrata 7

ot vrata 11

ot vrata 10

 

Muzičko/koncertni dio večeri započeo je s Nikom Mihaljevićem i njegovim projektom Soft Temple II, a nastavio se nastupom Vane Gaćine i Vladimira Lenharta, te je na nagovor svih prisutnih Vladimir Lenhart održao i kratki nastup njegovog oneman benda – Lenhart Tapes. Glazbom nas je nastavio uveseljavati Željko Bašković, a ubrzo nakon toga sam kormilo preuzeo ja i zabava se nastavila do ranojutarnjih sati.

ot vrat 5

ot vrata 5

 

I tako nam je završio još jedan Škver-Art Festival. Hvala organizatorici i svim sudionicima.

Dunja Janković hoćemo još, vidimo se i sljedeće godine na šestom izdanju festivala!!!

 

 

Joža

 

photo by Luka Knežević Strika  http://www.belgraderaw.com/

video by Josip Bolonić Joža

http://www.skver-art.com/

ot vrata 3

Leave a Reply