Vinkovci rockaju u Purgeraju!

1.VEČER

Na književnoj večeri uz moderatora Srđana Sandića predstavljena je jedina biblioteka specijalizirana za mlade „Grafiti“, njen urednik Vladimir Bakarić, poznati dječji književnik i Marija Renić, mlada vinkovačka književnica i novinarka koja je u sklopu Biblioteke Grafiti izdala svoju prvu knjigu Poljubac na raskrižju. Hrvatski literarni Monty Phyton, Pajo Pakšu, uz kratki preformans svog književnog lika i djela, publici je predstavio svoja strip izdanja i književna izdanja poput popularne knjige Welcome to the shit pack, Crveni tata bijeli zec i zbirku svoji blog uradaka- Blog priče. Gordan Nuhanović prisjetio se odrastanja u Vinkovcima, te zaključio kako je vinkovačka alternativna kultura zaista posebna priča koja opisuje slavonski grad kao kolijevku rock ´n´ rolla, te zaista posebnu i jaku književnu i stripovsku scenu.

Član ansambla vinkovačkog gradskog kazališta Joza Ivakić, glumac Vladimir Andrić pročitao je pjesme iz zbirke poezije Satana Panonskog koja je oduševila publiku.

 Video zapis s prvog dana koncerta. 

 

Koncertni dio večeri uz gromoglasan pljesak je otvorio mladi vinkovački bend Štajgajs, koji je zaista pokazao da su Vinkovci rasadnik rocka u Hrvatskoj. Nakon njih nastupio je Harp Explosion ili Igor Djeke koji koristi usnu harmoniku i vokal, te digitalne efekte, loopove i ritmove zapakirane u garage – blues repertoar.

stajgajs

Harp Explosion - photo by Joža

Vinkovački punk spektakl Pogreb X nakon duge stanke ponovo je oduševio zagrebačku i vinkovačku publiku sa starim, dobrim hitovima poput Lepi Mario, Oči u Magli i Advokat.

Pogreb X - photo by Joža

Septica je kostimiranim koncertom pokazala kako Vinkovci rockaju i pritome održala jedan od boljih koncerata u karijeri.
Line up prve večeri zatvorili su mladi vinkovčani Fectum koji su opravdali reputaciju Vinkovaca kao inkubatora rock ´n´rolla.

Septica - photo by Joža

Uz sve to mecena hrvatskog rocka Zdenko Franjić prije koncerta pripremio je publiku za rock i puštao najbolju selekciju sa svog labela Slušaj najglasnije!

https://www.facebook.com/pages/%C5%A0tajgajs/609171425779418
https://www.facebook.com/pages/Harp-Explosion-Thee-One-Man-Band/242587182419227
https://www.facebook.com/pages/Pogreb-X/36460819871
https://www.facebook.com/septica.septica.7?fref=ts https://www.facebook.com/fectumteblje

 

 2.VEČER

Drugi dan Vinkovci Rockaju započeo je predstavljanjem vinkovačkih strip umjetnika, te je pokazao kako je najstariji grad u Europi,  osim rock glazbe, rasadnik strip umjetnosti u Hrvatskoj!

Moderator Gordan Nuhanović predstavio je mladog umjetnika Mirona Milića, koji je svojim radom uspio zapesti za oko javnosti ali i struke koji ga već sada svrstavaju među velikane.

Priliku za predstavljanje svojih radova zagrebačkoj publici imali su i doajeni hrvatske strip umjetnosti!
Dubravko Mataković je ujedno i autor logo tipa Vinkovci Rockaju, a prethodnu večer nastupao je sa svojim bendom Septica. Nenad Barinić predstavio se publici kao najbolji crtač fotorobota u Hrvatskoj i umjetnik koji je u strip uveo airbrush tehniku. Krešimir Zimonić, autor popularne Zlatke, publici je predstavio Salon Stripa– bijenalnu manifestaciju strip umjetnosti koja se događa baš u Vinkovcima.

Video zapis s drugog dana koncerta.

 

Koncertni dio večeri otvorili su mlade vinkovačke snage bend Nenad, a nakon njih nastupili su vinkovačke legende The Karambol. Pjevač The Karambola, Vladimir Bakarić rekao je da je fenomenalno nastupati pred vinkovačkom i zagrebačkom publikom u Zagrebu, te da s udružene zagrebačko – vinkovačke snage najbolja kombinacija.

Nenad - photo by Bruno

The Karambol - photo by Bruno

Electric Žare je upravo kako mu i ime govori naelektrizirao publiku i ostavio je bez daha. Nakon električnog nastupa, spremio se teren za vinkovačku stihiju i mlade dame rocka – Punčke! Pjevačica Punčki, Lucija Ivšić sa pozornice je oduševljeno rekla da je super znati da si na domaćem terenu, a u drugom gradu i da je odlična ideja predstaviti umjetničku i glazbenu scenu za koju se ne čuje dovoljno često.

zare-f-1 puncke-f-1

Nakon Punčki, uslijedili su fenomenalni mladi dečki Green Shade koji su svojom rock psihodelijom zaključili dvodnevni hommage vinkovačkoj alternativno – kulturnoj sceni.

https://www.facebook.com/pages/the-Karambol/305445683317
https://www.facebook.com/pages/Electric-%C5%BDare/107869082632591
https://www.facebook.com/puncke
https://www.facebook.com/pages/Green-Shade/615642485187953

Tekst:Lucija Živković

Video i fotke: http://www.subsite.hr/

www.facebook.com/vinkovcirockaju

 

Leave a Reply