Novo Doba Festival – Ljubav ne prestaje!

nas copy

 

Povodom šestodnevnog festivala, koji se održava na relaciji Beograd-Pančevo, društvo sastavljeno od Line, Boštjana, Domagoja, Sanje i mene zaputilo se Domagojevim autom u Srbiju da vidi šta ima novoga na Novom dobu.

Novo doba je festival nezavisnog stripa, grafike, zvuka, muzike i videa i ovo mu je 4. godina postojanja.

Dokumentarna reportaža sa Novog Doba.

 

Prvi dan festivala započeo je u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) uz predstavu POD teatra „Misterija: Ljubav“ koju izvode djeca iz prihvatilišta, a koju nažalost nismo vidjeli zbog gubljenja po Beogradu. Taman smo stigli na vrijeme da se izgrlimo i izljubimo s prijateljima i popričamo po koju prije no što se otvorila izložba Dunje Janković. Dunja je izvela mali performance nakon kojeg su prisutni mogli razgledati njezine radove koje je napravila u proteklih par godina na relaciji Mali Lošinj-Portland.  Nakon izložbe nastavilo se lagano druženje u obližnjem parku, nakon kojeg smo se uputili našem domaćinu starom drugaru Bata Danetu u Zemun.

www.tripica.org

www.podteatar.blogspot.com

 

 

Drugi dan festivala započinje u poslijepodnevnim satima u Kulturnom centru Rex dječjom radionicom KidsPatch, te projekcijom kratkih animiranih filmova sa Slovenskog festivala animiranog filma Animateka. U isto se vrijeme u Drugstoreu  odvija radionica video manipulacije koju vode Izvanredni Bob, Boštjan i Lina Rica (FŠK). Nakon projekcija u Rex-u otvara se izložba ilustracija i stripova Aleksandra Opačića – Profesora (Kosmoplovca), poslije koje se veselo društvance seli u prostorije Drugstorea na popratnu zabavu u organizaciji festivala. U Drugstoreu možemo vidjeti vizualizacije nastale na popodnevnoj radionici i nastupe bendova Omladinac 11, Kopy Kat, Za pokolj duše i Mršavi pas.

Muzički dio večeri započinje bendom Omladinac 11 koji zagrijava atmosferu i rasplesuje publiku synth pop funk/punk muzikom sa simpatičnom Mimi na vokalu čiji tekstovi ostaju u glavi još danima nakon svirke. Nakon njih nastupa Kopy Kat, koja nas zasipa zajebantskim ženskim macho hip-hop lirikama te nas oduševljava svojim trash outfitom. Na red dolaze i Za pokolj duše, bend koji sebe smatraju nekro-pank bendom s vrištečim ženskim vokalom, te divljom punk mjuzom s naglašenim synthom razgaljuje publiku pa za vrijeme njihovog nastupa dolazi do vrenja u klubu. Za kraj ostaje Mršavi pas, one-man bend, koji nas je uz gitarske r’n’r solaže odpratio u kišnu noć.

www.animateka.si
www.kids-patch.com

www.kosmoplovci.net

https://www.facebook.com/pages/O-M-L-a-D-I-N-a-C-11/143861209107880

https://www.facebook.com/kopykatwannabes

www.reverbnation.com/mrsavipas

Photo by Johanna Marcade

kopy

 

Photo by Johanna Marcade

 

Treći dan festivala održava se u Kulturnom centru Grad. U popodnevnim satima portugalci imaju radionicu maski koje se mogu kasnije vidjeti na otvaranju izložbe umjetničko-grafičkog laboratorija  Oficina Arara/Buraco iz Portugala. Prvi te večeri nastupaju MSHR, par iz Portlanda, Brenna Murphy i Birch Cooper, koji izvodi interaktivni zvučno/svijetlosni  performance koji nas ostavlja bez daha. U prostoriji na katu može se razgledati izložba plakata izdavačke kuće La Chienne Jean-Jacques Tachdjiana, crtača i dizajnera te jednog od pionira alternativnog stripa. Sljedi  performance člana Oficine Arare, Nuna Pinte, na kojem mu se pridružuju Dunja Janković i ostali portugalci, ali zbog potrebe da se nešto čalabrcne Sanja i ja krećemo u potragu po kvartu ne bi li našli nešto s nogu i propuštamo taj performance zbog loše kolodvorske pljeskavice. Na povratku nas dočekuje šaljivi nastup Dotepenca koji se sastoji od njegovog pokušaja da unajmi stan zivkajući oglase dok svira na stageu i umiksava svoj i glasove ljudi koje je nazvao preko mobitela. Za kraj nam ostaju Dve Bajage minus 1 plus 2 koji nas zabavljaju svojim improvizacijama kombinirajući hard core elektroniku s programiranim bubnjevima i šaljivim pjevanjem/urlanjem. Za kraj nam ostaje DJ Nitkov čiji se set nažalost prekida zbog kasne ure, te nakon podužeg čekanja prvog jutarnjeg busa upućujemo se natrag u Zemun.

www.oficina-arara.org

www.mshr.info

nographie.org
paramour-pictures.com

www.myspace.com/dvebajage

www.nauk.rs

Photo by Johanna Marcade

Photo by Johanna Marcade

 

Četvrti dan festivala i zadnji u Beogradu odvijao se u Inex Filmu. Čim smo ušli u dvorište mogli smo vidjeti članove Kartaga kolektiva kako rade na stroju za mučenje, prigodnog naziva „Voli da boli“. U jednoj od hala su se prodavali stripovi, plakati, naljepnice, knjige, a moglo se i besplatno odštampat nekoliko Lazendićevih crteža sitoštampom. Bila je tu i radionica linoreza od strane Garage L-a, studija koji vodi nezavisnu knjižaru u Francuskoj. Za početak večeri Happy Trash iz Novog Sada nam je priuštio retro 60’s, 70’s slušaonu, te vizualizacije koje su sami radili, uz naravno njihovu izložbu koja je bila u jednoj od prostorija Inex Filma. Nastavak je sljedio uz otvorenje izložbe „Kumovi“ Danijela Savovića – Bata Daneta i Gorana Stojčetovića, gdje se kao iznenađenje za kumove na izložbi pojavio i ciganski orkestar, te rasplesao veselu družinu. Nakon izložbe selimo se u prostoriju gdje su nastupali Happy Trash ne bi li vidjeli koncert Klopke za pionira, a njihov nastup jednostavno raspamećuje publiku koja divlja cijeli nastup, a ludilo se nastavlja uz projekt bend Dedice koji svira obrade, kako sami kažu „od Silvane do Nirvane“, al na noiserski način jer za drugo ni ne znaju. Večer se nastavlja uz Draga Machine, one-man bend koji svira midi hitove, te nas višednevno festivalsko ozračje zabija za krevet, a pošto nam je kuća daleko, odlazimo spavat u galeriju za vrijeme trajanja izložbe, šta nam u ovom slučaju ni najmanje ne smeta……živjeli kumovi!

www.karkatag.com

www.klopkazapionira.net

Photo by Johanna Marcade

Photo by Johanna Marcade

Photo by Joža

 

Peti se dan festivala selimo u Pančevo gdje dolazimo tek navečer, tako da propuštamo Wostokovu radionicu i tribinu Jean-Jacques Tachdjiana i Davida Laskya koji ima i izložbu te večeri u holu gradske uprave. Dolazimo u Elektriku na izložbu „Ljubav ne prestaje“ na kojoj prigodno svira grupa Vis Limunada čiji se zvuk bazira na muzici iz 50-tih i 60-tih, te nas razveseljuju šlager, beat i rock hitovima iz nevinog rock’n’roll razdoblja. Uz vizualizacije koje su nam priredili Boštjan i Lina, ljubav nikako da prestane i na red dolazi DJ Jahvo tj. moja malenkost, pa se večer nastavlja u revijalnom tonu uz twist, šlagere, 50’s rock i poneki izlet u novo doba.  Nakon cijelovečernje zabave, Mathiasa, Heidi, Sanju i mene u Pančevu udomljuje Bela na dvije noći.

https://www.facebook.com/vislimunada

https://www.facebook.com/elektrika.pancevo

Photo by Joža

Photo by Johanna Marcade

 

Šesti i posljednji dan festivala započinje radionicom kako od govana napraviti pitu u dvorištu Doma omladine, gdje nas Mubareći opskrbljuju gomilom smeća od kojeg svatko prisutan može napraviti neku „umjetninu“ koja će kasnije biti izložena na skupnoj izložbi, a nastavlja se izložbom Bugarina Borisa Pramatarova u Istorijskom arhivu Pančeva. Njegova izložba je zamišljena kao promocija njegove nove knjige ilustracija, pa uz plakat za ovogodišnje Novo Doba koji je on izradio možemo vidjeti i njegove ilustracije, animacije, te kupiti njegovu knjigu. Večer se nastavlja projekcijom eksperimentalnih i psihodeličnih animacija Floating World Animation festivala, a u isto vrijeme možemo pogledati i izložbu plakata koncerata iz budućnosti  Mire Župe, te plakate iz Fijuk laboratorije Novog Doba. Muzički dio započinje nastupom grupe Nastrom, koja svira industrial doom rock, inače one-man bend Stevana Lenharta kojem se ovaj put pridružuje i brat Vladimir. Nastup se nastavlja solo nastupom Vladimira Lenharta iliti Lenhart Tapesa, kojemu na vizualizacijama (koje su nekima od prisutnih bile suviše hard core) potpomaže Crno dete, te se svojim nastupom nadovezuje na Lenhartovu svirku. Za kraj nam ostaje Autistik Front koji nas pika drito u emocije odabirom ex-Yu rock’n’pop’n’folk hitova i tako se završava još jedno novo doba uz druženje u obližnjem parku do ranojutarnjih sati.

https://www.facebook.com/boris.pramatarov

https://www.facebook.com/David.Lasky

https://www.facebook.com/mubarec

nastrom.bandcamp.com/track/disappear-in-smoke-demo

endless-sustain.com

https://www.facebook.com/lenhartapes

https://www.facebook.com/pages/AutistiK-Front/171119249587586

https://www.facebook.com/pages/Fijuk-prodavnica/486445934722335

Photo by Johanna Marcade

Photo by Johanna Marcade

Photo by Johanna Marcade

 

Moram pohvaliti organizatore Johannu Marcade, Brunu Tolića, Miletu Mijatovića, Draginju Marić, Mariju Samardžić i Radovana Popovića za ovaj divni festival, te zahvaliti Bata Danetu i Beli i njihovim obiteljima na gostoprimstvu, vidimo se do godine i sve šta još imam reći za kraj je……. hiljadudevetstoosamdesetosme, hiljadudevetstoosamdesetosme, hiljadudevetstoosamdesetosme, hiljadudevetstoosamdesetosme, hiljadudevetstoosamdesetosme, hiljadudevetstoosamdesetosme………….sreeećo sećaš li se leta, sreeećo sećaš li se leta?

Joža

http://www.novodobafestival.net/

2 thoughts on “Novo Doba Festival – Ljubav ne prestaje!

Leave a Reply