Japanci napadaju – Harajuku tulum u Spunku

 

Harajuku 1- foto by Prostor do

 

U zadnjih godinu dana su po Zagrebu nekak učestali tulumi istočnoazijskog pop-rocka koje rade ekipe K-pop town, Kamikaze noise, Asian explosion i tak već u tom stilu. Prošao sam kroz par tih partija koji su bili u Ataku i glazbeno mi nisu bili nešto preludo. Korejski, japanski i kineski pop-dance i pop-rock su opet samo malo egzotičniji pop, a to nikako nije moj fah mjuze, ali u Zagrebu ima dosta ekipe koja brije na tu mjuzu pa su uglavnom dobro posjećeni. Publiku većinom čine cure, na jednom K-pop townu bio je pravi teenage hell s hrpom rasplesanih srednjoškolki, atmosfera na tim događajima skroz je vesela i opuštena, vrište se refreni korejskih hitova, ekipa se isfurava u stilu mangi i anima, i onak, solidni tulumi na kraju ispadnu.

har

 

Najava za Harajuku rock’n’roll je pak obećavala više glazbe koja meni i frendovima leži, tak da je ovo bio prvi od tih tuluma na koji sam ciljano otišao s ekipom. Kako je bila subota i dosta drugih pizdarija po gradu, prvo smo se zaletili na par bendova koji su svirali u nekoj šupi u Strojarskoj, da se zagrijemo s domaćom demo pankčinom. Tamo je sve rano krenulo, već oko osam, tak da svi bendovi stignu odsvirat. Kaj se mene tiče, od svega su mi Svinje bili baš dobar bend, prvi put sam ih čuo i fino su nabrijani, samo neka tako nastave.

Harajuku 2- foto by Prostor do

 

U Spunku i Prostoru do su se držali rasporeda, tak da dok smo mi došli do tamo već je završio i naš bend Seven mouldy figs (S.M.F.  Hehe imaju isti akronim ko jedan stari HC bend iz Beograda Sick MotherFuckers tj. poznatiji kao – SMF), a završila je s performansom i Morgana LeFay, tak da sam ostao uskraćen za tu zabavu, ah neki drugi put valjda. Glavni bend su bili Welcomin’ committee in flames, pojačani s garage-rock-surf gitaristom iz Japana – gosponom Yusukeom Fabianom (The Minnesota Voodoo Men) i basistom Cyril Royem koji je poznatiji kao 60 garage-surf dj, ali i kao glumac iz ‘Enter The Voida’ Gaspara Noea.

Video zapis s koncerta.

 

Dobro su otpilili s njihovim repertoarom, ali mi nikako ne paše taj stejdž u Prostoru do, previše je nespretno radi stepenica koje sjeku prostor napola pa je bend gurnut u kut prostorije. Primijetila se odma i generacijska podjela: na koncertu i poslije njega na slušaoni underground rocka u Prostoru do je bila ekipa skoro dvostruko starija od ekipe koja je u Spunk došla na djicu Akiru i moderni japanski rock i pop. I tako, Yusuke je malo divljao s gitarom među publikom i penjao se okolo, WCIF su ga podržavali vokalima i bubnjevima, ali mi je sve nekako prekratko trajalo. Bit će da nam je gost iz Japana bio umoran, poslje sam vidio kako je zaspao ko zaklan na stolcu. Osim dobre mjuze bili su tu i štandovi s ručnim radovima par cura koje se bave odjećom, modnim dodacima i nakitom, plus nekoliko slatkih catgirlsa koje su nosile odjeću koju je dizajnirala organizatorica Harajukua. Večer se nastavila u revijalnom tonu, s ipak premalo japanske pankčine il ska, ekipa se više odvalila na r’n’r, a meni se nije dalo gnjavit djicu da mi baš sad pusti Stalina ili Oi-skall mates.

Harajuku 3- foto by Prostor do
Harajuku 4- foto by Prostor do

Odkad se Spunk proširio na Prostor do ovo mi je bio jedan od boljih izlazaka tamo, stvarno se ekipa potrudila podići događaj na višu razinu i dotaknuti se više aspekata moderne japanske kulture te je  malo približit nama lokalcima a da se sve ne svodi na puko puštanje glazbe s laptopa i cuganje. Navijam da se na sljedeći Harajuku dopelja jedan kompletni japanski bend, ako će biti koji na turneji u blizini. Ocjena za sve skupa čvrsta četvorka!

Džin

 

http://theminnesotavoodoomen.jimdo.com/

http://www.myspace.com/wcinflames

http://myaumania.com/

http://www.facebook.com/events/293565224104098/

 

 

One thought on “Japanci napadaju – Harajuku tulum u Spunku

Leave a Reply