Duh četrdeset i pete – RASPRAVA: ‘Oživljavanje duha socijalne pravde’

Duh zajedništva i novih početaka jer svjetski rat je završio!

RASPRAVA: ‘Oživljavanje duha socijalne pravde’

 

U srijedu, 21.05. nakon projekcije filma ‘Duh četrdeset i pete’ u Dokukinu, Jurišićeva 6, poslušajte raspravu  ‘Oživljavanje duha socijalne pravde’ na kojoj će sudjelovati uvaženi gosti Juraj Hrženjak, inicijator ideje osnivanja Antifašističke lige, Tvrtko Jakovina, povjesničar i profesor na Filozofskom fakultetu i Mislav Žitko, suosnivač Centra za radničke studije i predavač na Filozofskom fakultetu/ Što se događalo sa socijalnim pravima do danas i možemo li učiti iz ovih sjećanja?/ Velikodušnost, uzajamna podrška i suradnja krilatice su tog vremena. Prisjetimo se odlučnosti onih koji su krenuli stvoriti bolji svijet. Ken Loach //

10350535_754372461263948_4188617224466795227_n

 

Nakon projekcije filma ‘Duh četrdeset i pete’ u srijedu 21.05., u 18.30h, nemojte propustiti razgovor s Jurajem Hrženjakom, istaknutim pravnim stručnjakom i inicijatorom ideje osnivanja Antifašističke lige te Tvrtkom Jakovinom, povjesničarem i profesorom na Filozofskom fakultetu te Mislavom Žitko, suosnivačem Centra za radničke studije i predavačem na Filozofskom fakultetu o duhu poslijeratne ’45., entuzijazmu nakon katastrofe, idejama o zajedništvu i stvaranju novog društva. Ken Loach je filmom ‘Duh četrdeset i pete’ poslao poruku da danas imamo mnogo za naučiti iz iskustava ’45. te uputio nadu da možda nije nužna katastrofa da bismo razmišljali u ovim idejama.  Što se događalo sa socijalnim pravima i možemo li izvući korisne smjernice za društvo danas?

 

Svjetski rat je završio, 1945. bila je presudna godina u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Dokumentarac ‘Duh četrdeset i pete’ prenosi radost i vjeru u budućnost koja je nastupila nakon završetka rata. Stvorena je socijalna država, zdravstvo i stanovi subvencionirani su od države, a jedinstvo koje je vodilo kroz rat sjedinjeno s iskustvom tegobnog međuratnog vremena dovelo je do ideje o boljoj budućnosti. Stvorio se duh vremena gdje je svatko svakome pružao ruku. Redatelj Ken Loach koristio je izvorne ekskluzivne filmske zapise i zvučne snimke nadopunjene svježim intervjuima svjedoka toga vremena, kako bi stvorio širok politički i socijalni narativ.

 

Nakon obrane od fašizma, ljudi su zahtjevali jednakije društvo u kojemu elite ne kontroliraju sve resurse i gdje radničke klase imaju pristup zdravstvenoj skrbi, stambenom zbrinjavanju i socijalnoj skrbi

 

‘Duh četrdeset i pete’ nastoji rasvijetliti i proslaviti doba iznimnog zajedništva, utjecaj koji se godinama osjećao, a i danas bi se ponovo mogao osjetiti.

 

Termini prikazivanja u Dokukinu u Griču:

petak 16.05. u 21:00h/ srijeda 21.05. u 21:00h/ četvrtak 22.05. u 19:00h/ petak 23.05. u 19:00h

 

Obavezno pogledati! The Times

 

Osnova za sjećanja koja su vrijedna uživanja, a od kojih se treba učiti. Camden Review

 

Redovan program Dokukina mozete i dalje osim srijedom, pratiti četvrtkom i petkom u 19.00h i 21.00h s cijenom ulaznice od 22 kune.
Vidimo se u Dokukinu.

 

Više o Dokukino programu saznajte našoj na stranici www.dokukino.net.

Leave a Reply